Vinařství Mádl František Velké Bílovice
Když jsem před pár dny psal reportáž z návštěvy Vinařství Stanislava Mádla, tehdy jsem uvedl, že jsem si nepoznamenával nic ohledně degustovaných vzorků. Dnes je to úplně naopak, z návštěvy jsem si donesl tři hustě popsané formáty A4 s mým poněkud kostrbatým písmem, ale až se dočtete kolik vzorků jsme degustovali, tak pochopíte :-) Takže dnes se daleko více zaměřím i na popis vzorků.Jako obvykle začnu základními informacemi o vinařství. Rodinné vinařství Hany a Františka Mádla bylo založeno v roce 1992 a obhospodařuje 8 ha vinic v oblasti Velkých Bílovic. V posledních letech bylo vysázeno 0,5 ha nových výsadeb. Mezi nejlepší polohy patří Nová hora, Zímarky, Zadní hora a Stískal. František Mádl ¾ hroznů nakupuje od smluvních partnerů, se kterými má stanovenou výši hektarového výnosu, aby zatížení keřů bylo nižší a kvalita hroznů vysoká.Roční produkce činí 200 tisíc litrů, které lze rozdělit v poměru 50 : 50 na sudová / jakostní a přívlastková. Mezi firemní speciality patří výroba barikovaných vín. Konkrétně jde o řadu červených vín a z bílých o odrůdu Sauvignon. Za povšimnutí stojí výroba červeného vína z okrajové odrůdy Alibernet, který často zraje v sudech typu barrique a také Ryzlink rýnský výběr z bobulí. Do řady vín patří také biovíno s obchodním názvem Naturvin Bio, což je kupáž odrůdy Festivalnyj x Hibernal. Kliknutím na uvedený odkaz se dostanete přímo do recenze.Mezi odrůdy pěstované na výrobu bílých vín patří: Sauvignon, Rulandské šedé, Tramín červený a Ryzlink rýnský. Mezi odrůdy pěstované na výrobu červených vín patří: Zweigeltrebe a Alibernet.Asi nejvíce se naše debata točila kolem problematiky a výroby barikových vín. Musím uznat, že je to téma, které Františka Mádla hodně baví a věnuje mu hodně času. Výsledky se ovšem rychle dostavily, tak nádhernou kolekci barikových vín jen tak nenajdete. Degustace s perfektním výkladem barikových vín patřila mezi hluboké zážitky. Musím uznat, že výroba barikových vín je skutečná věda a umění, protože stačí propásnout ten správný okamžik a z kvalitního vína nebudete mít radost. Náš rozhovor se také vedl na téma pravidelné kontroly stavu a kondice barikových vín, což je stále náročnější práce. František Mádl by hrozně uvítal pomocníka, který by mu pomohl s označováním a degustováním bariků, které jsou zralé na lahvování a které se naopak vyvíjí nepředvídatelným směrem.Během degustace jsem měl možnost poznat rozdíly mezi různými typy barikových sudů, výrobců a stáří na víně stejného ročníku i původu. Byly poznat obrovské rozdíly, je to rozhodně velmi náročná a drahá činnost, byť je zajímavá. Během degustace jsme byli upozorněni na mnoho vín, které měli jít na prodej nejdříve na vánoční trh, ale protože byl o ně eminentní zájem, byly již o prázdninách vyprodány. Jako experiment můžeme považovat snahu Františka Mádla o obnovení staré odrůdy Šedý Portugal. Ve Velkých Bílovicích je pouze 70 hlav této polozapomenuté odrůdy staré 80 let! František Mádl je narouboval a letos bude mít první víno ze sklizně 2004, které ale bohužel nebude v prodeji.Pár vět uvedu k adjustáži, kterou řadím k těm nadprůměrným. Z grafického pohledu je velmi zajímavá a účelná. Zobrazuje pohled do sklepní uličky. Vždy jsem si myslel, že jde o některou z mnoha uliček zde ve Velkých Bílovicích, ale není tomu tak. Jde o etiketu kupovanou v Itálii. Až na chybějící analytické hodnoty a další doplňující informace je vše vkusně provedeno. Díky ochotě pana Mádla jsme obdrželi pěknou kolekci etiket, takže neváhejte a podívejte se na odkaz níže, kde jsou veškeré etikety uloženy.Sklepní hospodářství je vybaveno moderním technologickým zařízením, od zpracování hroznů, přes řízené kvašení, lahvování až po klimatizovaný sklad s lahvemi. U většiny vín, včetně