Vinařství Maděřič s.r.o. Moravský Žižkov
Již loni, kdy jsme několik dnů pobývali v Hruškách, jsem měl velké nutkání zastavit se v nedalekém Moravském Žižkově. Na famózní Cabernet Moravia 2002 pozdní sběr - Maděrič Ludvík Moravský Žižkov mám dodnes velmi příjemné vzpomínky. Přes Prušánky je do Moravského Žižkova sice velmi blízko, ale času nám loni moc nezbylo, takže jsem jako první letošní návštěvu na jižní Moravě naplánoval a dohodl právě zde!Po příjezdu do Velkých Bílovic 22. srpna 2005 jsme se na kole vypravili zpět do Moravského Žižkova. Domluvení jsme byli s panem Ludvíkem Maděřičem a jeho synem Jiřím, přímo ve sklepním hospodářství na okraji Moravského Žižkova. Nově vybudované sklepní hospodářství jehož stavba byla zahájena v roce 1997 a dokončena v roce 2002 působí moderně. V přízemní najdete prostory pro zpracování hroznů, vinifikaci, lahvovací linku, expedici atd. Nechybí reprezentativní místnost, kde jsme měli možnost degustovat vybrané vzorky a také neformálně debatovat. Vína jsou vyráběna reduktivní technologií s omezeným přístupem vzduchu, který zaručuje zachování primárních aromat ve vínech. Vína jsou proto jemně ovocitá a mají odrůdový charakter, jak jsme se mohli přesvědčit.Nejprve několik základních informací o Vinařství Maděřič, které vede otec se synem, který mj. vystudoval matematiku na VŠ, ale na 100 % se věnuje pouze rodinnému vinařství. Firma se zabývá výrobou sudových, jakostních a přívlastkových vín ze 17 odrůd révy vinné. V plánu je i rozšíření sortimentu i na další odrůdy. Obhospodařují 20 ha vinic a roční produkce činí cca 5000 hl vína. Vinice se nalézají ve dvou viničních tratích (Slovenské a Prechov) v obci Moravský Žižkov. Obě jsme navštívili a zvláště z prvně jmenované přivezli nádherné fotografie, které najdete níže. Viniční trať Slovenské je umístěna na jihovýchodním svahu kopce s půdou jílovitohlinitou až písčitohlinitou, jak uvádějí oficiální webové stránky odkud čerpám základní údaje. Těžká jílovitá půda dává dobré výnosy hlavně vínům červeným obzvláště se tu daří Frankovce, Modrému Portugalu a Cabernetu Morávii. Lehčí půdy dávají pak bílým odrůdám Rulandským, včetně Chardonnay a Veltlínskému zelenému typické ovocné aroma. Trať Prechov se prostírá na mírném jižním svahu a půda zde má většinou písčitou strukturu. Z něj máme sice fotky, ale ne z polohy rodiny Maděřičů, protože celé dopoledne hustě pršelo a tam, kde byla půda v meziřadí místo travnatých ploch, nešlo prakticky projít.Pro úplnost ještě vyjmenuji odrůdy pěstované na výrobu bílých vín. Jedná se o Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Neuburské, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Chardonnay, Muškát moravský a Sauvignon. Odrůdy pěstované na výrobu červených vín: Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, André, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Dornfelder a Rulandské modré.Při prohlídce sklepního hospodářství bylo vidět, že se zde hodně investovalo. Výroba a dostatečně velké skladovací prostory jsou velkým příslibem do budoucna. Pod střechou nového sklepního hospodářství chtějí vyzkoušet výrobu slámového vína (na slaměných rohožích). Při obchůzce narazíte kromě několika řad s nerezovými tanky také na novou linku na lahvování a nalepení etiket. Když už jsme u etiket, prodělaly facelit, jsou více barevné a vícedílné. Grafický návrh dělal sám Jiří Maděřič. Také poprvé přichází kolekce půllitrových lahví s novým typem viněty (černo zlaté), aby se více odlišily od běžné produkce. Cílem vinařství je, nechat všechna vína uskladněna po dobu tří let přímo zde a poté je teprve dávat do prodeje. Nezabývají se barikovými víny, jejich cíl je nechat vína 1 až 3 roky uskladněna a poté dávána teprve do prodeje. Preferují především mladá vína, proto prostor ve sklepě k dlouhodobé archivaci je velmi málo zaplněn... Ostatně, s tímto přístupem jsme se setkávali u většiny vinařů.Po sestoupení do sklepních prostor, můžete vstoupíte nejprve do místnosti s nerezovými tanky. Zde je víno uloženo několik dnů z důvodu aklimatizace, které se po vylisování a fermentaci přesouvá dále do sklepních prostor. V archivní / ležácké místnosti nechybí soška Sv. Urbana a pod ním můžete vidět několik privátních lahví ročníku 1995. V současné době byly boxy pro usklanění lahví většinou volné.A nyní se již dostáváme k degustovaným vzorkům:1) Veltlínské zelené 2004 pozdní sběr: suché, alk. 11,93 % obj., zbytkový cukr 0,80 g/l, kyseliny 6,7 g/l. Víno bylo vyrobeno metodou sür lie a má příjemné broskvové aroma, světle žluto-zelenou barvu, plnou chuť. Kyselina byla částečně odbouraná, čímž se získala intenzivní dochuť. Na "rozjezd" docela zajímavé víno!2) Müller-Thurgau 2004 kabinet: polosladké, alk. 