O Víně

04.12.2007 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Portugalská vína z oblasti Douro

Associace Empresarial Vinhos do Porto Douro-Nervir (www.nervir.pt) a AICEP Portugal Global (obchodní oddělení velvyslanectví Portugalska) pořádali ve středu 7. listopadu 2007 od 14 do 18 hodin prestižní ochutnávku portugalských vín. Prakticky pouze několik dní po prezentaci vín Čech a Moravy (v rámci 2. ročníku Malé encyklopedie českých a moravských vín) tak měl klub Karlínek v budově Hudebního divadla Karlín v Praze možnost představit zajímavá vína.

Celý sál pravé části klubu byl vyhrazen 12-ti stoly, kde vystavovali přímo portugalští výrobci (někdy za účasti již známých dovozců) svá vína. Jestliže historie vymezení tohoto regionu již přesáhla 250 let (konkrétně oblasti Horní Douro v r. 1756) pak v současné době obhospodařuje cca 250 tisíc ha téměř 40 tisíc pěstitelů vína (nárůst z 25 tisíc), z nichž každý vlastní nejméně 1 ha vinic. Prezentovat přišli výrobci z vybraných vinařství (www.nervir.pt). Bohužel přiložený seznam vín nebyl dost přehledný, aby posloužil k orientaci s nabízenými víny, takže jsem záměrně vynechal bílá vína a přešel hned na červená a snažil se systematicky vybírat spíše již vyzrálejší vzorky (upřímně to někdy nešlo, protože drtivá většina vín byla mladá - nebyla výjimkou vína ročníku 2007).

1. Quinta da casa Amarela (Laura Regueiro) www.quinta-casa-amarela.com
Výrobce představil pět vzorků, kde jednak bylo Vinho Tinto VQPRD 2005 a následně stejné hrozny zpracované jako reserva. Mne však zaujala portská zejména Quinta da Casa Amarela Vinho do Porto 10 anos: toto klasické 10-ti leté portské bylo zceleno v roce 2004 a vyznačovalo se velice intenzivní vůní karamele s příjmenou chutí. Překvapivě však zajímavým kompromisem poměru cena/kvalita může být Quinta da casa Amarela Reserva, což je dolihované víno (2007) podobného výrazu jako portské, ale jen za 7 € / lahev.

2. Quinta do Zimbro
Vinařství známé svými těžkými víny i z mezinárodních soutěží (naposledy Brusel 2006, kde dostalo Zimbro 2004 stříbrnou medaili). Do ČR dováží firma VAMA z Prahy (Jaroslav Vaníček), který zde vína prezentoval. Bohužel Zimbro 2004 již neměli, ale představilo se zde Zimbro 2005 (MOC 280,- Kč / 0,75 l), což je cuvée z Tourigy Nacional a Francy, Tinty Roriz a Barroca vyškolené na barriquových sudech s 13 % alkoholu. Opět výrazná purpurová až černá barva, vůně marmelády z lesních jahod, v chuti kromě lesního ovoce i příjemná čokoláda s vanilkou s dlouhým vjemem slibuje ještě vyšší kvalitu archivací vína.

3. Quinta do Mourão (Mario Rocha Braga a Herdeiros) www.quintadomourao.pt
U tohoto výrobce mne zaujala řada Rio Bom, nosné jsou odrůdy Touriga N. a Franca, a řada Tinta jako Roriz, Francisca, Barroca, Amarela. Například Rio Bom Colheita Seleccionada 2002 byla většinou každým kritizována jako oxidativní a skutečně víno po nalití spíše smrdělo, zajímavé bylo, že po silné rotaci ve sklence cca 2-3 minuty se nádherně otevřelo do silného buketu vlašských oříšků a příjemně se vyrovnala i chuť vína. Jinak tento výrobce je spíše znám svojí řadou Portských vín S. Leonardo od ročníkových přes 10, 20, 30 až po 40-ti leté. Zde byl nejstaší možný vzorek ochutnat Vinho Porto S. Leonardo 20 Anos.

4. VDS Vinhos do Douro Superior (João Matos) www.vds.pt
Široká paleta (11 vzorků) zahrnovala převážně mladá vína, přesto již některá v reservě. Ochutnal jsem z řady Quinta da Casa res. 2005 Vinho Tinto VQPRD a Quinta do Côa res. 2004 Vinho Tinto DOC Douro jako nejstarší vzorek. Ve víně byl patrný charakter odrůd Touriga Nacional a T. Roriz, kde kombinují barriquování jak ve francouzském, tak i americkém dubu často způsobem jakýchsi závěsů přímo v nerezových tancích (viz obr. níže), dokonce někdy přidávají přímo do vína dub ve formě prášku nebo hoblin (oddělí se po určité době ležení sedimentací nebo filtrací).

