O Víně

03.05.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vinařství Vyskočil - Blatnice pod Sv. Antonínkem

Když jsem měl cestu na jižní Moravu, co bych to byl za vínomilce, kdybych se nestavil do některých vinařství. A jelikož vína pana Vyskočila již znám a vím, že nemůžu sáhnout vedle, rozhodl jsem se to omrknout osobně. Jelikož jsem měl čas jen v sobotu po obědě, poprosil jsem pana Vyskočila, jestli by si neudělal trochu času „mimo úřední hodiny“ ještě před návštěvou. Pan Vyskočil mi vyšel maximálně vstříc, všechno mi ukázal a poskytl velmi hezký výklad. Kdyby měl takový přístup každý obchodník, to by se nám na tom světě žilo! Jelikož nevlastním diktafon a má hlava ten den nebyla z nejbystřejších (ochutnávka cca 40 různých vín) tak nejprve zařadím informace ze stránek Vinařství Vyskočil.

Firma sídlí ve vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, která se rozprostírá při severovýchodní hranici okresu Hodonín. Blatnické vinařství prošlo v poslední době značnými změnami. Došlo k podstatnému zkvalitnění sortimentu, různé kvantitativní odrůdy ustoupily do pozadí a nahradily je jakostní odrůdy. V současné době jsou základními odrůdami Müller-Thurgau, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Svatovavřinecké. Vysoká intenzita blatnických vinic je podložena nejenom vynikajícími ekologickými podmínkami, ale i vysokou úrovní agrotechniky.

Blatnické vinařství má starou a skvělou tradici, jíž se může pochlubit málokterá obec. První písemná zpráva o blatnickém vinařství uvádí, že již ve 14. a 15. století se vozívalo víno z Blatnice až do Prahy. Další písemné zprávy o pěstování révy vinné a výrobě vína pocházejí ze 16. století. Kronikáři podávají svědectví o vinohradech v Blatnici, které byly na svou dobu velmi vyspělé. Shodně uvádějí, že blatnická vína se řadí mezi nejlepší vína moravská.

Blatnické vinohrady však nepatřily v dřívějších dobách jen Blatničanům. Značnou část blatnických vinic vlastnili měšťané a kněžská hierarchie z Kroměříže, Uherského Brodu, Uherského Hradiště, Olomouce, Ostrohu a jiných měst, vinice zde měly i vrchnosti a církevní instituce. A nejednou uslyšíte chlubit se Blatničana, že slavný učitel národů Jan Ámos Komenský měl v Blatnici vinohrad, který zdědil po svých rodičích.

Rychlý a slibný rozmach vinařství v Blatnici se válkami v 17. století zastavil a vinařství upadlo. Trvalo několik desítek let, než se znovu dostalo na původní úroveň. V tomto rozsahu se pak udrželo až do poloviny 19. století. V druhé polovině 19. a začátkem 20. století můžeme pozorovat další úpadek vinařství v Blatnici, jakožto důsledek perenosporové a révokazové kalamity stejně jako orientace na jiné výnosné hospodářské plodiny. Velký rozmach blatnického vinohradnictví a vinařství nastal po skončení druhé světové války a tento rozvoj trvá až do dnešní doby.

V dnešní době produkuje toto vinařství 100 000 lahví ročně, což na menší rodinnou firmu už je celkem záhul (tušil jsem tak kolem poloviny). Pojďme se tedy podívat, co je možné v těchto dnech v tomto vinařství zakoupit.

Veltínské červené rané 2004 odrůdové jakostní, suché, cena 48,- Kč.
Klasicky lehké, příjemné víno. Alkohol 12,7 %.

Müller-Thurgau 2004 odrůdové jakostní, suché, cena 55,- Kč.
Připomíná spíše Sauvignon, výrazné aroma a plná chuť. Velice mi chutnal, koupil jsem vzorky pro redakční test. 12,4 %.

Muškát moravský 2004 odrůdové jakostní, suché, cena 48,- Kč.
Výrazné, nevtíravé aroma, jemný zbytkový cukr. 12,7 % (taktéž zakoupen).

Zweigeltrebe 2004 odrůdové jakostní (rosé), polosuché, cena 55,- Kč.
Vůně růží a malin, v chuti zakulaceno, 11,9 %. kys. 6,5 g/l (zakoupeno).

Modrý Portugal 2004 odrůdové jakostní, suchý, cena 55,- Kč.
Pro milovníky mladých vín, lehké víno s příjemným buketem.

