První znojemská vinařská, a.s.
První znojemská vinařská, a.s. vstoupila docela razantně do nového roku četnými prezentacemi svých vín. Během třetího týdne v lednu představili svá vína v Praze ve Viničním altánu a třikrát ve Znojmě ve velkém sklepě Aztec Baru. Prezentace pořádané firmou ve Znojmě byly pouze pro pozvané hosty a docela nečekaně jsem získal pozvání, které jsem pochopitelně se zájmem a s očekáváním přijal. Zejména proto, že se naskýtala možnost porovnat vína ochutnávaná někdy v červnu ve Znojmě ve Znojemském vinném sklípku a shodou okolností Anaxien o několik dní později v Ostravě a popsal své zážitky v reportáži v níž ochutnaná vína i celkový dojem jaký na něj zanechala nová vinařská firma ohodnotil velice kladně. I já mám podobné zkušenosti a tak jsme se docela těšil. Předesílám, že oprávněně a vůbec v ničem mne nezklamali, ba naopak.Pan Jaroslav Chaloupecký představil své spolupracovníky z akciovky: předsedy představenstva ing. Lancoucha, ing. Bodanského, ing. Lancmana, pana Pitoura a slečnu Radku Chaloupeckou. Ve firmě jsou zaměstnané ještě tři další osoby na sezónní práce, které si najímají jako brigádníky. Poté představil i firmu a vlastní vinice Babičák a U Hájku, které dříve patřily JZD Dobšice (vše velmi podrobně uvedl Anaxien a tak se nebudu opakovat) a pochopitelně i jednotlivá vína, která jsme ochutnávali. Firma sídlí přímo ve Znojmě, ovšem sklepy mají roztroušené na několika místech, což není právě ideální a tak patrně budou dále hledat příhodnější prostory. Zatím mají poměrně úzký sortiment vín v odrůdách, ale hlavně v ročníku, to se časem jistě vylepší. Sázejí hlavně na kvalitu přívlastkových vín. Vína nabízejí ve 3 vinotékách ve Znojmě a v dalších místech mimo náš region. Zde se kriticky zmínil o tom, že je ve Znojmě spousta vinoték, restaurací a vináren, ale vín místních vinařů v širokém sortimentu nabízejí relativně málo. Dodal: „Kdo přece přijede do Znojma, chce ochutnat vína odtud a ne z Mikulova, Valtic či z Velkých Bílovic. To si může zajet tam a ne k nám do Znojma“. Jistě, je dobré mít širokou nabídku vín i z jiných oblastí, ale jeho slova mají logiku, to musím uznat. Z vlastní zkušenosti vím, že v nedalekém rakouském Retzu jsou vinotéky zásobené hlavně víny snad všech vinařů z celého Retzerlandu.Mezi degustacemi jednotlivých vín komentoval různé zajímavosti kolem jejich výroby vín, ale zejména později po ochutnávce v rozhovoru s panem Chaloupeckým, jsme probrali spoustu „vinařských“ problémů s nimiž se potýkají všichni, kteří chtějí dělat dobrá vína a prorazit s nimi na trh.Protože je pan Chaloupecký jedním ze zakladatelů sdružení vinařů a vinařských podniků Znojemska - „VOC Znojmo“, zmínil se i o peripetiích, které panují kolem povolení užívat označení VOC Znojmo na lahvích vín se zaručeným původem z vinic Znojemska. Na ministerstvu prý neustále hledají různé připomínky a výhrady i přes to, že o povolení požádali více jak před rokem. Snad v dohledné době se konečně vše obrátí k dobrému. V současné době má ve VOC Znojmo zastoupení přes 17 vinařů a firem (např. ing. Hort, Vinařství Líbal, Walberg Vrbovec, Znovín, VS