O Víně

08.01.2008 Honza Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Co jsem pil a jaké to bylo

Rulandské bílé 2004 Reserve Collection - Templářské sklepy Čejkovice
Někdy si říkám proč vlastně ti „templáři" stále ještě dělají víno, když to vůbec neumí. Sám si odpovím, díky vynikajícímu marketingu prostě skvěle prosperují. Dle mého se jedná o nečisté víno chemicko-zelené vůně, chuť plně odpovídá vůni a křiví mi pusu. Víno skončilo ve výlevce a zbyla jen krásná prázdná láhev. Dokonce mě po chvilce ze dvou „doušků" začala pálit žáha a měl jsem divný pocit v ústech. Hodnotit ani nebudu, je to ostuda něco takového vůbec prodávat.

Ještě týž večer jsem si otevřel Tramín červený 2005 pozdní sběr - Česká zemědělská univerzita v Praze a to už bylo úplně o něčem jiném.
Krásně čisté, moderně udělané víno, které odhaduji prošlo „docela poctivou filtrací", na druhé straně je trošku sražena taková ta tramínovská náchylnost a výraznost, což mě osobně docela vyhovuje. Vůně by se dala popsat jako odrůdová, spíše středně intenzivní na tramín. Ze skleničky se line líčí, obligátní náznak růže, kořenitost, celkově parfémový charakter, jak jsme všichni zvyklí, ale ne co do výraznosti. Potěšitelná je naprosto stoprocentně uhodnutá síra a co považuji za největší úspěch tohoto vína, je svěží kyselinka, pro tramín tak málo typická. Nadprůměrný zážitek, hodnotil bych 7 za vůni, 8 za chuť.

Další mnou degustované víno bylo Sylvánské zelené 2005 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.
Víno získalo zlatou medaili na Wineparade. Mému otci přímo na ochutnávce tohoto vinařství velice zachutnalo, vyhrál let balónem, a protože neměl čas si výhru vybrat, vyměnil ji za pár kartónů sylvánu. Bohužel musím konstatovat, že už druhá lahev, kterou jsem s očekáváním otevřel, byla přesířená, víno udušené a zakřiknuté. Jedná se o sylvánské ze špičkové polohy Kraví hora. Říkám si, kde jsou ty krásné travnaté tóny a nevtíravá harmonie valtických sylvánů? No nejspíš někde pod tou sírou :) Tak nezbývá než víno nechat ležet a čekat na zázrak, že se síra stářím někam vytratí a vystoupí opravdový charakter tohoto vína. Hodnocení si díky přebytku síry odpustím.

Dnes jsem poctivě studoval, tak si zasloužím nějakou dobře chutnající lahvinku vína. Ze sklepa vybírám Veltlinské zelené 2005 pozdní sběr - Agrodružstvo Nový Šaldorf - Modrý sklep. Po přivonění dostávám ránu do nosa. Opravdu hodně přesířené víno mi ji nelítostně uštědřilo, dekantuji do karafy a nechávám odstát... bez výsledku. V chuti se víno projevuje určitou „starobylostí se sirným nádechem". Že by pokus povzbudit přestárlé víno sírou? Vždyť je to ročník 2005... no nevím a nechci vědět. Ráno, po opětovném přičichnutí k vínu, jsem cítil vadu korku a stále štípající síru. Tak hned dvě vady v jedné lahvi. Ještě k té přesířenosti. Mám zkušenost, že i vyšší síra může být vadou jedné šarže nebo dokonce jedné lahve. Nicméně k Modrému sklepu se už dlouho nevrátím.

Na spravení chuti jsem ještě ten večer chutnal Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice, víno vyrobené pro Tesco. Co se týče vůně, tak ta mi připomíná rakouské veltlíny, taková neurčitě ovocná, velmi lehká a osvěžující, síra naštěstí uhodnutá. Chuť kopíruje zadní etiketu, jedná se o mix citrónu a pomeranče. Kyselinka je trošku vyšší, ale technologicky dobře zakomponovaná. Celkově se jedná o příjemně lehké, nenáročné, ale neodrůdové, neosobní pití. Po oteplení kyselina zlobí, pijte dobře vychlazené. Hodnotím 6 za vůni a 6 za chuť.

Co říci na závěr? Když si to tak po sobě čtu, tak sám sobě příjdu jako zaujatý člověk směrem k přesířenosti vína. Není tomu tak, uveřejnil jsem přesířené vína záměrně, aby měl článek smysl a varoval před nimi spotřebitele.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3036x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5