O Víně

19.02.2008 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vinařství Gutta Fortunae, Znojmo - Hradiště

Přestože jsou v předjaří víkendy opravdu plné různých výstav a soutěží snad v každé vinařské obci, naskytla se uprostřed jednoho týdne příležitost setkat se s vinařem Mojmírem Vojtkem a jeho dcerou Šárkou ve Znojemském vinném sklípku a ochutnat jejich vína. Není příliš obvyklé, aby vína představovala žena, ale přes přítomnost svého otce, vedla celou degustaci zcela sama a s neopakovatelným šarmem. Nejprve nás seznámila s filosofií a historií rodinné firmy a poté přistoupila k představení 12 vzorků vín.

Počátky malé rodinné firmy sídlící v malebném místě na Hradišti odkud je překrásný pohled do údolí Dyje a na starou část Znojma, spadají prý do roku 1993. Do té doby dělal pan Vojtek víno více méně pro sebe, ale podzim 1993 byl zlomový, protože se rozhodl věnovat vinařství na plný úvazek. Neobvyklý název vinařství Gutta Fortunae znamená v překladu do češtiny Kapka štěstí. S tímto logem se mohou setkat milovníci vína na všech etiketách lahví s jejich kvalitním vínem.

Vojtkovi vlastní malý vinohrad na Hradišti ve velice příhodné poloze v Lajtnách na stráni nad Dyjí s příznivým mikroklimatem. O několik kilometrů po řece je na stejném břehu proslavený Šobes. Pěstují zde Ryzlink vlašský, Müller-Thurgau a Svatovavřinecké. Většinu hroznů ale nakupuje od osvědčených dodavatelů a z výborných viničních tratí. Bílé odrůdy nejčastěji od Agrodružstva Nový Šaldorf, Agrodružstva Vrbovec, Agroservisu Višňové atd. Hrozny pro červená vína zejména odrůdy Cabernet Moravia a André z oblasti Podluží z vinařské obce Hrušky. Firma je rozptýlena na třech místech. Lisování, odkalení a kvašení se provádí v areálu bývalého pivovaru na Hradišti, lahvují v sídle firmy a uskladněné jsou v Novém Šaldorfu v archivním sklepu.

Odrůdová škála vyráběných vín je docela široká: Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Muškát moravský, Pálava, Sauvignon, Müller-Thurgau, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Z červených hlavně André, Frankovka, Cabernet Moravia, Dornfelder, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Svatovavřinecké.

Za léta existence získalo vinařství řadu diplomů a ocenění v různých soutěžích a výstavách. Například v roce 2005 na XVI. Přehlídce vín Znojemské vinařské podoblasti získali diplom nejlepšího vína v odrůdě za Pálavu 2003 pozdní sběr z viniční trati Špičák v Kyjovicích. Rodinné vinařství sestává v podstatě ze dvou lidí - Mojmíra Vojtka a jeho dcery Šárky, absolventky zemědělské školy. Pouze v době vinobraní se na práci podílí celá rodina, případně brigádníci.

Tradičně velice populární a dobré jsou v září jejich kvalitní burčáky, které od nich kupují prodejci pro Znojemské historické vinobraní. Firma se zaměřuje stále víc na přívlastková vína, o které je velký zájem i když je v současné době poměr jakostních vín a přívlastkových, podle kvality ročníku v poměru půl na půl. Roční objem produkce se pohybuje kolem 30 000 litrů vína. Po informacích o firmě jsem ochutnali následující vína:

Ryzlink rýnský 2005 odrůdové jakostní. Skvělá viniční trať Špičák, vinařská obec Kyjovice. Cukernatost při sběru hroznů 20 °NM. Analytické hodnoty: 11,8 % alkohol, 4,9 g/l zbyt. cukr. Světlá barva, vysoké kyselinky, lehce kořenitý, petrolejové tóny v chuti i ve vůni, středně dlouhá dochuť. Průměrné víno.

Rulandské bílé 2005 pozdní sběr. Viniční trať Načeratický kopec, vinařská obec Načeratice. Cukernatost při sběru hroznů byla 24,5 °NM. Analytické hodnoty: 12,9% alkohol, 12,4 g/l zbyt. cukr. Krásná barva, ve vůni i chuti ořechové tóny, lehké hořčiny, mohutné tělo, po skle stékají slzy, kroužkuje, extraktivní s dlouhou příjemnou dochutí. Velice dobrá s perspektivou několika let ležení v archivu.

Chardonnay 2005 pozdní sběr. Viniční trať Kraví hora, vinařská obec Sedlešovice. Cukernatost 23 °NM. Analytické hodnoty: 11,5 % alkohol, 5,3 g/l zbyt. cukr. Barva zlatá, ale vůně i chuť nějaká divná, trochu oxidované s nepříjemných zbytkem. Nejslabší víno dnešního večera, možná to bylo špatnou lahví, což se bohužel občas také stane...

