O Víně

13.12.2016 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.12.2016 07:00

Degustace vinařství Garčic

Dne 17. listopadu 2016 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Garčic z Pavlova. Zavítal mezi nás spolumajitel vinařství Honza Garčic.

Vinařství u nás bylo podruhé, protože k v Honzově životě došlo k poměrně významným změnám a pochopitelně nám jeho vína stále velmi chutnají. Zájemci mohou samozřejmě na tomto serveru najít reportáž z degustace první.

Tou zásadní změnou je, že se Honza osamostatnil a má své vlastní vinařství, provozované už nikoliv jako doplněk, ale jako hlavní zaměstnání.

O příjezdu a připravenosti prostor nemá cenu se již zmiňovat. Honza s přítelkyní dorazili na čas a personál hotelu Clarion opět vše perfektně připravil a zejména dochladil. Zájem o degustace stále roste, tudíž jsme museli přistoupit k drobným omezením a úpravám proti akcím Hujer - každý VIP smí přivést jen omezený počet známých.

I tak byl počet účastníků přes 70, což jsme stanovili jako maximum. Degustační list měl našich obvyklých 12 položek, tři byly přivezeny na ukázku a lahvovat se budou až později.

Změn doznaly etikety, jsou jednodušší, autorem je Honzova sestra. Honza s nimi úplně spokojen není (ještě nikdy jsme nezažili, aby byl Honza někdy s něčím úplně spokojen :-) a hodlá je ještě drobně upravit.

Honza zatím stále pracuje u pana Iliase, ale leteckou terminologií řečeno má právo volného lovu a může se tak věnovat svým věcem. Neobyčejně velkorysému přístupu je nesmírně vděčný.

Předvedené vzorky měly myslím typický Honzův rukopis. Čistá, voňavá vína, kde se výborně pracuje s kyselinou i zbytkovým cukrem. Přes velkou snahu bylo nutné některé hrozny dokoupit, Honza si vybírá prověřené dodavatele a raději zaplatí více peněz, ale za perfektní surovinu. Též se snaží, aby místo, odkud kupuje, mělo podobný charakter jako Pálava.

Cílem je tedy logicky v budoucnu ještě trochu navýšit plochu vinic.

Mně osobně nejvíc chutnaly první dva vzorky, ale zájem se rozprostřel na všechny, jak jsme viděli při závěrečném prodeji. Ke každému nám pochopitelně Honza něco řekl, mě nejvíc pobavil příběh růžového André. To si Honza vyrobil v podstatě natruc, po bouřlivé debatě s tatínkem. Po několika týdnech mu tatínek řekl, že toho měl udělat dvakrát tolik a proč těch hroznů nekoupil víc. :-)

Prodej fantasticky roste, Honza chce produkovat okolo 20 tisíc láhví ročně a udržet si tak kompletní kontrolu nad svými víny. Už nejsou výjimkou nákupy po stovkách kusů do firem, jeden zákazník hodlá dokonce zakoupit kompletní růžové André až z budoucího ročníku.

Červená vína fungují jako doplněk, ale pochopitelně i jim se věnuje maximální pozornost. Samozřejmě se drží hesla, že lepší dobrá růžovka, než špatné červené a idea je červené víno vyrábět jen v dobrých ročnících. Byl též zakoupen sud na barikování, pro ještě lepší chuť.

Degustace proběhla a Honza nás pozval na Otevřené sklepy v Pavlově, kam se od nás chystá podle mých informací okolo 20 vínomilců.

Nezbývá, než Honzovi popřát mnoho úspěchů a především - víc vína, protože se pomalu stávají exkluzivním zbožím.

P. S. Měl jsem debatu s dámou, která žije roky v Itálii a miluje místní červená vína. Moravská jim podle ní nemůžou konkurovat. Otevřel jsem tedy Honzovu Starou horu a uznala, že také Morava má co nabídnout.

P. P. S. Holky v hospodě se mi svěřily, že kupují sudovou Pálavu. Tak jsem otevřel Honzovu, aby poznaly rozdíl. Už si jí prý kupovat nebudou...

 
   Název   Velikost 
  Degustační list bez cen.pdf   65.8 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5302x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5