10,78 % obj., zbytkový cukr 14,70 g/l, kyseliny 6,35 g/l. Světle zlatá barva. Toto polosladké víno s příjemně ovocitými tóny a sladěným obsahem kyselin a zbytkového cukru nás velmi příjemně překvapilo. Bylo oceněno stříbrnou medailí na nominační výstavě Forum Moravicum 2005. Vzhledem ke svým vlastnostem jsem neodolal a láhev zakoupil pro naší standardní recenzi.3) Chardonnay 2004 výběr z hroznů: polosladké, 0,5 l, alk. 12,07 % obj., zbytkový cukr 25,55 g/l, kyseliny 8,15 g/l. Další milé překvapení. Sytě žlutá barva, vůně broskví a medu. Jemně kořenitá a příjemná chuť. Víno bylo oceněno zlatou medailí na Vinium Juvenale 2005 jako vítěz odrůdy a na nominační výstavě Forum Moravicum 2005 a oceněno titulem Champion výstavy Víno a lidé 2005. Taktéž jsem zakoupil pro účely recenze.4) Sauvignon 2004 výběr z hroznů: polosladké, 0,5 l, alk. 12,09 % obj., zbytkový cukr 22,30 g/l, kyseliny 7,5 g/l. Opět pokračujeme v polosladkých překvapeních. Zlatá barva, ve vůni aroma s nádechem bobulí napadených ušlechtilou plísní. Plné víno s dlouhou dochutí. Víno bylo oceněno zlatou medailí na nominační výstavě Forum Moravicum 2005. Taktéž zakoupeno pro účely recenze.5) Rulandské modré 2004 pozdní sběr (rosé, panenská sklizeň): suché, 0,5 l, alk. 11,28 % obj., zbytkový cukr 3,30 g/l, kyseliny 6,4 g/l. Cibulově zabarvené odstíny růžové barvy. Lehké růžové víno s příjemnou vůní malin. Po polosladkých vínech se jevilo velmi příjemně a jako osvěžující s pikantní kyselinkou. Vhodné pro příjemné večery s grilováním obzvláště pak ryb.6) Zweigeltrebe 2004 pozdní sběr alk. 12,97 % obj., zbytkový cukr 1,20 g/l, kyseliny 6,5 g/l. Intenzivní červeno-fialová barva. Jemné osvěžující ovocné víno s příjemným primárním aroma lesního ovoce a vyrovnaným tříslem. Cítím nádherné tóny černého bezu, jak jsem obdivoval především u Cabernetu Moravia 2002 pozdní sběr. Víno bylo oceněno na nominační výstavě do salonu vín Forum Moravicum 2005 zlatou medailí. Při diskuzi o původu této zvláštní vůně a chutě jsme společně diskutovali. Podle Ludvíka Maděřiče je to dáno půdou, na které dříve družstevníci pěstovali pouze zemědělské plodiny a réva si odebrala živiny, které v ní jsou a získává tak velmi zajímavé chuťové vlastnosti. Musím se přiznat, že jsem nezvyklou vůni černých jeřabin na degustaci opět ucítil vícekrát, například u odrůdy Zweigeltrebe. Samozřejmě mne potěšilo, že tato vůně tam skutečně je.7) Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr: suché, alk. 12,4 % obj., zbytkový cukr 0,80 g/l, kyseliny 6,7 g/l. Je hladkým hutným vínem s chutí a vůní švestkových povidel, lesního ovoce a odbouranou kyselinou s příjemnou dochutí.8) Cabernet Sauvignon 2004 pozdní sběr: suché, alk. 10,89 % obj., zbytkový cukr 1,40 g/l, kyseliny 5,25 g/l. Sytě červená barva. Plné aromatické víno s vůní drceného máku a ostružin. Plná chuť se snoubí s příjemnou a dlouhou dochutí.9) Cabernet Moravia 2004 kabinet: suché, alk. 10,89 % obj., zbytkový cukr 1,90 g/l, kyseliny 5,65 g/l. Nádherná rubínová barva. V chuti lehké s nádhernou vůní černých jeřabin, jak jsem předeslal v úvodu této reportáže. Díky odbourání kyselin je sametové tělo podtrženo jemnou dochutí. Taktéž jsem zakoupil pro účely recenze.10) Muškát moravský 2004 pozdní sběr: suché, alk. 12,0 % obj., zbytkový cukr 1,70 g/l, kyseliny 5,85 g/l. Zlatozelená barva. Překvapivě nádherné a svěží víno s vůní limetky a grepu. Nemohl jsem odolat a láhev pro recenzi zakoupil.Vína jsou převážně určená pro gastronomii ve vinárnách a vinotékách. Nesetkáte se s nimi v hypermarketech. Pokud máte zájem můžete nakoupit také přímo ve Vinařství po telefonické domluvě. Veškeré kontakty najdete v naší encyklopedii (link najdete dole pod reportáži).Po degustaci jsme se rozloučili a pokračovali na kole na nedalekou viniční trať Slovenské, která se nachází severně od Moravského Žižkova. Po cestě jsme nemohli minout tradiční Veselé hody, které se v Moravském Žižkově konají každý rok koncem srpna od pátku do pondělí. Mohu potvrdit, že i závěrečný den, v pondělí, zde bylo slušné množství občanů, kteří se velmi srdečně bavili, jak můžete vidět na několika fotografiích.Ale zpět k viniční trati Slovenské, na které nás překvapil nádherně ostříhaný trávník, připomínající golfové či fotbalové hřiště. Zatravnění je ob jeden řádek a je pečlivě udržované a půda obdělaná. Taktéž réva vinná vykazuje velmi dobrou kondici. Díky přístřešku jsme mohli vidět z výšky na tuto trať i do širokého okolí, jak můžete vidět na připojených fotografiích. Jako zajímavost přináším panoramatickou fotografii z podzimní vinice, kterou přebírám z oficiálních stránek vinařství.V dalším pokračování našich reportáží se můžete těšit na Vinařství Vladimír Tetur ve Velkých Bílovicích.