O Víně

08.05.2006 J.Č. Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Degustace ročníku 2005 z produkce Vinařství Kovacs s.r.o.

V sérii degustací vinařů z Moravy ve Viničním altánu se 19. dubna 2006 představilo Vinařství Kovacs. Produkci prezentovat Ing. Miroslav Kovacs, syn zakladatele vinařství a jeho současný sklepmistr. Všechna prezentovaná vína byla lahvována teprve nedávno (některá pouze pro účely degustací a zatím se finálně do lahví ještě nestáčejí) a bezezbytku se jednalo o ročník 2005. Na vína z tohoto roku je vhodné začít šetřit už teď (a rychle dopíjet přeplněné archivní boxy a chladničky), protože u lepších vinařů se jedná o ročník naprosto špičkový.

Vinařství Kovacs (www.vinarstvi-kovacs.cz) se objemem produkce zhruba 200 tisíc lahví ročně řadí někam ke středním firmám, ale pan Kovacs se prezentuje spíše jako vinařství „malé“, kde je díky menšímu objemu možný mnohem osobnější přístup ke každému konkrétnímu vínu a kousku vinice. Vinařství hospodaří v okolí obce Novosedly a má k dispozici 100 tisíc nově vysázených keřů (stáří 3 až 5 let) a zhruba 125 tisíc keřů v dlouhodobém nájmu. Nová výsadba má „parametry“ 5000 keřů na ha, ve sponu 2,2 m x 0,9 m, používá se vedení na jeden tažeň, ponechává zhruba 10 oček. Úroda se redukuje na něco okolo 1,5 kg na keř. Kompletní práce na vinici je ruční, jedná se o integrovanou produkci (zatravnění mezi keři, žádná chemie). Keře se průběžně odlisťují (ručně, individuálně dle odrůdy a podmínek). Používají se čisté kultury kvasinek ponechávající více přirozenosti jednotlivých odrůd. Při lisování se používá maximální tlak 0,5 atmosfér, následně se dolisovává na 1,5 atmosfér a tento druhý mošt je použit na sudová vína. Vína se odkalují, používána je vakuová filtrace. U některých vín, která prokváší na vysoké obsahy alkoholu, se dodává speciální „výživa“ pro kvasinky. Jak jsem psal v jedné recenzi dříve, pan Kovacs je mistr právě na vína s vyšším obsahem alkoholu, který však není nijak agresivní a výrazněji znatelný. Co se vinohradnické stránky týče (a ostatně i práce ve sklepě), byla prezentace opravdu velmi detailní a podrobná. Zde se objevují pouze ty nejdůležitější údaje. Přiznávám se, že někdy jsem prostě už jen poslouchal a nestíhal si pořádně zapisovat. Případné zájemce o obsáhlou prezentaci tohoto tématu odkazuji přímo nějakou degustaci či na návštěvu vinařství, určitě to bude stát za to.

V roce 2005 byl výnos z jednoho keře poměrně malý (i díky redukci úrody), avšak kvalita hroznů vysoká. U žádného z vín nebylo doslazováno. Degustace se skládala z 12 vzorků, krom jednoho rosé vše bílá vína. Už teď se ale nemohu dočkat, jak bude vypadat Rulandské modré z Růžové hory, pokud tedy bylo vyrobeno. Ale na něj si asi pár let počkáme. Všechna bílá vína projevovala typické známky toho, jak mladá ještě jsou. Ale to se samozřejmě za pár měsíců spraví. Vrhněme se tedy rovnou na ochutnávku...

Pozn. Opět platí smutné konstatování faktu, že ve Viničním altánu je bohužel dost špatné (zářivkové) osvětlení, takže hodnocení barvy berte s rezervou. Ostatně stejně jako všechny další názory na jednotlivá vína, hodnocení je jako vždy velmi subjektivní. V roce 2005 bylo vyprodukováno mnoho různých variant jednotlivých vín, takže v obchodech či gastronomii můžete časem narazit na naprosto jiné kousky. Databáze etiket na našem portále byla doplněna o nový design právě ročníku 2005.

Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr
Trať Kamenný vrch (tmavá sprašová půda), cukernatost hroznů 21,0° NM při výnosu 2,0 kg/keř. 12,5 % obj. alkoholu, 6,9 g/lt kyselin, 21,9 g/lt bezcukerný extrakt, 6,2 g/lt zbytkový cukr. Cena 135,- Kč.
Takové zavínění skleničky a neutrální vzorek. Zelenožlutá barva. Kořenitá a svěží vůně i chuť s výraznější a trochu rozdováděnou pikantní kyselinou.

Veltlínské červené ranné 2005 kabinet
Trať Kamenný vrch, cukernatost hroznů 20,5° NM při výnosu 1,5 kg/keř. 12,5 % obj. alkoholu, 6,2 g/lt kyselin, 21,7 g/lt bezcukerný extrakt a 2,5 g/lt zbytkový cukr. Cena 151,- Kč.
Slabší žlutá barva. Příjemná jednoduchá květinová vůně, chuť plná s trochu hrubší kyselinou a s kořenitým dozvukem.

Műller-Thurgau 2005 pozdní sběr
Trať Dunajovský kopec, cukernatost hroznů 22,5° NM při výnosu 1,5 kg/keř. 13 % obj. alkoholu, 22 g/lt bezcukerný extrakt a 2 g/lt zbytkový cukr. Cena 155,- Kč.
Vyšší žlutá barvá. Ovocitá chuť s nádechem broskve a nasládlosti. Chuť je spíše kořenitější, již nyní poměrně harmonická s trochu hrubší dochutí.

Muškát moravský 2005 pozdní sběr
Trať Stará hora, cukernatost hroznů 21° NM při výnosu 1,5 - 1,7 kg/keř. 13 % obj. alkoholu, 7 g/lt kyselin, 23 g/lt bezcukerný extrakt a 2,4 g/lt zbytkový cukr. Cena 159,- Kč.
Střední žlutá s nádechem do růžova. Ve vůni kandované ovoce. V chuti totéž, navíc kořenitost a zemitá dochuť. První místo na Vinum Juvenale v kategorii Muškátů.

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr
Trať Daniel (obec Dobré pole), cukernatost hroznů 22,5° NM při výnosu 2 kg/keř. 13,5 % obj. alkoholu, 6,7 g/lt kyselin, 22,9 g/lt bezcukerný extrakt a 2,4 g/lt zbytkový cukr. Cena 159,- Kč.
Vyšší žlutá barva. Výrazná kořenitá (pepřová) vůně a plná kořenitá chuť. Střední minerální dochuť, trochu drsnější.

Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů
Panenská sklizeň z trati Kamenný vrch, cukernatost hroznů 26° NM při výnosu 1,3 kg/keř. 15,4 % obj. alkoholu, 6,9 g/lt kyselin, 27,9 g/lt bezcukerný extrakt a 3,4 g/lt zbytkový cukr. Cena 175,- Kč.
Střední žlutá barva, víno po skle stéká hezky pomalu. Svěží květinová vůně s tóny chlebové kůrky. V hutné plné chuti medovost, ve střední dochuti trochu hořčinka a teplo z alkoholu. Povedené.

Ryzlink rýnský 2005 výběr z hroznů
Trať Růžová hora, cukernatost hroznů 25° NM při výnosu 1,6 kg/keř. 14,4 % obj. alkoholu, 8,9 g/lt kyselin, 27,9 g/lt bezcukerný extrakt a 8g/lt zbytkový cukr. Cena 195,- Kč.
Vyšší žlutá barva. Ve vůně především ovocitost, lehce zaštípe alkohol. V chuti plné, extraktivní, s velkým potencionálem. Výrazné sušené meruňky. Rozhodně chce minimálně pár měsíců ležet.