Ryzlink vlašský 2003 kabinet, suchý, cena 55,- Kč.
Vlivem kvasinek Brettanomyces získalo živočišný tón (koňské sedlo) - (zakoupen).

Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr, suchý, cena 75,- Kč.
Zajímavý buket a plná chuť. 13,2 %, cukr 2,6 g/l, kys. 6,2 g/l (zakoupen).

Rulandské bílé 2002 pozdní sběr, suché, cena 75,- Kč.
12,6 %, cukr 3,1 g/l, kys. 5,7 g/l. Již jsme publikovali recenzi, ještě přibude druhý pohled od J. až mu to víno přivezu (stejně jako většinu zakoupených).

Rulandské bílé 2003 výběr z hroznů, suché, cena 110,- Kč.
Ze staré vinice, hezké minerální a kořenité tóny. 13,2 %, cukr 2,5 g/l, kys. 6,3 g/l (zakoupen).

Chardonnay 2003 pozdní sběr, suchý, cena 85,- Kč.
Hrozny ze dvou blatnických vinařských tratí Stará hora a Floriánky. Nižší kyselina, plnost v těle a vůně po hrušce a banánu. 13,4 %, cukr 1,8 g/l, kys. 5,5 g/l (zakoupen).

Chardonnay 2003 výběr z hroznů, polosuchý, cena 120,- Kč.
Z mladé vinice Floriánky a tím i nižší minerální dochuť oproti předešlému výběru. 13,4 %, cukr 10,6 g/l (zakoupen).

Zweigeltrebe 2003 kabinet, suchý, cena 70,- Kč.
11,2 %, kys. 5,0 g/l. Pěkné aroma černých bobulí, kakaa a jemné kávoviny (leží v archivu).

Zweigeltrebe 2003 odrůdové jakostní (barrique), cena 75,- Kč.
Víno vlivem vysokých teplot v roce 2003 je jižního typu - vařená povidla. Barikový tón je jemný (zakoupen).

Frankovka 2003 kabinet, cena 70,- Kč.
Hrozny sklizeny na hranici pozdního sběru, 11,7 %, kys. 5,6 g/l.

Takže, jak vidíte, spoustu vín tohoto vinařství podrobíme naší standardní recenzi. Některá už dozrávají v mém archivu a setkáme se tak ještě navíc s Chardonnay 2003 výběr z hroznů, suché, které už není v nabídce a také Rulandské bílé 2003 ledové víno, které je už taktéž pryč. Když jsem tady zmínil tu ledovku, musím napsat, jak pan Vyskočil obětoval na mé pohoštění jednu raritu ze svého archivu. A sice když zůstalo cca 30 litrů z této výše zmíněné ledovky na kvasnicích, chytlo druhotné kvašení. Došlo tak k prokvašení části zbytkového cukru na zhruba 17 % alkohol. Vzniklo tak jakési portské. Jelikož jsem tu původní ledovku ochutnal na tyto vánoce, mohl jsem srovnat, že tato chutnala dokonce ještě lépe. Škoda, že jsem se nezeptal, co bude s tím zbytkem po otevření lahve... jako že bych se rád postaral o její likvidaci, ať s tím pan Vyskočil nemá zbytečné starosti.

Také hrozny ročníku 2004 byly ponechány pro výrobu ledového vína. Ale víte jak to bylo v zimě 2004. Žádný pořádný mráz v prosinci a tak hrozny čekaly a čekaly, až je sezobali vyhladovělí špačci, kterým nevadila ani plynová děla na plašení. Jak se říká, hlad je sviňa a mnoho vinařů připravil o pěkné peníze. Držím tedy palce, ať jím to tento rok vynahradí a potažmo i nám, protože budeme moci ochutnat slaďounké ledovky.

Ještě musím napsat, že jsem se hlavně těšil na Tramín červený 2003 pozdní sběr, který už měl být k dispozici. Ale bohužel došlo k menšímu zpoždění a nebyl ještě nalahvován. Prý tak cca za 5 dní po mém odjezdu, ach jo. Ale samozřejmě, že jsem si musel vyprosit vzorek. A byl NÁDHERNÝ! Krásný, voňavý, hezká růže, kytičky, ovoce a navíc vanilkový krém, paráda! V chuti krásně sladší (kolem 6 g/l zbytkového cukru) a dokonce se povedly i pikantní, svěží, vyšší kyselinky! Což u tramínu a ročníku 2003 je husarský kousek!!! Tipoval bych ho spíš až k výběru, prostě jsem nadšen.

