Sdružení vinařů Bonus Eventus
Obec Hrušky leží v těsné blízkosti hlavního tahu mezi Břeclaví a Hodonínem. Je to nádherná obec, která podle nového vinařského zákona patří do vinařské podoblasti Slovácko. Tato podoblast vznikla sloučením největšího počtu starých vinařských oblastí. Zkuste počítat se mnou, o kolik oblastí jde: Kyjovská, Uherskohradišťská, Bzenecká, Strážnická a Podluží. Podoblast Slovácko se nyní táhne od severu jižní Moravy až po nejjižnější část naší republiky. To má samozřejmě vliv na odlišnépolohy, půdní a klimatické podmínky, které dávají místním vínům velmi rozdílné vlastnosti. Původní rozdělení do menších oblastí mělo určitě výhodu v tom, že vína měla své charakteristické vlastnosti, typické právě pro určitou oblast. Často se používá pojem terroir, který v takovém případě již nyní nemusí platit. Jednotlivé rozdíly jsou opravdu značné, což se vždy odrazí v charakteru vína a pro spotřebitele se může tato oblast jevit poněkud nepřehledná. Vždyť vinařské oblasti historicky vznikaly především tam, kde byly nejenom vhodné podmínky pro pěstování révy, ale také se v mnohém podobaly. Proto mají například vína z Velkopavlovické a Znojemské oblasti svůj nenapodobitelný půvab a jsou jiná než vína z okolí Bzence. Příkladů bychom mohli uvést mnohem více.S vinaři v Hruškách jsme se také bavili o nové kategorii vína V.O.C. (víno originální certifikace), která je platná od května tohoto roku. Jak vyplynulo z diskuse, mají vinaři určité obavy z toho, zda státní úředník který danou oblast nezná, dokáže správně rozlišit a potvrdit pravost a autentičnost těchto vín...? Na druhou stranu, místní vinaři současnou legislativu nechápou tak, že lze vyrobit vína pouze ze tří povolených odrůd, ale že pro potvrzení V.O.C. kategorie je důležitá právě zmíněná autentičnost pro danou oblast. Ten nejdůležitější důvod, proč tato kategorie vznikla je přece v tom, že vznikne typické víno = známka pro danou oblast a to může garantovat pouze ten, kdo onu oblast a daná specifika zná. A to samozřejmě dokáže jenom ten, kdo zde žije a má dostatečné odborné znalosti o místu a původu, odkud V.O.C. víno pochází. Jsem docela zvědavý, jaké budeme mít zkušenosti za rok, ale nepředbíhejme, vše ukáže až čas.V obci Hrušky najdete Sdružení vinařů Bonus Eventus z bývalé oblasti Podluží a Mutěnicka, které bylo založeno na jaře roku 2001. Jedná se o sdružení 7 přátel z 5 rodinných vinařských firem. Jak jsme se mohli přesvědčit, podobných sdružení malých vinařů, kteří ctí a dodržují interní pravidla, ale na veřejnosti se prezentují pod obchodní značkou je více. Je to pravděpodobně jediná možnost, jak se na trhu mohou malí vinaři prosadit. Rozhodující bude samozřejmě kvalita a jakost.Ale jak se mají spotřebitelé vyznat v té nepřehledné záplavě výrobků? Jen připomenu sdružení Collegium Vinitorum z nedaleké Moravské Nové Vsi, dále Viniblat z Blatnice pod Svatým Antonínkem a nedávno založený Cech vinařů v Novém Šaldorfu. Tento trend se určitě nezastavil a v nejbližší době se pravděpodobně dočkáme dalších a dalších sdružení či skupinek vinařů.Bonus Eventus se navenek jeví jako velice kompaktní a funkční skupina vinařů. V prodejní síti jí snadno rozpoznáte, protože používá jednotný typ etiket, na kterých se mění pouze název výrobce. Postupně přichází sice s trochu odlišným designem u nových kolekcí, ale od původního stylu se mění nepatrně. Zaměřují se na síť vinoték, ale v žádném případě neodmítají prodej maloodběratelům či osobní odběr, pokud si k nim zajedete. Jak jsem se mohl necelé tři dny koncem srpna přesvědčit, jde také o osoby přátelské a své práci velmi dobře rozumí. Až na jednu výjimku berou vinařství jako svůj koníček. Kromě Karla Čapky, který je soukromým vinařem, mají všichni ostatní své civilní povolání a vinařství se věnují ve volném čase. Hlavní motto sdružení je snaha o dosažení co nejvyšší kvality vyrobených vín. K tomu je nutná vzájemná kontrola a pomoc od fáze pěstování hroznů ve vinici až po nalahvování hotových vín. Platí jednoduché pravidlo, že pouze vína odsouhlasená všemi členy sdružení mohou být uváděna na trh pod společnou značkou. Pozn. Pitrise: Tohoto práva veta