O Víně

10.01.2006 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vinařství Vlastimil Bunža Bzenec

Další zastávkou podzimní exkurze vinařů Daníže Hnanice bylo Vinařství Bunža v Bzenci. Rodinná firma má pronajaté tři sklepní objekty v nichž zpracovává, skladuje víno a v jiném ve sklepní uličce v příjemné malé vinárně se víno ochutnává, posuzuje či jenom obyčejně pije a pořádají se tam různé vinařské a společenské akce. Ve firmě je zaměstnáno pět lidí, ale zaměstnávají i sezónní brigádníky. My se seznámili nejen s panem Bunžou seniorem, ale i jeho synem, který právě něco dělal v boční chodbě výrobního sklepa. Víno vyrábí z vlastních hroznů sklízených ze 14 ha vinic, něco také nakupují. Většina vinic je orientována a svažuje se k jihu v nadmořské výšce 250 - 275 m. Asi 6 ha vinic je nově vysázených. První výsadba proběhla v roce 1994 a postupně prý stále probíhá. Meziřadí je zatravněno a pod hlavami používají travní herbicidy. Pěstují odrůdy Müller-Thurgau, Chardonnay, Modrý Portugal, Frankovka, Rulandské modré, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Irsai Oliver, Muškát moravský, Tramín a doplňkově Neronet, Dornfelder a Blauburger. Jak v úvodu před sklepem poznamenal pan Bunža, preferují vybraná přívlastková vína a úplný sortiment odrůdových, ročníkových a archivních vín, ale nabízejí i sudová. Roční produkce se pohybuje kolem 80 000 litrů vína. Něco dělá i v bariku (např. Svatovavřinecké, ročník 2002 a o André, ročníku 2001, jak se můžete dočíst v recenzi od Petra zde), ale žádný z nich jsme nechutnali.

U vchodu do výrobního sklepa jsme po levé straně minuli nový lis Zambeli, který si někteří pochvalovali a obdivovali a velké nerezové tanky k využití metod řízeného kvašení s malolaktickým odbouráním kyselin a sekundární fermentace. S novou technologií začali v roce 1998. V zadní části je opět řada nerezových tanků. Prostory sklepa byly opravdu plné, nebylo v nich příliš velkého místa, víc je vidět na fotografiích.

Po exkurzi ve výrobním sklepu jsme se přemístili do malé stylové vinárničky. Na polici bylo vyrovnaných a připravených 12 vzorků. O každém z nich zajímavě a bodře povídal pan ing. Bunža a odpovídal i na odborné dotazy kolegů. Ochutnali jsme vína z ročníků 2002, 2003 a letošní mladé Bunžolé 2005. Uváděné ceny vín (včetně desetníků - účetní pořádek musí být!) jsou podle aktuálního ceníku ze dne 1. listopadu 2005. Po důkladné prohlídce sklepa a různých diskuzích, jsme se přesunuli do sklepní uličky a po úzkých schodech vešli do stylové vinárničky. Zasedli jsme ke stolům kousek od hřejivého krbu a začali ochutnávat, srovnávat a hodnotit nabízené vzorky.

Müller-Thurgau 2003 pozdní sběr - šarže číslo 321. Analytické hodnoty: 12,30 % alkoholu, 20,5 g/l bezcukernatý extrakt, 1,3 g/l obsah zbytkového cukru. Cena za 0,75 l je 107,50 Kč.

Muškát moravský 2002 pozdní sběr - číslo šarže 214. Analytické hodnoty: 12,89 % alkoholu, 22,5 g/ l bezcukernatý extraktu, 4,9 g/l obsah kyselin, 2,0 g/l zbytkového cukru. Zpočátku nevýrazný ve vůni i v chuti, kratší v dochuti, jak pravil soused: „něco tomu chybí“. Cena za 0,75 l je 83,30 Kč.