Rulandské šedé 2005 pozdní sběr. Viniční trať Újezd, Hrušky - nakoupeno na Slovácku, cukernatost 23 °NM, pěkná zlatá barva, lehké kroužkování, chlebovinka, extraktivní se středně dlouhou dochutí. Podařené víno. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 3,0 g/l zbyt. cukr.

Sauvignon 2005 pozdní sběr. Viniční trať Kraví hora, vinařská obec Sedlešovice. Cukernatost 21,5 °NM. Analytické hodnoty: 11,8 % alkohol, 1,5 g/l zbyt. cukr. Světlejší zelenožlutá barva, ve vůni i v chuti velice silné kopřivové tóny, luční tráva, dlouhá kopřivová dochuť, velice vydařené.

Tramín červený 2005 výběr z hroznů. Viniční trať Slunný vrch, vinařská obec Vrbovec. Při sklizni byla cukernatost 25 °NM. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 1,1 g/l zbytkový cukr. Světlejší zlatožluté barvy, velice výrazná vůně i chuť, typický aromatický snad až příliš, růžové, kořenité tóny, po skle lehce stékají slzy, kroužkuje, lahodný s dlouhou příjemnou dochutí. Zatím nejlepší z ochutnávaných vín.

Pálava 2003 výběr z hroznů. Viniční trať Špičák, vinařská obec Kyjovice. Cukernatost při sklizni 24 °NM. Analytické hodnoty: 12,9 % alkohol, 1,8 g/l zbytkový cukr. Zlatavá barva, aromatická, příjemná typická vůně a vanilkovými tóny, hořčiny trochu narušují harmonii chuti, silně kroužkuje, vyčnívá alkohol, kratší dochuť s výraznější hořčinou, asi je za vrcholem, chutnal jsem ji v době jejího ocenění ve Znojmě (viz. výše) a byla skvělá. Vcelku není ještě až tak špatná, viniční trať Špičák je tradičně moc dobrá na aromatická vína.

André 2005 odrůdové jakostní. Viniční trať Újezd, vinařská obec Hrušky. Cukernatost hroznů 20,5 °NM. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 2,5 g/l zbyt. cukr. Pěkná sytá barva, nenápadná, zadržená vůně, poměrně extraktivní, ovšem poněkud krátké tělo a víc vystupující kyseliny a třísloviny, snad trochu technologicky nezvládnuté. Krátká dochuť s trochu divným koncem.

André 2002 odrůdové jakostní. Viniční trať Újezd, vinařská obec Hrušky. Cukernatost hroznů při sběru 19 °NM. Analytické hodnoty: 11,8 % alkohol, 3 g/l zbytkový cukr. Krásná temná barva, rozvinutá vůně, vyšší kyselinky i třísloviny, ale podstatně lepší nežli předchozí. Tvrdší středně dlouhá dochuť.

Svatovavřinecké 2005 odrůdové jakostní. Viniční trať Kraví hora. Cukernatost hroznů 19 °NM. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 3,5 g/l zbyt. cukr. Sytá barva, bohatá vůně ovoce, sušených švestek, po skle stékají slzy a tvoří se mosty, příjemně alkoholické, středně dlouhá příjemná dochuť s lehkými tříslovinami. Dobré víno.

Dornfelder 2005 odrůdové jakostní. Viniční trať Kraví hora. Cukernatost 19,5 °NM. Analytické hodnoty: 11,8 % alkohol, 2,3 g/l zbytkový cukr. Výrazně temná barva, silná plná vůně, harmonické, tělnaté víno. Vhodné k archivaci cca 5 let. Středně dlouhá dochuť s tříslovinovým koncem.Výborný Dornfelder.

Cabernet Moravia 2005 odrůdové jakostní. Viniční trať Újezd, vinařská obec Hrušky. Cukernatost hroznů 20 °NM. Analytické hodnoty: 11,5 % alkohol, 3 g/l zbyt. cukr. Rubínová barva, ve vůni i v chuti paprikové tóny, černý rybíz, plná vůně. Vyrovnané, příjemné víno se středně dlouhou dochutí.

Ochutnávaná vína ve Znojemském vinném sklípku, která Vojtkovi nabídli k prezentaci, se nám občas jevila jako na malé houpačce. Jedno bylo velice dobré, druhé slabší, ovšem celkový dojem byl dobrý. Výše zmiňovanou Kapkou štěstí by se mohl po ochutnání všech vín s nadsázkou nazvat výborný Tramín červený 2005 výběr z hroznů, Rulandské bílé 2005 pozdní sběr a v posledních létech poměrně málo vídaný kopřivový Sauvignon 2005 pozdní sběr. Z červených vín určitě Dornfelder 2005 odrůdové jakostní. Je řada vinařství, která dělají dobrá či výborná vína, ale jsou ve stínu větších výrobců nebo mediálně víc prezentovaných. A právě vyhledávání těch méně známých vinařství je docela pěkným zážitkem a mnohdy velkým a příjemným překvapením. Můžeme zažívat až vzrušující pocit objevitele dobrého vína. A toto vinařství patří určitě mezi ně.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 13456x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5