Závěrem ještě jednou chci poděkovat panu Vyskočilovi za čas mi věnovaný a ochotu. Přeci jen krásné sobotní odpoledne jde využít k nikdy nekončící práci na vinohradu, popřípadě jiným důležitým věcem. Ale pokud si někdo udělá čas pro své fanoušky, je to super.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Druhá "inspekce" u paní a pana Vyskočilových

Další návštěva v Blatnici pod Svatým Antonínkem se uskutečnila během teplého července, léta páně 2006. Když skočíte očima do „loňské“ části výše v článku, zjistíte jak jsem se rozplýval nad tramínem 2003. Ten jsem „minul“ o několik dní a poté již se k němu nedostal, což ještě teď oplakávám. Tak jsem si raději letos pospíšil, zase mi ovšem štěstí nepřeje. Po korespondenci s panem Vyskočilem jsem byl velmi natěšen na rulandu bílou spolu s šardonkou na hranici bobulí. Jisté signály byly, že když pojedu kolem, bude již v lahvích, ale opět tahám smolného králíčka z klobouku. Minule se tramín zpozdil kvůli posunu výroby vinět, letos to byly u zmíněných vín lahve. Tak snad se k nim ještě dostanu. Na ochutnávku z širokého sortimentu (aktuální najdete na www.vino.donel.cz) jsem si vybral jen 5 pro mne nejzajímavějších vzorků, den teprve začal a mne ještě čekal večerní zátah s kolegy z portálu.

Ryzlink vlašský 2005 kabinet
Barva velmi jemná, čirá, viskozita střední. Vůně středně intenzivní, vystupuje ovocné aroma, zejména grepové, tropik. Chuť výrazně svěží, ovocný, středně dlouhá dochuť. 11,8 %, cukr 3,4 g/l, kys. 5,7 g/l, cena 75,- Kč.

Chardonnay 2004 pozdní sběr
Barva středně vysoké intenzity, zlaté odlesky, při přivonění překvapí zcela jinou vůní, než jste u této odrůdy zvyklí. Jelikož leží na dubovém sudu má zcela specifické dřevité tóny. Ty se projeví i v chuti, smíchané s mými oblíbenými tropiky, zvláště banány a hrušky, limetka. V dochuti ještě jemné oříšky a máslovinka. Tohle mne osobně sedlo, chronickým uctívačům odrůdově čistých vín nedoporučuji, takovou šardonku byste v tom nepoznali. 12,8 %, kys. 5,6 g/l, cena 99,- Kč.

Chardonnay 2004 kabinet
Barva jemně syté slámy, vůně stř. intenzivní, kde se již projeví odrůdovost, ale mám pocit, že také ležel na zmíněných sudech, zde se ve svých poznámkách ztrácím, a to jsem teprve začal nasávat. Chuť je příjemná, hladká, výrazně svěží, limetková. 11,8 %, cukr 1,9 g/l, kys 6,0 g/l, cena 80,- Kč.

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr
Barva syté slámy, viskozita vyšší. Vůně ovocitá, opět tóny ekvatoriálního charakteru, doplněná jemnými petrolejovými. Chuť je podpořena vyšším zbytkovým cukříkem (9 g/l) a velmi mi to sedí, protože vyvažuje vysokou kyselinu (7 g/l). Hezký kousek.

Tramín červený 2005 pozdní sběr
Barva sytě zlatá, zelené odlesky, vůně kytiček, ovoce, doplněné opět až krémovou vůní. Zdál se mi znatelně méně suchý než mnou ochutnaná dvatisícetrojka. Ale bohužel, hned si musím postesknout a pokud mne paměť nemate, minulý mi chutnal víc, přestože mne pan Vyskočil ujišťoval ať nebrečím za nulatrojkou, že tento je mnohem lepší. Nu uvidíme, necháme poležet, propojit, třeba zrovna po tom ryzlinku jsem měl rozhozenou hubu (díky převaze cukrů je to pravděpodobné). Ale jináč špatný vůbec není. Hezká kyselina, voňavý jak má být. 13,8 %, cukr 3,6 g/l, kys. 4,9 g/l, cena 110,- Kč.

Tak že bych zase za rok článek popotáhl?

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5673x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5