si já asi cením nejvíce - kéž to chlapům dlouho vydrží!Podobně je tomu i v případě důležitých rozhodnutí týkající se strategie a fungování tohoto sdružení. A než se dostanu k jednotlivým charakteristikám členů sdružení musím uvést ještě jednu zajímavou poznámku. Většina vín ze sdružení Bonus Eventus má neuvěřitelně vysoký obsah alkoholu.Poněkud tajemný název Bonus Eventus znamená pojmenování starořímského boha, který je zasvěcený štěstí, podnikání a je také ochráncem dobré úrody. Ve starém Římě měl chrám a jeho socha stála na Kapitolu. Od historie se ale vraťme zpět ke sdružení. Z časových důvodů jsem prozatím navštívil pouze tři z jeho pěti členů a to v následujícím pořadí.Jaroslav a Roman Benešovi je rodinné vinařství založené v roce 1999. Kořeny tohoto vinařství spadají do počátku 20. století, kdy otec Jaroslava Beneše obhospodařoval vinice a sklep získaný od svého tchána. Na tuto tradici navázal Jaroslav Beneš, který své zkušenosti předává svému synovi Romanovi. Pro skladování vína byla v roce 2001 dokončena rekonstrukce původního sklepa. Společně obhospodařují 5 ha převážně mladých vinic ve viničních tratích Podsedky a Hastrmany. Mladé výsadby většinou nakoupili v západní Evropě. Odrůdová skladba je následující: Veltlínské zelené, Neuburské, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské modré, Frankovka, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe a Merlot. Většinu produkce lahvují v kvalitě jakostních a přívlastkových vín, která již získaly řadu prestižních ocenění: Zlatý diplom Vinex, Zlatá medaile Vinium Juvenale, Stříbrná medaile Vinoforum a Bronzová medaile Cuvée Ostrava. Z koštovaných vzorků si všechny zasloužili velkou pozornost, především Sauvignon a Ryzlink rýnský z bílých vín a Cabernet Moravia s Merlotem z červených. Velmi by mne zajímala kupáž právě dvou posledně jmenovaných odrůd. Jako lahůdku musím připomenout červená i bílá vína, která zrála v sudech barrique, ledová vína ročníku 2002 z odrůdy Veltlínské zelené a Cabernet Moravia! V následujících týdnech se můžete těšit na jednotlivé recenze. Pod článkem najdete již několik odkazů na vína tohoto sdružení.Richard Tichý navazuje na generaci rodinného vinařství, které v Hruškách zasahují až do 18. století. Se svým otcem společně obhospodařují 3,5 ha převážně mladých vinic na tratích Hastrmany. Jeho otec vystudoval střední vinařskou školu ve Valticích a profesionálně se věnuje školkařství a výroby sazenic révy vinné. Richardova sestra, která taktéž vystudovala vinařství, získala titul vícemiss na soutěži Královna vín ČR pro rok 1994. Se svým otcem připravují adaptaci zakoupené budovy v bývalém ZD na výrobní, skladovací a prodejní provoz. Od roku 2000 lahvuje veškerou produkci, tj. vína jakostní a přívlastková. Odrůdová skladba je následující: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé, Aurelius, Zweigeltrebe, Frankovka a André. Získal řadu ocenění: Zlatá medaile Vinium Juvenale 2003, Galerie Veltlínů 2001, šampión bílých vín oblastní výstavy Podluží 2004 a šampión nominační oblastní výstavy Podluží 2003, Salon vín 2001/2002 a 2003/2003. Podobně jako Jaroslav a Roman Benešovi, používá i Richard Tichý kameninové nádoby pro výrobu a školení vína. Mají výhodu v tom, že kameninová nádoba oproti nerez tanku přece jenom více dýchá, je také levnější než dubový. V archivním sklepě, který byl postaven během druhé světové války, jsem měl možnost ochutnat základní kolekci jakostních i přívlastkových vín. Velmi zajímavá byla možnost ochutnat něco ze soukromých zdrojů a z experimentů. Vzpomenu například dolihované víno (cuvée Muškát Ottonel x Veltlínské zelené x Chardonnay), botrytický či bobulový výběr a další speciality, které se normálně do obchodní sítě nedostanou. V následujících týdnech se opět můžete těšit jak na jednotlivé recenze a také na několik opravdových specialit! Navenek vystupuje Richard Tichý jako správný mluvčí sdružení, stará se o oficiální webové stránky a kromě vinařství má také velkou zálibu v lidovém zpěvu, kterému věnuje hodně času. Jak jste se během posledního roku mohli přesvědčit také na našich stránkách, díky jeho aktualitám se často