Rodinné vinařství Weingut Mehofer, Rakousko
Vinařská oblast Dolního Rakouska mající přes 30 tisíc ha vinic a tvořící asi 62 % jejich celkové rozlohy se geograficky dělí na Carnuntum, Donauland, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental, Wachau a Weinviertel.V oblasti Donauland (2730 ha viničních tratí) - Wagram se v důsledku tání obrovských ledovcových bloků z doby ledové vytvořil zlom zemské kůry, který se táhne podél Dunaje od Kremsu až téměř po Vídeň. V jižním spádu tohoto zlomu se nacházejí jílovité terasy viničních tratí, které révě vinné díky své jižní expozici poskytují optimální světelné a tepelné podmínky. Směrem od Vídně proudí podél Dunaje do celé oblasti teplé panonské klima a napomáhá ideálnímu zrání hroznů. Poměrně chladné noci však napovídají, že se nacházíme již relativně blízko prvním výběžkům Alp. Střídání teplých dnů a studených nocí dává bílým vínům delikátní ovocné aroma a typickou svěží kyselinku. Všude přítomná suť z původního řečiště Dunaje, vzniklá jako pozůstatek ledovců, nabízí také velké množství minerálů, které se pak výrazně projevuje v chuti místních vín.Právě v oblasti velkého tektonického zlomu Wagramu v malé vinařské vesnici Neudegg asi se 200 obyvateli, jeden kilometr od proslavenější vinařské obce Grossriedenthal sídlí rodinné vinařství Weingut Mehofer (www.mehofer.at) mající docela záviděníhodnou tradicí sahající až do roku 1709. V tomto roce totiž do těchto končin přišli jejich předci z jižních Tyrol a začali pěstovat révu vinnou. A tu pěstují nepřetržitě až do dnešních dnů! Vesnicí protíná cyklistická stezka „Weinstrasse Wagram“.Pečlivě udržovanými vinicemi nás doprovázel mladý asi třicetiletý Stefan Mehofer absolvent vinařské školy v Kremsu a Klosterneuburgu. Tam také v oblasti šlechtění pracuje jeho starší bratr. Stephan má ve firmě na starosti vlastní výrobu vína a sklepní část. Jeho otec Karl pak vinohrady a matka Elisabeth ekonomiku firmy a ostatní práce. Příležitostně ještě přibírají na sezónní práce nějaké brigádníky. Hospodaří na 18 ha vlastních vinic na stráních okolních kopců s nejlepší polohou s výrazným terroir Wadenthal a Riesmein. Zejména Wadenthal je vyhlášenou viniční tratí široko daleko. Něco také nakupují, ale pouze od vinařů s biologickým pěstováním.Skladba pěstované révy je 70 % bílých odrůd s nejrozšířenějším Veltlínským zeleným (Grüner Veltliner) jako jedničkou, zajímavým a typickým pro tuto oblast je Veltlínské červené a dalšími jako např. Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon a z 30 % modré odrůdy zastoupenými především Zweigelt ale také Merlot, Cabernet Sauvignon. Hrozny sklízí vždy až od cukernatosti 17 °NM. Roční produkce firmy je asi 100 000 lahví. Z toho asi 15 % vyváží do Německa, Švýcarska, Švédska a k nám. Zbývajících 85 % prodají celkem bez problémů domácím konzumentům. Podle Stephana asi 20 % zákazníků kupuje vína nad 6 g/l cukru, ale stále zřetelnější tendencí prý je v posledních dvou létech poptávka po suchých vínech...Již dlouhou dobu se věnují biologickému pěstování a ošetřování vinic s níž začal otec Karl, podobně jako jejich sousedé - vinaři ve vesnici i v okolí. V několika hodinách příjemného pobytu v této firmě jsme vyslechli řadu informací a zkušeností, včetně prohlídky starých nádherných sklepů přímo pod domem Mehoferových. Jsou desítky a desítky metrů dlouhé asi 6 - 8 m pod povrchem. Ve sklepě je stálá teplota kolem 8 - 10 °C. Z nerezových tanků umístěných na povrchu v hale po filtraci stáčí víno většinou do starých sudů na další zrání. Například Zweigelt, Merlot a Blauburgunder má od roku 2003 ještě v sudech, stejně jako v 1000 litrovém sudu Grüner Veltliner. V menším množství dělá i barrique cuvée (Merlot + Blauburgunder) a