O Víně

03.01.2007 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Moje poslední degustace v roce 2006

Poslední letošní degustace pořádaná Martinem Kurkou v Ústí nad Labem měla podtitul vánoční překvapení - vína starší a mladá. Sešli jsme se jako obvykle, tedy v 19 hodin v restauraci U Pivrnce. Výjimkou bylo pouze to, že již 14.12., normálně by to bylo o čtvrtek později. Důvodem je velká blízkost vánočních svátků, kdy již mají lidé prý jiné starosti (já rozhodně nikoliv, vánoce považuji za otravný svátek a jedině pracovní volno je může lehce ospravedlnit :-)

Degustace se nesla v duchu "bitvy" mezi dvěma vinaři z Velkých Bílovic: Jaroslavem Hrdinou a Petrem Skoupilem.

Jaroslav Hrdina hospodaří na 6 ha vinic a jedná se o velmi zajímavou postavu. Díky příznivému běhu osudu může víno pěstovat pouze pro zábavu a dělat ho po svém. Jak psal p.j. v recenzi Ryzlink rýnský 2003 výběr z hroznů, asi to dělá dobře, jeho Ryzlink rýnský 2003 vyhrál celorepublikovou soutěž jako nejlepší. Víno zásadně nefiltruje, nečeří, nechává ho v tanku i několik let a alespoň rok na láhvi - víno se tak "vybouří" a má obrovský archivní potenciál. "Nevýhodou" je vysrážení vinného kamene a barviva, víno je nutné dekantovat (tedy 24 hodin předem láhev postavit a pak opatrně přelít do karafy). Vína nezačleňuje, etikety prakticky nemá a produkci rozprodává po známých, přičemž na ně bývá obvykle pořadník. Jeho vína koupíte pouze u něj ve sklepě a pak v několika málo vinotékách, ale určitě ne v Praze - tam má špatné zkušenosti s placením. Na vinici hospodaří sám, najímá pouze sezónní dělníky. Martin má k tomuto vinaři nesmírný respekt a jeho vína považuje oprávněně za klenoty svého archivu - viz níže.

Petr Skoupil obhospodařuje 19 ha a má tři stálé zaměstnance. Jeho vína jsme degustovali nedávno a je tam i podrobnější popis tohoto vinaře.

1. Veltlínské zelené 2001 - Jaroslav Hrdina
Barva "ranní moč:-)," pěkná, vyvážená chuť, stále trochu kyselinek- není fádní.

2. Ryzlink rýnský 1991 kabinet - Jaroslav Hrdina
Toto víno Martin uvolnil z archivu pouze na naléhání své ženy apelováním na jeho lepší stránky. Skřípaje zuby řekl - nejsem hamoun a rád se rozdělím. Kromě ročníku 92 a 93 má kompletní sbírku rýňáků tohoto vinaře a jakékoliv zasahování do své sbírky považuje za stejnou pohromu jako malárie, moucha tse-tse nebo kontrola finančního úřadu. Ve vůni "kyselý" med, chuť zakulacená, příjemná, ovocná, kyselinky povzbuzují k dalšímu napití, závěr až do barrique. Víno má potenciál ještě asi 5 let na láhvi. Úžasný výkon, když si uvědomíme technologie, lépe řečeno jejich absenci, před 15 lety.

3. Cabernet Sauvignon 2001 pozdní sběr - Petr Skoupil
Zástupce moravské školy, panenská sklizeň, je opět jiný než jeho bratr z jižních zemí, má více kyselin a není tak plný. Pít ho je ale stále příjemný zážitek. Zařazen byl sem z toho důvodu, že ostatní bílá vína mají zbytkový cukr a ovlivnila by jeho chuť.

4. Chardonnay 2003 výběr z hroznů - Petr Skoupil
Celkem 800 láhví, které se prodaly tak rychle, že etikety z tiskárny dorazily v době, kdy bylo možné s nimi tapetovat tak předsíň. Příjemná, nasládlá chuť, nesmírně pitelné.

5. Rulandské šedé 2003 výběr z bobulí (barrique) - Petr Skoupil
Ve vůni a chuti med a luční květy, barrique 500 litrů, 11 měsíců v sudu. Zceleno s 1500 litry z tanku, rok na láhvi. Příjemné kyselinky, není fádní. Sud z francouzského dubu z oblasti Bordeaux, na sud se používají zhruba 120 let staré stromy.

6. Neuburské 2005 kabinet - Petr Skoupil
Všechna vína z roku 2005 jsou se zbytkovým cukrem, ať již přírodně nebo zastavením kvašení. Toto víno je spíše neutrální, příjemné, velmi pitelné, rozhodně můj bílý favorit.

7. Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr - Petr Skoupil
Nasládlé, ale jinak opět chuťově neutrální, 23 gramů zbytkového cukru, zde právě kvašení zastaveno.

8. Frankovka 2004 barrique - Jaroslav Hrdina
Vůně lesní jahody, Barrique 3 - 4 měsíce, delší doba by víno zničila, skvěle vyvážené.

9. Modrý portugal kabinet 2004 barrique - Jaroslav Hrdina
V chuti a vůni višně, barrique opět 3 - 4 měsíce a opět ku prospěchu věci.

10. Zweigeltrebe 2004 barrique - Jaroslav Hrdina
V chuti natrpklé višně, překvapivě jemné s výraznějšími kyselinkami.

Závěrem lze konstatovat, že degustace se jako obvykle silně vydařila a nezbývá než popřát manželům Kurkovým další úspěšný rok.

Jako bonus přihazuji návštěvu vinařství Pavla Hrabkovského z Velkých Žernosek, protože by to určitě zatím nebylo na samostatný článek. Jeho vinařství najdete po levé straně (pokud jedete z Ústí nad Labem), skoro na konci obce směrem na Litoměřice, otevřeno má ve všední den, u domu je sud a nápis prodej vína. Bohužel jsem nemohl ochutnat, což mi bylo promptně nabídnuto, byl jsem autem. Vína nezačleňuje vzhledem k malým partiím a všechna jsou zemská. Protože jsem jel okolo více méně náhodou, nebyl čas zjišťovat detaily, to provedu někdy příště. Zakoupil jsem všechna jeho normálně prodejná vína. Cena lidová - Muller, rýňák, portugal a vavřinec 65,- Kč, dornfelder 75,- Kč. Doma jsem nelenil a ihned potrestal Dornfeldera. Výborné víno, natrpklá chuť s nasládlým závěrem, v chuti drobné lesní ovoce, moc pěkné. Muller padl druhý den, příjemná neutrální chuť s muškátovými tóny. Zbylé tři láhve jsem rozpustil do vánočních dárků a čekám na zprávy známých. Já rozhodně hodlám tohoto pána navštívit zase. Pokud tak chcete učinit též, kontakt je: Pavel Hrabkovský, 606 750 343 nebo 416 747 130, e- mail: eelinkaa@centrum.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2969x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5