5. Quinta do Côtto - Montez Champalimaud www.quintadocotto.pt
Bylo možné ochutnat jak základní řadu vín představenou ročníkem 2004 jako cuvée Touriga Nacional a Francesa a Tinta Roriz, 10 měsíců školené v klasických 225 litrových dubových sudech (barrique), tak další řady Grande Escolha či Champalimaud Porto. Víno Quinta do Cotto Douro Tinto 2004 obsahuje 13 % alkoholu a kyselin 5,7 g/l. Jedná se již o zralé víno s charakterem daný vedoucí odrůdou (TN) tzn. lesní ovoce ovlivněné barriquováním do vanilky a v chuti silné taniny a komplexní struktury. Druhou řadu tvoří vína Grande Escolha, které se představilo ročníkem 2001. Víno vyrobené ze 3 odrůd hroznů (chybí Francesa) ručně sklízených a šetrně zpracovaných, využívá vinifikátorů (10 dní) a řízené kvašení včetně malolaktické fermentace na odbourání kyselin a školení 14 měsíců v barriquových sudech. Prakticky obdobné složení, ale intenzivnější aroma a bohatější struktura. Třetí řadou byla portská, kde v řadě ročníkových se jednalo o Champalimaud Porto 2001, vyrobené ze stejných odrůd jako Escolha, ale dolihované na 19,4 % alkoholu (kyseliny jen 4,6 g/l).

6. Quinta do Mosteirô (José Arnaldo Countinho) www.quintademosteiro.com
Z nabídky 5-ti vín od ročníku 2005 do ročníku 1999 jsem znaleckým okem vybral tři vzorky pouze červených vín ročníku 2000 a 1999. Jednalo se o Tinto grande Escolha 2000 (viz www.quintademosteiro.com/pdfs/vinho_05.pdf) sice extraktivní (32,5 g/l) plné víno, leč velice drsné v projevu a s vyššími alkoholy (celkově 12.5%). Nosnou odrůdou je sice Bastardo doplněné dalšími 4 odrůdami, relativně malá šarže 2250 litrů. Porovnal jsem ze stejným ročníkem Douro DOC 2000 reserva s převládající odrůdou Touriga Nacional (další Tinto Roriz, Touriga Franca a Tinta Barroca), které je sice levnější vzhledem k velikosti produkce kolem 10.000 litrů (5.5 € / 0,75 l) a nižší intenzity vůně, ale v chuti jemnější a vyváženější s příjemnými tříslovinami (alk.13,5 %). Třetí vzorek bylo jednoodrůdové víno Touriga Nacional Douro 1999 vyrobené pouze 1600 litrů a 4 měsíce školené na barriquových sudech adjustované v 0,5 l lahvích (cena srovnatelná s předcházejícím vzorkem). Všechna vína jsou vyráběná moderními postupy řízeného kvašení a paradoxně mým favoritem zde byl vzorek Quinta de Mosteirô Tinto reserva 2000, které je vyráběné v největší produkci a bylo nejlevnější.

7. Quinta dos Avidagos (Pedro Tamagnini) www.quintadosavidagos.com
Velice sympatický průvodce a současně majitel firmy Pedro Tamagnini nás provedl, jak základní řadou vín Avidagos Tinto (většina mladá leč již barriqouvaná), tak řadou Quinta do Além Tanha (což jsou vína z oblasti Firvida Além Tanha cca 14 ha), kde stáří keříků révy vinné dosahuje kolem 80 let. Mimochodem s ročníkem 2003 získali zlatou medaili na Mundus Vini, ale zde měli pouze ročník 2004 (cena 12 € / lahev) vyrobený z 7 odrůd (T. Barola 20 %, T. Roriz 15 %, T. Franca 15 %, T. Carvalha 15 %, Grand Noir 15 %, T. Ambrela 10 % a Rufete 10 %. Víno je bohatě strukturované již ve vůni minerální tóny a lesní ostružiny či jahody, dokonce podle výrobce až do buketu balsamica v chuti se potvrdilo zejména lesní ovoce a lehká mineralita. Jinak výrobce zastupoval sympatický don Pedro Tamagnini (viz foto) a nabízel i širokou řadu vín z Quintas da Varanda (15 ha), do Tarrão (15 ha) a dos Avidagos, které je největší (19 ha).