Lechovice, Vinařství rodiny Špalkovy, 1. znojemská vinařská, Šplíchal atd.)Celkem jsme degustovali 12 vzorků vín z nichž jsem 4 již chutnal v červnu 2005 (viz.výše), ostatní byla „nová“.Zajímavostí bylo nepochybně ochutnávání čtyř vín (Neuburské, Sauvignon šarže A a B, Tramín červený vše z ročníku 2004) z první panenské sklizně a hned musím podotknout, že jsou výborná. Ze sklizně 2005 se prý můžeme těšit na další panenskou úrodu odrůd Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a Rulandské modré z viniční trati U Hájku. Všechny tři odrůdy prý dosáhly cukernatosti minimálně pozdních sběrů.Miller-Thurgau 2004 odrůdové jakostní, Neuburské 2004 pozdní sběr, Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní a Veltlínské zelené 2004 kabinet jsem znal již z června 2005. Jejich charakteristiku i vlastní dojmy popsal docela podrobně už Anaxien. Mohu jen doplnit, že vína za těch pár měsíců jen získala na kvalitě, jsou velmi příjemná, minerální, což je prý charakteristický znak, kterým se chtějí profilovat a na co jsou docela pyšní. Velmi preferují známou historickou viniční trať Babičák, která je prý stejně kvalitní, ne-li lepší nežli pověstný Šobes. Poloha, půda i mikroklima u Dyje je velice příhodná. Je to otázka reklamy souběžně s kvalitou vzešlých vín z této vinice, o které v příštích létech ještě hodně uslyšíme. Dále už jen stručně, protože předpokládám, že se časem objeví na našich stránkách podrobné recenze jednotlivých vybraných vín.1. Neuburské 2005 pozdní sběr - mladé nefiltrované víno z viniční tratě U Hájku. Výrazná vůně, ovocitá chuť, ananas snad broskev, výrazné minerální tóny, poněkud ještě sladší, pikantní, extraktivní, ale velmi dobré víno. Není doposud v prodeji.2. Ryzlink rýnský 2004 kabinet - viniční trať Babičák, šarže číslo 04/A11, s cukernatostí hroznů při jejich sběru 20, 5°NM. Zlatavá barva s jemnými nazelenalými odstíny, ve vůni i v chuti aromatické medovité tóny po lipovém květu, kořenitý, poněkud vyšší kyselinky s minerálními tóny typickými pro Babičák, harmonické víno s předpoklady archivace nejméně 5 let. Analytické hodnoty: 11,7 % alkohol, 3,9 g/l cukr, 7,4g/l kys. Cena za 0,75 l činí 140,- Kč.3. Sauvignon 2004 pozdní sběr (panenská sklizeň) - viniční trať U Hájku, šarže 04/A3 s cukernatostí hroznů 22,8°NM. Sběr panenských „soviňonů“ prý proběhl v rozmezí 2 dnů a udělali celkem 4 šarže, každá z nich je jiná, odlišná. Pěkná, zlatá lehce zelenkavá, čirá barva, kořenitá, ovocitá vůně i chuť s nádechy černého rybízu, jemně i angreštu, elegantní, harmonické, extraktivní, viskózní, příjemné víno se středně dlouhou dochutí. Analytické hodnoty: 13,1 % alkohol, 3,3 g/l cukr, 5,9 g/l kys., 24,2 g/l bezc. extrakt. Opět se hodí k archivaci minimálně 4 - 5 let. Cena za 0,75 l je 175,- Kč.4. Sauvignon 2004 pozdní sběr (panenská sklizeň) - viniční trať U Hájku, šarže 04/B2 s cukernatostí při sběru hroznů 22,8°NM. Jemná zelenkavě zlatavá barva, ve vůni i v chuti kořenitě plné, s příjemným zbytkem cukru, vyrovnané minerální tóny, aromatické, svěží, je viskózní, pěkně kroužkuje. Doporučená archivace minimálně 4 - 5 let. Analytické hodnoty: 