Neydek (Zweigelt + Merlot + Cabernet Sauvignon a Blauburgunder), nechá ležet 1 rok v novém dubovém sudu a potom přetočí do normálního sudu, později lahvují. Chardonnay dělají rovněž jako barrique, ale pouze z dobrých ročníků, kdy byla optimální zralost hroznů což u nich bylo v létech 1997, 2002, 2004 a 2006.Společně s dalšími 14 vinaři vlastní společnou lahvovací linku, kterou nepravidelně podle potřeby obsluhují 3 zaměstanci, které si platí. Lahve uzavírají všemi dnes v Rakousku užívanými způsoby - korkem, šroubovým uzávěrem a sklem.Veškerá technologie je podřízena šetrnému zpracování v intencích přísného biologického pěstování. Sortiment nabízených bílých vína rozdělují do tří řad:Neudegger Klassic - svěží, ovocitéNeudegger Lagen - elegantní s výrazným terroir viničních tratí Wadenthal a Rieden Riesmein. V této řadě jsou jejich nejlepší TOP vína.Neudegger Vielfalt - rozmanitá, mnohotvárná vínaSpolečně jsme ochutnali šest vzorků velice kvalitních, dobrých vín v nádherném a příjemném prostředí vinařského dvora.Veltlínské zelené 2006, Neudegger Klassic. Při sběru byla cukernatost 20 °NM, 12,5 % alkoholu, světlejší barva, aromatický, jemné medové, jablečné tóny ve vůni i v chuti, příjemně svěží, elegantní, harmonický, typický pro Wagram. Velice dobré víno k následnému ležení se střední dochutí. Do prodeje půjde v září.Veltlínské zelené 2005, Neudegger Lagen. Viniční trať Wadenthal. Při sběru byla cukernatost 23 °NM, 14 % alkoholu. Světlá barva se zelenkavým nádechem, ovocité s minerálními tóny, plné, harmonické, velice dobré víno s dlouhou dochutí. Patří mezi jejich Top vína z vybraných hroznů se zvláštním jedinečným složením jemně pepřovitým, minerálním aroma, dlouhá vyrovnaná dochuť. Opravdu vynikající víno.Ryzlink rýnský 2006, Neudegger Lagen. Z viniční trati Riesmein. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, zbytkový cukr 4,9 g/l. Hrozny sbírány dohněda „vypálené|“, 1x stáčeno po kvašení, až do prvního stáčení leží na jemných kvasinkách. Stáčeno v květnu 2007. Vysoce vyzrálé hrozny vytváří místní typické vůně, jemné světlé ovoce s minerálními tóny, elegantní s dlouhou dochutí. Vydařené, velice zajímavé víno.Chardonnay 2004, barrique, Neudegger Vielfalt. Analytické hodnoty: 13,5 % alkohol, 4,5 g/l zbytkový cukr. Jeden rok leží v dubovém sudu z vlastního lesa - v sousední vesnici je místní bednář, jeden a půl roku leželo víno na láhvi. Tvoří olejové skvrny na sklenici, slzy a mosty, po vydýchání z „bariku“ se objeví lehká přirozená odrůdová vůně vína s jemně minerální chutí na patře, dlouhá příjemná dochuť.Zweigelt 2005. Obsahuje sice 10 % odrůdy Cabernet Sauvignon, ale do 15 % se nemusí udávat, klidně by to mohl být „čistý“ Zweigelt, ale uvádějí jej protože dodává tomuto vínu zajímavou jemnost. Je to prý jejich nejprodávanější víno. Pěkná barva, ve vůni i v chuti je výrazné bobulové ovoce, střední dochuť, příjemné třísloviny.Cuvée (Merlot - Blauburgunder) 2003, barrique. Temná barva, ve vůni i v chuti výrazné lesní ovoce, 13 % alkoholu, tvoří jemné mosty, slzy, výborné třísloviny, vyrovnané víno s dlouhou dochutí. Velice zajímavé a dobré cuvée.Stephan nám ještě ukázal pěkné pokojíky v nichž mohou návštěvníci přespat a také k mému překvapení i zajímavou mini galerii obrazů malířů, kteří sem prý často jezdí. Pro milovníky vín pořádá neustále nějaké akce jako jsou výstavy, koncerty, společenská setkání, večírky, semináře atd. Koupil jsem si několik lahví vína za ceny v rozmezí 5 - 8 € za láhev. Věřím, že se do Neudeggu zase brzo podívám. Koncem léta chceme se synem navštívit sousední Grossriedenthal a výborného vinaře Karl Diwalda jehož veltlíny různých ročníků a přívlastků jsou skvělé a bývají zastoupené v Salonu vín Rakouska.