bílých, je odbourána kyselina jablečná. Vinařství se také zaměřuje na organickou produkci tzv. biovína, což znamená pěstování révy vinné a výrobu vína bez nadměrného použití chemických prostředků. Do této skupiny patří výše jmenované víno Naturvin Bio. Rodina rovněž vede révovou školku s produkcí štěpovaných révových sazenic a rezistentů.A nyní již přistoupím k popisu degustovaných vzorků, kterých bylo více než dost.1. Muškát moravský 2004 kabinet - viniční trať Nová hora (Velké Bílovice), velmi jemná ovocitá chuť a květinová vůně. Víno pochází z lehké a vápenaté půdy. Suché, 12,5 % alk.2. Veltlínské zelené 2004 kabinet - viniční trať Nová hora (Velké Bílovice), zelenožlutá barva, jemná chuť, mandlovo-ovocitý dozvuk. Víno, které je doporučováno someliéry k jídlu, už je vyprodáno, suché, 11,5 % alk.3. Muškát moravský 2003 pozdní sběr - viniční trať Přední hora (Moravská Nová Ves), hrozny byly nakoupeny. Velmi příjemná a mnohoslibná vůně i chuť. Suché, 12,79 % alk., 0,75 l za 145,- Kč. Zakoupeno pro účely recenze.4. Ryzlink rýnský 2004 pozdní sběr - víno bylo teprve před 2 dny nalahvováno a na jeho projevu to bylo znát. Potřebuje ještě čas na to, aby dostatečně předvedlo co v něm je. Vůně se mi zdála potlačená, ale po chvíli dávala o sobě vědět. Podle Františka Mádla potřebuje ještě nějaký čas ležet v láhvi, protože v nerezovém tanku mnohem více vonělo.5. Sauvignon 2004 pozdní sběr - viniční trať Přední hora (Velké Bílovice), nádherné broskové vůně, chuť kompotového ovoce, nádherné víno, doporučuji! Suché, 12,4 % alk. Jak bylo řečeno výše, z bílých vín patří Sauvignon spolu s Rulandským šedým k vlajkovým lodím Františka Mádla. Takže degustace pokračovala dvěmi vzorky rulandy šedé a bylo zajímavé sledovat jejich kvalitu navzájem.6. Rulandské šedé 2004 kabinet - velmi jemné, suché, 11,5 % alk.7. Rulandské šedé 2004 pozdní sběr - viniční trať Zadní hora (Velké Bílovice). Šlo o fantastický zážitek, vzhledem k nadšení z něj jsem stále zkoušel a zkoušel, takže nemám žádné další poznámky, ale víno jsem zakoupil pro účely recenze takže dojde na něj! Polosuché, 11,5 % alk., 0,75 l za 145,- Kč.8. Tramín červený 2002 pozdní sběr - v prodeji už není.9. Frankovka 2004 odrůdové jakostní (rosé) - lehce lisováno 3 hodiny ihned po sběru. Jde o první rosé vyrobené Františkem Mádlem. Cukernatost moštu 18° NM.10. Svatovavřinecké 2004 odrůdové jakostní - velmi intenzivní barva, vůně lesního ovoce, hutné víno, v chuti připomíná peckové ovoce. Stále jde o "mladé" víno, ale bude velmi zajímavé. Cukernatost moštu 20° NM.11. Zweigeltrebe 2004 odrůdové jakostní - velmi hebké víno, působí jako čistý nektar, cukernatost 20° NM byla zvýšena umělým docukřením o 2°. V chuti velmi ovocité s jemnými tříslovinami. V prodeji bude jako jakostní víno.12. Zweigeltrebe 2003 odrůdové jakostní (barrique) - velmi zvláštní chuť, byť se jedná o úplně stejné víno, ale o rok starší. Od 4. 5. 2005 zraje v barikovém sudu. V chuti stále žije, jsou zde kvasinky. Velmi sametové a nádherné víno.13. Rulandské modré 2004 pozdní sběr (barrique) - cukernatost moštu 23° NM, hutné víno s výrazným toastovým projevem.14. Alibernet 2004 odrůdové jakostní (barrique) - a je to tady, první z Alibernetů v bariku, ještě jsem ani netušil, kolik ten večer budu chutnat. Tmavá granátová barva, velmi ovocná vůně i chuť, hutné víno připomínající lesní ovoce a zavařeniny. František Mádl navhruje provést srovnání Alibernetu z různých dubových sudů a různé délky zrání, začínám tušit, že se blíží zlatý hřeb večera.15. Alibernet 2004 odrůdové jakostní (barrique) - opět jiný typ a stáří barikového sudu. Víno zraje od 6. 1. 