Tramín 2003 pozdní sběr -číslo šarže 324. Analytické hodnoty: 12,30 % alkoholu, 21,0 g/l bezcukernatý extrakt, 1,7 g/l obsah zbytkového cukru. Cena za 0,75 l je 107,10 Kč.

Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr - číslo šarže 322. Analytické hodnoty: 13,47 % alkoholu, 21,6 g/l bezcukernatý extrakt, 1,7 g/l pbsah zbytkového cukru. Cena za 0,75 l je 107,10 Kč.

Ryzlink rýnský 2002 pozdní sběr - viniční trať Horní hora. Číslo šarže 212. Zeleno-žlutá barva, pikantní kyselinka, s lehkými lipovými tóny, harmonické víno, dobré. Analytické hodnoty: 12,88 % alkoholu, 19,3 g/l bezcukernatý extrakt, 7,0 g/l obsah kyselin, 2,7 g/l obsah zbytkového cukru. Cena za 0,75 l je 130,90 Kč.

Chardonnay 2003 výběr z hroznů - číslo šarže 325. Analytické hodnoty: 14,19 % alkoholu, 23,5 g/l bezcukernatý extrakt, 2,5 g/l obsah zbytjového cukru. Výborné víno, z bílých asi nejlepší. Cena za 0,75 l je 178,50 Kč.

Frankovka 2002 odrůdové jakostní (rosé) - číslo šarže 221. Analytické hodnoty: 12,06 % alkoholu, 18,0 g/l bezcukernatý extrakt, 6,3 g/l obsah kyselin, 2,1 g/l obsah zbytkového cukru. Cena je 71,40 Kč.

Bunžolé 2005 - číslo šarže 500. Je to velice vydařená směs Modrého Portugalu, Frankovky a Neronetu, kterou dala firma Bunža Bzenec poprvé do prodeje v roce 2000. Analytické hodnoty: 12,50 % alkoholu, 2, 8 g/l obsah zbytkového cukru. Cena za 0,75 l je 70,- Kč.

Svatovavřinecké 2003 kabinet - číslo šarže 305. Analytické hodnoty: 12,10 % alkoholu, 24,0 g/l bezcukernatý extrakt, 2,5 g/l obsah zbytkového cukru. Cena za 0,75 l je 95,20 Kč.

André 2003 kabinet - číslo šarže 311. Analytické hodnoty: 11,53 % alkoholu, 24,6 g/l bezcukernatý extrakt, 2, 6g/l obsah zbytkového cukru. André mám rád, ale tohle mně moc neoslovilo. Cena za 0,75 l je 130,90 Kč.

Frankovka 2003 pozdní sběr - číslo šarže 323. Analytické hodnoty: 12,04 % alkoholu, 25,1 g/l bezcukernatý extrakt, 2,3 g/l cukru. Dobré kyselinky, méně tříslovin nežli je obvyklé, ale slušné víno. Cena za 0,75 l je 154,70 Kč.

Rulandské modré 2003 výběr z hroznů - čslo šarže 327. Analytické hodnoty: 12,79 % alkoholu, 25,5 g/l bezcukernatý extrakt, 2,6 g/l obsah zbytkového cukru. Z červených vín určitě nejlepší. Cena za 0,75 l je 214,20 Kč.

I když jsem vína z tohoto vinařství znal víc podle jména firmy, nikdy jsme je neměl možnost ochutnat v takovém rozsahu jako nyní. Našel jsem mezi nimi některé výborné vzorky vín, průměrné, ale i takové, které pít nemusím, nezaujaly moje chuťové pohárky. Možná zase někomu jinému ano, kolegové o nich diskutovali ještě v autobuse, ale nakonec takové to bylo, je a asi i bude. Vína jsou to trochu jiná, než jakými jsme odkojeni na jihu Moravy. Ale některé pozdní sběry a výběry z hroznů byly velmi dobré. Pokud se v budoucnu k vínům pana Bunži dostanu, pečlivě si ale vyberu nežli nějaká koupím.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 6034x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5