Sauvignon 2005 výběr z hroznů
Trať Na štrekách, cukernatost hroznů 24,6° NM při výnosu 1,6 kg/keř. 14,7 % obj. alkoholu, 6,9 g/lt kyselin, 29,1 g/lt bezcukerný extrakt a 3,2 g/lt zbytkový cukr. Cena 189,- Kč.
Vyšší žlutá barva. Ve vůni bez a v pozadí vegetativní tóny. Chuť plná, hutná, v dochuti na můj vkus příliš nahořklosti. Určitě chce ležet, zatím je trochu moc rozhádané. Zatím neoslovilo a nevěřím, že se ležením byť přiblíží skvělému pozdnímu sběru 2004 ze Staré hory stejného vinařství (viz tato recenze).

Chardonnay 2005 výběr z hroznů
Trať Daniel, cukernatost hroznů 26° NM při výnosu 1,3 kg/keř. 15 % obj. alkoholu, 7,7 g/lt kyselin, 30,4 g/lt bezcukerný extrakt a 13,8 g/lt zbytkový cukr. Cena 205,- Kč.
Vyšší žlutá barva. Vůně výrazná, především tropické ovoce, ananas. Chuť plná, opět plná exotiky. Především v dochuti minerálnost, trocha vlašských ořechů (či spíše slupek).

Děvín 2005 výběr z hroznů
Trať Výslunní, cukernatost hroznů 25° NM při výnosu 1,8 kg/keř. 14,3 % obj. alkoholu, 6,3 g/lt kyselin, 27,7 g/lt bezcukerný extrakt a 15,1 g/lt zbytkový cukr. Cena 245,- Kč.
Vyšší žlutá barva. Ve vůni jemně med a sladké želé. Chuť je plná, kořenitá, podobná tramínům. Kyselina a cukr sladěny, ale sladkost vítězí. Projevuje se vyšší alkohol. Docela příjemné.

Svatovavřinecké 2005 kabinet (rosé)
Trať Nad sklepy, cukernatost hroznů 20° NM při výnosu 1,9 kg/keř. 12,1 % obj. alkoholu, 6,3 g/lt kyselin, 20 g/lt bezcukerný extrakt a 1 g/lt zbytkový cukr. Cena 145,- Kč.
Lososová barva. Ve vůni typické lesní jahody. Chuť méně výrazná, hlavní part hraje kyselina. Svěží, možná až moc. Překvapivě znát alkohol.

Chardonnay 2005 výběr z cibéb (botrytický sběr)
Trať Na štrekách, cukernatost hroznů 30° NM při výnosu 1 kg/keř, sběr 16.-17.11. 2005. 15,4 % obj. alkoholu, 8,9 g/lt kyselin, 62,6 (!) g/lt bezcukerný extrakt a 46,3 g/lt zbytkový cukr. Cena 245,- Kč za 0,5 l láhev.
Vysoká zlatavá barva, ve skleničce se víno válí velmi líně. Ve vůni jablečný mošt, botrytická plíseň a alkohol, budí dojem fortifikovaného vína. V chuti jablka, med a příjemná kyselina. Příjemná a zvláštní záležitost.

Musím se přiznat, že s jednotlivými lahvemi tohoto vinařství mám lepší zkušenost, než jsem si přinesl z této degustace. Ročník 2005 byl docela výjimečný, ale tenhle set působil sice nadprůměrně, ale nijak zásadně. Vinu přikládám především velké mladosti všech vín (i když jsem pil mnohá z tohoto ročníku již naprosto připravená k pití), možná i nějaké únavě po převozu na degustaci. Nevím. Asi bude stát za to sortiment přechutnat za pár měsíců, v době pro Vinařství Kovacs obvyklejší než byla tato ranná prezentace, a udělat si další názor.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3076x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5