O Víně

13.11.2017 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.11.2017 07:00

Degustace vinařství Herzánovi, Kobylí

Dne 19. října 2017 jsme premiérově přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Herzánovi z Kobylí. Zavítala mezi nás spolumajitelka vinařství Zuzka Herzánová.

S vinařstvím jsme se seznámili na několika vinařských akcích, například na Wine Prague. Já měl bůhvíproč zafixováno, že se vinařství jmenuje sestry Herzánovy. Možné by to bylo, ale logiku by to nemělo - Zuzka má pouze bratra. Asi za to může poslech kapely Tři sestry a nějak se mi to spojilo.

Vinařství u nás bylo poprvé a Zuzka ustanovila ještě jednu premiéru, kterou asi už nepřekonáme. Za skoro devět let existence klubu se ještě nestalo, aby degustaci vedla žena dvakrát po sobě. Posledně to byla Dáša Oharková z vinařství Na soutoku a teď právě Zuzka. To je velmi sympatická, mladá, usměvavá slečna, tudíž jsme se dohodli na tykání a degustace mohla začít.

Příjezd proběhl totiž bez problémů a rovněž personál hotelu Clarion opět za jedna s hvězdou provedl přípravy. Já přišel o něco později než obvykle, měl jsem školení v Pardubicích. Ale začátek jsem v pohodě stihl.

Zuzka se chopila mikrofonu a jako kulisa běžely na dvou plátnech její fotky. Pro rýpaly dodám, že tím míním fotky, které Zuzka nafotila, nikoliv její osoby. Mohli jsme se tak podívat třeba na jejich vinice, zázemí, sudy, hliněné nádoby a podobně.

Vše podstatné o vinařství najdete pod tímto odkazem.

Zuzka a její brat Jakub se věnují vinařství na plný úvazek. Bratr studuje doktorandské studium na Mendelově univerzitě, Zuzka vystudovala agroturistiku. Proto si rozdělili úlohy, bratr má na starosti víno jako takové, Zuzka pak obchod. Ale jak už to v menších vinařstvích bývá, nakonec stejně všichni dělají všechno.

Hospodaří na vinicích o rozloze 3 ha v rámci integrované produkce, s budoucí vizí ekologického zemědělství. Filosofií vinařství je produkce vín z tradičních odrůd, za použití minimálních technologií, s jasným projevem ročníku, původem hroznů, typickým odrůdovým charakterem vína a přístupem k jeho výrobě.

V sortimentu naleznete vína několika stylů. Lehká, šťavnatá vína se svěží aromatikou květin a ovoce, lahvovaná většinou po šesti měsících zrání ve sklepě. Dále pak vína komplexní, s kulatou chutí i vůní, zrající alespoň osm měsíců na jemných kvasničních kalech a v neposlední řadě vína zrající minimálně rok na kvasnicích, v dubových sudech. Ta se vyznačují vrstevnatým aroma a robustním tělem. Stěžejní odrůdy vinařství jsou Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Neuburské, z červených pak Frankovka a Modrý Portugal. Nechybí vína z rodiny burgundských odrůd a na své si přijdou i milovníci aromatických odrůd, jako je Tramín červený, či Pálava.

Degustace probíhala tradičně, my vždy nalili vzorek, Zuzka k němu něco řekla a pak nechala prostor pro případné dotazy. Vodítkem návštěvníkům byl jako obvykle degustační list, Zuzkou velmi pečlivě vyplněný.

Večer pěkně uběhl, následovala tradiční losovačka, předání láhve a možnost zakoupit si, co komu chutnalo. Vítězem, ale nijak dramatickým, se stala růžovka Cabernet Moravia, opravdu povedené letní pití. Návštěvníky potěšila možnost se s vinařstvím a jeho víny seznámit přímo v Kobylí, kde lze prochutnat celou nabídku vín.

Vše se velmi vydařilo, získali jsme další vinařství, kam se rádi zajedeme podívat a vám rozhodně radím totéž.

 
   Název   Velikost 
  degulist herzánovi-bez cen.pdf   73.2 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5545x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5