12,8 % alkohol, 4,9 g/l cukr, 5,9 g/l kys., 23,4 g/l bezc. extrakt. Domnívám se, že „soviňony“ z viniční trati U Hájku budou v příštích létech vyhledávané. Cena za 0,75 l je 175,- Kč.5. Sauvignon 2005 výběr z hroznů - viniční trať U Hájku. Mladé nefiltrované víno s cukernatostí při sklizni 24,8° NM. Celkově ještě živé, hodně zbytkového cukru v dobrém poměru s kyselinami, extraktivní a určitě podle shodného názoru kolegů perspektivní. Zatím není v prodeji.6. Tramín červený 2004 pozdní sběr - viniční trať U Hájku. Svěží žlutě zlatavá barva s jemně kořenitými aromatickými tóny po kvetoucí růži, příjemná 5,5 g/l kyselinka s medovými tóny po vyzrálých hroznech, viskózní, vytváří na sklenici krásné slzy. Je extraktivní (25,5 g/l bezc. extraktu), plné a harmonické panenské víno z mladé vinice s příjemným zbytkem 9,1 g/l cukru, 13,2 % alkoholu. Dlouhá, příjemná dochuť dodává skvělému tramínu na kráse a požitku. Má dobré předpoklady pro archivaci nejméně do roku 2010. Opravdu velmi dobrý, vydařený tramín který by neměl zůstat nepovšimnutý, doporučuji rychle si jej koupit - je možné i přes internet. Cena za 0,5 l je 125,- Kč.7. Svatovavřinecké 2004 odrůdové jakostní - pochází z viniční trati Babičák. Číslo šarže 04/B9. Barva je pěkně tmavě granátová, ve vůni i v chuti lesní ovoce, maliny, ostružiny, příjemné třísloviny s minerálními tóny, hladké, příjemné víno. Analytické hodnoty: 12,4 % alkoholu, 2,3 g/l zbyt. cukr, 4,7g/l kyselin. Mají prý ještě druhou šarži 04/B4, která je lepší nežli tato s předpoklady pro archivaci nejméně 5 - 6 let. Cena za 0,75 l je 100,- Kč.8. Cuvée BABIČÁK 2003 pozdní sběr - z viniční trati Babičák a tvoří jej směs základních modrých odrůd v poměru 50 : 50 odrůda Zweigeltrebe 2003 pozdní sběr x Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr. Pěkná granátová barva s příjemnou vůní zralých višní a kořenitou chutí s jemnými tóny sušených švestek. Analytické hodnoty: 11,9 % alkoholu, 4,6 g/l kys., 1,6 g/l cukr. Podle našeho názoru velmi vydařené cuvée, ke kterému jsme se ještě později vrátili. Je ve dvou baleních 0,5 l a 0,75 l v cena 130,- Kč.Pro ilustraci jsem připojil několik fotek z viniční trati U Hájku z jara loňského roku a z poloviny ledna, kdy teplota ve 14 hodin v době fotografování byla -15° C. Na jaře uvidíme, jak ty letošní „Sibiřské“ mrazy naše vinice a nejen U Hájku, přežily. Vzhledem k tomu, že tu jsou nové výsadby, určité riziko vymrznutí hrozí. Na snímku je vidět, že začali ve vinici se stříháním révy, prý asi před týdnem, jak nás informovali při podvečerní degustaci...Pokud pojedete do těchto končin třeba na kole, pak vězte, že rodinná agentura Chaloupeckých VINSIDE s.r.o. má v programu vinařskou turistiku www.vinside.cz a je v úzké spolupráci i ve společném zastoupení majitelů s První znojemskou vinařskou, a.s. (www.pzv.cz).S potěšením musím konstatovat, že vína této firmy jsou opravdu velice zdařilá a nepochybně budou patřit mezi vyhledávaná milovníky a znalci vín. Určitě si těch pár lahví, které jsem koupil do archivu o nějaké další ještě zavčas rozmnožím, abych mohl v příštích létech ochutnávat a srovnávat.