2005 v bariku a má odlišné tóny, není tak ovocité a plné, jeho doba teprve přijde.16. Svatovavřinecké 2003 odrůdové jakostní (barrique) - další s mimořádně podařených bariků, opět je zde plnost, v chuti zavařeniny a jahody. Vše v perfektní harmonii, kdo miluje barikové tóny ať neváhá ani chvíli!17. Zweigeltrebe 2003 odrůdové jakostní (barrique) - víno zrálo jeden rok v láhvi, barikové tóny jsou docela potlačeny a nejsou tak dominantní jako u předchozích vzorků. Ocelová vůně, černý rybíz a jeřabiny dávají o sobě vědět. Dozvuk je velmi dlouhý. Pro účely recenze jsem zakoupil tento barik ročníku 2001.18. Frankovka 2002 pozdní sběr (barrique) - viniční trať Přední hora (Velké Bílovice). Ve vůni i chuti nádherná švestková povidla, je těsně před vyprodáním, byť toto a další bariková vína chtěl František Mádl prodávat až na vánoční trh. V době degustace bylo ještě 1300 lahví. Víno zrálo v novém barikovém sudu. Alk. 12,6 %, suché, 0,75 l za 200,- Kč. Zakoupeno pro účely recenze.19. Svatovavřinecké 2002 odrůdové jakostní (barrique) - viniční trať Zadní hora (Velké Bílovice). Velmi jemné víno, kterému František Mádl říká "moravské bordó", nepřipomíná barik, je velmi jemné a sametové. V chuti po peckovém ovoci. Suché, 12,16 % alk., 0,75 l za 200,- Kč. Zakoupeno pro účely recenze.20. Alibernet 2003 pozdní sběr (barrique) - viniční trať Zadní hora (Velké Bílovice). Ve vůni je kávovinka a zavařeniny. Velmi extraktivní a plné víno. Tmavá až černá barva připomínající inkoust. V chuti káva a čokoláda, mimořádně povedené víno. Láhev Top Bordo dodává vínu noblesnost, pravděpodobně nejpovedenější víno, co jsem zde degustoval, neváhejte ani chvíli a poohlédněte se po něm, stále je v prodeji. Suché, 12,5 % alk., 0,75 l za 300,- Kč. Zakoupeno pro účely recenze.21. Sauvignon 2004 pozdní sběr (barrique) - na tuto odrůdu v bariku jsem měl již dobré vzpomínky z minula. Výrazná zlato-žlutá barva, jemná chuť doplněna vanilkou. Víno zrálo 6 měsíců v bariku, poté 2 měsíce v láhvi. Velmi zvláštní a dlouhý dozvuk. 0,75 l za 260,- Kč. Tento barik ročníku 2002 jsem zakoupil pro účely recenze.22. Ryzlink rýnský 2003 výběr z bobulí - viniční trať Pod Belegrady (Velké Bílovice). Víno pro mlsné jazýčky. Plnost a robustnost je poznat v každém coulu. Kyselinky náramně vyrovnávají zbytkový cukr. Cukernatost moštu 29° NM. V chuti jsou sušené meruňky, gdoule a kompotované ovoce. Ve vůni poznávám křížaly. Zbytkový cukr 29 g/l, vyrobeno 2200 litrů. Lahvováno do 0,5 l lahví, (50 %) x Hibernalu (50 %), byť je na etiketě uvedena pouze první jmenovaná odrůda. Zakoupil jsem pro účely recenze, víno podrobí našemu testu i Anaxien, který se na slaďáky specializuje.23. Veltlínské červené rané 2001 výběr z hroznů (barrique) - jantarová barva, odrůdová vůně i chuť. Víno zrálo v novém barikovém sudu a bez síry! Suché, 14 % alk. Hrozny večerky byly sbírány na burčák v září 2001. Na každém keři byly ponechány pouze dva hrozny. Sklizeň takto vyzrálých hroznů, kdy byly hrozny výrazně redukovány, proběhla v polovině listopadu. Cukernatost moštu dosáhla úctyhodných 25° NM. Po fermentaci si jeden dobrý zákazník domluvil, aby mu František Mádl víno na chvíli uložil do barikového sudu, ale dodnes se pro něj nezastavil. Takže vzniklo zcela nechtěné bílé barikové víno po 4 letech, které jsem měl možnost ochutnat! Barva byla jantarová s medově zabarvenými tóny. Chuť byla k mému úžasu stále odrůdová, víno bylo živé a netrpělo žádnou barikovou pachutí. Na vánoční trh chystá František Mádl toto víno jako raritu a specialitu pro své nejlepší zákazníky. Fotografii barikového sudu s touto specialitou najdete níže.Vína Františka Mádla najdete ve specializovaných vinotékách a restauracích po celé republice, nakoupit je můžete přímo u výrobce ve Velkých Bílovicích a samozřejmě ve vinotéce na náměsti. Tímto jsem završil mé reportáže z návštěvy vinařů v roce 2005! Oproti loňsku jsem stihl reportáže sepsat o půl roku dříve.