dozvídáte o několika kulturních akcích v obci Hrušky. Jeho nasazení a entuziasmus je opravdu obdivuhodný.Jiří Nešpor patří k nejzkušenějším vinařům sdružení. Této profesi se věnuje již čtyřicet let, od svých 18! Během mé návštěvy mi několikrát nezapomněl připomenout, že v příštím roce, kdy už bude v důchodu, se začne teprve naplno věnovat vinařství. Zaměřuje se na výrobu jakostních a přívlastkových vín, která od roku 1998 lahvuje. Obhospodařuje 2,3 ha vinic starých, ale i mladých výsadeb na viničních tratích Podsedky a Hastrmany. Letos dokončil rekonstrukci sklepního hospodářství, kde nabízí také možnost posezení pro skupiny zájemců. Odrůdový sortiment zahrnuje: Veltlínské zelené, Chardonnay, Sauvignon, Muškát moravský, Frankovka, Cabernet Moravia a Zweigeltrebe.Získal řadu prestižních ocenění na místních, oblastních a státních výstavách včetně ocenění Salon vín ČR pro Veltlínské zelené 2000 pozdní sběr. Z ochutnaných vzorků byl velmi zajímavý Sauvignon, Chardonnay a především Cabernet Moravia. Vyrábí také ledové víno z odrůdy Veltlínské zelené.Poslední dva členy tohoto sdružení jsem bohužel z časových důvodů nemohl osobně navštívit. Proto použiji pouze informace, které mi poskytl Richard Tichý. Pánové Milan Sůkal st. a Milan Sůkal ml. jsou jedinými členy sdružení, kteří mají sídlo firmy mimo obec Hrušky. Sídlí v Novém Poddvorově, který patřil do Mutěnické vinařské oblasti. To je také důvod, proč se vedle Podluží uvádí u tohoto sdružení i tato oblast. Jedná se o rodinnou firmu založenou již v roce 1991. Už praděd Sůkal v obci Nový Poddvorov vinařil a patřil mezi významné vinaře. Vinohrady vysadil děd Sůkal, který také vystudoval vinařskou školu. Na začátku devadesátých let začal otec Sůkal se svým synem intenzivně vysazovat nové vinohrady a od roku 1999 firmu řídí syn Milan. Od roku 1997 začínají lahvovat svá vína a zaměřují se výhradně na jakostní a přívlastková. Hospodaří na 4,5 ha vinic v obcích nový Poddvorov, Josefov a Dolní Bojanovice. Snaží se také neustále modernizovat technologii výroby a investovat do sklepního hospodářství.Mezi hlavní odrůdy patří Neuburské, Veltlínské zelené, Chardonnay, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré, Tramín červený, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia. Jejich vína získala řadu ocenění na prestižních výstavách v celé České republice.Karel Čapka je jako jediný z tohoto sdružení soukromý vinař. Také je významným folklórním zpěvákem a propagátorem folklóru na Moravě. K vínu ho přivedl otec, známý bednář a vinař z Lužic. Zaměřuje se na výrobu vysoce jakostních a přívlastkových vín, která od roku 2000 lahvuje. Obhospodařuje 0,75 ha vinic v obci Josefov. K odrůdové skladbě patří například Cabernet Moravia, Pálava, Frankovka, Sylvánské zelené a další. Také se specializuje na vína ledová (např. Pálava) a vína, která zrají v sudech barrique (např. Cabernet Moravia).Určitě jste postřehli, že odrůdová skladba jednotlivých členů je velmi podobná, ne-li stejná. Vychází to jak z historických důvodů a také z toho, že členové z velké části hospodaří na stejných viničních tratích. Dole pod článkem také najdete odkazy do databáze etiket od jednotlivých členů, které jsme získali pro účely naší stále se rozrůstající databáze. Můžete si tak udělat obrázek o odrůdové skladbě a jakostech v posledních letech. Všichni členové sdružení také nabízí řízenou degustaci pro skupiny zájemců. Na závěr ještě připomenu, že u všech členů sdružení můžete najít odrůdu Cabernet Moravia, kterou vyšlechtil pan Lubomír Glos z nedaleké obce Moravská Nová Ves a kterého si zde velice váží. Cabernet Moravia si postupně získává své místo a má před sebou dynamický rozvoj. Budeme se samozřejmě snažit navštívit osobně i poslední dva členy sdružení Bonus Eventus a samozřejmě i sdružení Collegium Vinitorum z Moravské Nové Vsi. Vám, našim čtenářům, doporučují navštívit tento kraj osobně a zde samozřejmě i místní vinaře. Pokud se s nimi chcete seznámit se všemi, máme pro vás velmi zajímavý tip. Můžete se totiž zúčastnit v Moravské Nové Vsi Dne otevřených dveří 5. července 2005, kdy proběhne otevření všech sklepů s možností degustace.