8. Quinta do Couquinho (João Brito e Cunha)
Bylo představeno 5 vzorků vín, kde v řadě Counquiinho jsem ochutnal reservu 2005, kde nosné jsou dvě odrůdy Touriga Nacional a Tinto Roriz. Víno s obsahem alkoholu 14 % a 12 měsíců školené na barriquových sudech. Druhou řadou byla vína Ázeo DOC a poslední Quinta de S. José Tinto DOC 2005, což je prakticky nejdražší řada (často přes 60 €, například známý byl ročník 2003) a ještě teď mne mrzí, že jsem neochutnal.

9. Quinta das Apegadas (António Amorim)
Když opět pominu nabídku bílých a rosé (ročníky 2006 a 2007) tak jsem vyzkoušel Apegadas Quinta Velha Reserva Tinto 2006 s 15 % alkoholu a 6 g/l kyselinek. Ve vůni si nemohu odpustit, že spíše smrdělo než vonělo, což může být následek odbourávání kyselin a uzavření vína v lahvi těsně po malolaktickém kvašení. Přesto se mi nepodařilo jej „otevřít" a možná to způsobilo i použití kromě 3 nosných odrůd (Touriga N.,Touriga F. a T. Roriz) i odrůdy Tinto Barroca. Přesto v chuti bylo již příjemnější a relativně snesitelné, ale k poměrně vyhlášenému ročníku 2004 (již bohužel rozebráno) zatím nedosahuje ani na paty.

10. Coimbra de Mattos (Rui Meireles) www.coimbrademattos.com
Vinařství hospodaří v oblasti Douro na 65 ha, kde nosné modré odrůdy jsou T. Roriz (Aragonez), Bastardo, Mourisco, T. Barroca, Touriga F. a N. a T. Amarela (Tricandeira), ale pěstují i bílé (Malvasia, Rabigato aj.) Sklepní hospodářství čítá přes 1000 sudů, z toho pětina na fortifikovaná vína a dalších 300 barriquových sudů (á225 litrů). K ochutnání bylo cuvée Touriga Franca a T. Roriz ročník 2004 - oblíbené silnější víno (14 % alk.) harmonicky sladěné ze dvou nosných odrůd, které slouží pro barriquování i jako jednoodrůdové reservy (cena kolem 7-8 €). Vinařství se však může pochlubit špičkovými portskými víny v celé řadě Valriz od Ruby, Tawny, 10, 20, 30 a 40ti leté a třešničkou na dortu je jejich portské 1958 (což je mimochodem i můj ročník, proto mám pro něj obzvláště velkou slabost a za 60 € nekupte to). Zde bylo k mání Tawny, ročník 2003 a 20-ti leté tak jsem ochutnal alespoň to poslední a bylo velice příjemné s tóny kandovaného tropického ovoce a karamelu (cena 26 €) přes 20 % alkoholu a cukru přes 4 °Bé (sladké).

Závěrem:
Nutno pochválit, jak organizátory, tak samotné vinařství, že u stánku byli většinou přímo výrobci vín a bylo o čem hovořit. Nechyběl ani překladatelský servis, protože portugalština byla pro mne velkým oříškem (např. „Tyto choryš" bylo označení odrůdy Tinto Roriz apod.), často jsem to řešil prosbou o zapsání přesného názvu. Problémem mohou být website výrobců, které ignorují jiný jazyk než portugalštinu, i když někdy zdánlivě mají úvodem volbu na angličtinu, tak tato většinou nefunguje. Grafika webových stránek bývá také velice prostá a základní informace o vínech někdy chybí úplně. Pravdou je, jak z rozhovoru vyplynulo, že mnozí vinaři ještě jsou minimálně z 80 % závislí na domácím trhu i když výjimky byly rovněž patrné. Pak mne překvapil nepoměr cen některých suchých vín a portských, kde mladá sladká portská jsou často ve slušné kvalitě za cenu pod 8 € a některé reservy červených vín zase přesahují 50 €, ač jejich potenciál tak vysoký není. Pro mnohého bude možná problém se prokousat velikou škálou místních odrůd, kde místní označení často ignoruje zavedení názvů odrůd původem z větších zemí (Španělsko, Itálie), ale ať tak či onak je zřejmé, že ve srovnání s kvalitou jejich vín před 20-ti lety je patrný veliký posun k jakési lepší čitelnosti i pro středoevropana jako jsme my. Přesto si dovolím mít svůj názor, že portské je portské a neodmyslitelně patří ke špičce světových vín.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4339x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5