O Víně

05.11.2006 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

První znojemská vinařská a.s. v Lustermanském sklepě

První znojemská vinařská a.s. představila 17. října 2006 kolekci svých vín v pražském Lustermanském sklepě nedaleko Karlova mostu. Prakticky přestože první seznámení bylo pro mnohé Pražany teprve na výstavě Víno & Destiláty, rychle si získala společnost věhlas pro vysoká ocenění za svá vína. Příjemný večer zahájil předseda Spolku přátel vína pan Jan Horešovský a posléze předal slovo hlavnímu manažerovi odbytu panu Jaroslavu Chaloupeckému, který představil jak relativně nové vinařství (založeno r. 2003), tak samozřejmě celou kolekci 13 vzorků vín, která přivezl.

Protože na portále „ovine.cz“ již najdete několik základních informací tak jenom krátce připomenu, že prakticky původní záměr pouze pěstovat révu vinnou se nejen z ekonomických důvodů rozšířil na potřebu sklizené hrozny i zpracovávat. Tak vznikla z původní společnosti s ručením omezeným akciová společnost. První snaha vyrobit vlastní vína narazila na úskalí zastaralého provozu, kde se mošty vyráběly, což s sebou neslo vysoký podíl třapin při lisování a horší kvalitu moštů. Prakticky společnost obhospodařuje 2 viniční tratě bývalého ZD Dobšice. Z toho trať Babičák ležící jihovýchodně od Znojma (22 ha) je osázena 6 odrůdami povětšinou z let 1985 (Veltlínské zelené, Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Frankovka, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) s hustotou 1900 hlav/ha, což činí vinici ztrátovou. Do budoucna se uvažuje o postupnou revitalizaci, kdy v první fázi se vyklučí polovina keřů a osadí novými přibližně v podobném odrůdovém zastoupení. Po 5-ti letech se dokončí obdobně druhá polovina s tím, že společnost chce osadit 4000 hlav/ha a tím výrazně zvýšit produkci, kde větší podíl budou zpracovávat, přebytky nabídnou Znovínu Znojmo a.s.

Druhá trať U Hájku (30 ha) je prakticky od roku 2000 resp. 2001 osázena novými keři révy vinné, kde prvním rokem se vysázely odrůdy Savignon, Neuburské a Tramín červený, následně v roce 2001 se ještě tyto 3 odrůdy doplnily a rozšířily o Ryzlink vlašský resp. rýnský a Rulandu šedou a modrou.

Letošní sezónu z hlediska kvantity hodnotil p. Chaloupecký jako špatnou, protože téměř 50 % úrody vymrzlo nebo sice vyrašilo, ale očka byla neplodná. Z pohledu cukernatosti moštů však bude úroda slušná (některé odrůdy se teprve sklízí). Ojedinělá poloha vinic na břehu řeky Dyje s prouděním chladného vzduchu z Českomoravské vrchoviny v době zrání způsobuje vyšší obsah buketních látek a specifickou kořenitost. Dnes společnost disponuje moderní technologií na zpracování hroznů s kvalitním odzrněním, šetrným lisováním a aplikovanou metodikou řízeného kvašení v nerezových nádobách. Vysoké zaměření na kvalitu vedlo společnost ke zpracování jednotlivých sklizní odděleně (stejná trať i cukernatost moštu), což představuje sledovat důležitou informaci pro spotřebitele, totiž označení čísla šarže. Letošní roční produkce se předpokládá cca 80 tisíc lahví ještě pod původní zavedenou etiketou, ale od příštího roku se připravuje zavedení nové značky Lehofer.

Degustace vín:

1. Müller-Thurgau 2005 odrůdové jakostní, trať Babičák- šarže 05/A8, Cena: 95,- Kč
Zelenkavá barva vína se zlatými odlesky, průměrné intetnzity vůně s převládajícím buketem tropického ovoce (hlavně banánů), s příjemnou dochutí vanilky, ale tvrdou hořčinkou. Analyticky víno obsahuje 2,3 g/l cukru, 5,9 g/l kyselin, 19 g/l extraktu a 12 % alkoholu.

2. Müller-Thurgau 2004 odrůdové jakostní, trať Babičák- šarže 04/B7, Cena: 95,- Kč
Víno zlatavé barvy s květinovou vůní přecházející do ananasového kompotu až přezrálých banánů se vyznačuje kořenitou komplexní chutí. Analytické hodnoty jsou srovnatelné jen obsah alkoholu (12,6 %) je trochu na úkor cukru (1,7 g/l) vyšší.

3. Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní, trať Babičák, šarže 04/B13, Cena: 95,- Kč
Krásné zlatavé odlesky a minerální vůně s lehkým buketem zeleného pepře a posečené louky. V chuti hladké s lehkou medovinkou, ale kratšího závěru. Víno obsahuje 22 (!) g/l extraktu, jen 1,7 g/l cukru, ale 6,9 g/l kyselin.

4. Veltlínské zelené 2004 kabinet, trať Babičák, šarže 04/B8, Cena: 120,- Kč
Víno je nositelem stříbrné medaile a mošt pro jeho výrobu měl 20,8 °NM. Srovnatelné analytické hodnoty jako předchozí vzorek pouze má nižší obsah alkoholu (11,8 %). Ve vůni lehká chlebovinka s kouřovým okrajem, v chuti komplexnější s příjemnou hořčinkou.

5. Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr, trať Babičák, šarže 03/189, Cena: 125,- Kč
Jedno z prvních vín společnosti se vykazuje nízkým obsahem cukru (1,5 g/l), ale i kyselin (5,3 g/l), jinak působí ve srovnání s předchozím vzorkem trochu fádně (21,5 g/l extraktu).

6. Neuburské 2004 pozdní sběr, panenská sklizeň , trať U Hájku, šarže 04/B6, Cena: 95,- Kč
Vysoký extrakt se silným glycerolem, lehká ovocitost s kouřovými tóny, ale chuť je plochá (5,5 g/l kyselin) a není komplexní.

7. Neuburské 2004 pozdní sběr, panenská sklizeň, trať U Hájku, šarže 04/B, Cena: 130,- Kč
Příjemná medová vůně vyvolává asociaci rozkvetlých lip, buket vlašských ořechů najdeme i v chuti, kde je víno příjemné, ale nedosahuje kvalit vítěze z Valtic (šarže 04/D12)

8. Ryzlink rýnský 2004 kabinet, trať Babičák, šarže 04/A11, Cena: 140,- Kč
Ve vůni není typický projev lipové vůně spíše mineralita Alsaských rýňáků s petrolejovými tóny navíc nepříliš intenzivní. Analytický extrakt je 20 g/l , kyseliny 5,6 g/l, cukr 2 g/l, alkohol 11,7 %. Určitě výrazně lepší byl r. 2003, který bohužel už v nabídce není (vyprodán).

9. Sauvignon 2004 pozdní sběr, panenské, trať U Hájku, šarže 04/B3, Cena: 175,- Kč
Velice intenzivní medová vůně s buketem vyšších alkoholů (13,1 %) s lehkým buketem listu černého rybízu. Zvláštní sladkokyselá chuť připomínající nálev angreštového kompotu s broskvovým nádechem. Příjemné víno (2,9 g/l cukru, 5,9 g/l kyselin a 24 g/l extraktu) vhodné dobře vychlazené jako aperitiv, ale údajně již prodaná šarže A3 byla ještě lepší (4. místo ve Valticích).

10. Sauvignon 2005 výběr hroznů, polosuché, trať U Hájku, šarže 05/B6
Zvýšená poptávka po vínech z vyšším obsahem přírodního cukru vedlo společnost k přípravě vína s ovocitým buketem až kvetoucích kopřiv. Podle komise nominační soutěže vín Znojemské vininařské oblasti získalo 85 bodů, ale upřímně tam citím špatně uhlídané teploty při řízeném kvašení. Vysoký extrakt (26 g/l) poskytuje silné víno s 13 % alkoholu, 11,2 g/l cukru a 7,8 g/l kyselin (cena180,- Kč).

11. Sauvignon 2005 výběr z hroznů, polosladké, trať U Hájku, šarže 05/A4, láhev 0,5 l
Již druhá úroda nových keřů dává přes vysoký extrakt (24,8 g/l) nižší intenzitu ovocité vůně, v chuti snad hruškový kompot (25 g/l cukru a 7,3 g/l kyselin) jinak prázdné až fádní víno (cena 180,- Kč).

12. Tramín červený 2005 výběr z hroznů, polosladké, trať U Hájku, šarže 05/A9, láhev 0,5 l
Velice originální buket čajové růže (!) vhodné podávat silně podchlazené (8 °C), protože je vysoký poměr cukru(13,2 g/l) vůči kyselině(7 g/l). V chuti silné víno (13 % alk.), ale není komplexní a převládá sladkost (cena 160,- Kč).

13. Svatovavřinecké 2004 odrůdové jakostní, trať Babičák, šarže 04/B9 (cena 100,- Kč)
Patologická vůně spálené ostružinové marmelády, nízká barva, lehká chuť malin a višní. Pravděpodobně odbourané kyseliny malolaktickým kvašením (jen 4,7 g/l), které bývá někdy nositelem nepříjemného buketu (často lze odstranit dekantací). 

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2978x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5