Zemědělská odborná a podnikatelská škola - Hollabrunn, Rakousko
Zemědělská odborná a podnikatelská škola je školou s dlouhou a bohatou tradicí. Byla založena v roce 1902 v Retzu, v současnosti stojí 25 let „nová“ školní budova včetně internátu v přírodním parku v Hollabrunnu. Okolí školy je nádherně upravené, překrásné zastřižené trávníky, parková výsadba, všude čisto. První dojem je opravdu velice příjemný.Mimo řady jiných zemědělských oborů se zde studuje i vinařství. Pro vybrané profese připravuje 118 chlapců a děvčat celkem 14 odborných učitelů. Na první pohled je škola velice moderní, prostorná a nepochybně velice dobře vybavená. Mnohé naše školy by mohly závidět učebny a laboratorní vybavení, sportoviště i prostory, v nichž se studenti pohybují a studují. Ve velké vstupní hale připomínající hotelovou recepci, je prosklená místnost plná počítačů, barevných i černobílých kopírek a další techniky, kterou mají žáci kdykoliv během dne či po vyučování bezplatně k dispozici. Zde si připravují ročníkové práce, referáty, prostě cokoliv co souvisí s jejich budoucí profesí, ale i s jejich zájmy. Naproti, stále ještě v hale je zajímavým způsobem řešen otevřený kruhový amfiteátr určený zřejmě pro různé besedy, či přednášky, vše barevně vyvedené a volně přístupné. Zajímavostí je i velká tabule s nejlepšími absolventy školy - to u nás bylo před dvaceti léty naprosto běžné a nejen ve školách.V prostorném proskleném předsálí moderní školy nás přivítal ředitel školy společně se známým vinařským odborníkem ing. Polakem, který vyučuje vinařství a bývá ředitelem vinobraní v Retzu a většiny významnějších vinařských akcí regionu. Oba pánové nás seznámili s charakteristikou školy. Pominu-li ostatní zemědělské obory a zůstanu jen u vinařství, má škola dvě pracoviště. V Retzu vlastní a hospodaří na 11,5 ha vinicích s integrovanou produkcí. Provádějí tam dlouhodobé pokusy, pěstují rezistentní bílé i červené odrůdy, mají révovou školku, produkují podnože. V Hollabrunnu obhospodařují 5,8 ha integrovaných vinic. Vinařství se studuje 4 roky a v posledním roce studia je samostatná kontrolovaná roční praxe z toho minimálně půl roku v nějakém „cizím vinařství“.Kromě toho jsou součástí školy velice dobře vybavené laboratoře mající licenci pro rozbory vín vinařům ze širokého okolí, včetně poradenské činnosti. Tím škola nejen získává finanční prostředky pro svoji činnost, ale budoucí vinaři získají perfektní zkušenosti a znalosti v chemii, rozborech půdy, analýzy vín atd. A navíc má škola i studenti přímý kontakt se všemi vinaři a vinařskými firmami celé oblasti. Je to klasická ukázka teorie spojené s praxí. V laboratořích, kterými jsme procházeli, stály desítky a desítky lahví z různých vinařství s analytickými hodnotami napsanými na specialních lístcích. Vinaři samozřejmě za rozbor platí určité poplatky, přesto je laboratoř ještě dotovaná zemskou vládou. Poradenská činnost je velice obsáhlá a podrobná, zasahující do všech detailů vinařství a vinohradnictví včetně rozborů půdy a sledování chorob, škůdců, ochranných postřiků atd. Vedoucím laboratoře a poradenské činnosti v Hollabrunnu je ing. Roch a v Retzu ing. Polak. Tato praxe laboratorních rozborů a poradenské činnosti není v Hollabrunnu výjimkou, ale platí pro všechny vinařské školy v Rakousku.Při procházení jednotlivými učebnami, dílnami, jsem na dvoře uviděl stát nádherného obrovského naleštěného nového Harleye Dawidsona. Prostě paráda u níž jsme se s obdivem a s trochou závisti zastavili. Když jsme se dozvěděli, že je to motorka jednoho kolegy učitele, který má pochopitelně ještě auto, představa, že by takový stroj měl řadový učitel nějaké naší školy byla stěží uvěřitelná…Po prohlídce laboratoří, kde opravdu bylo na co koukat, jsme se přesunuli dlouhou šíjí do velkého sklepa a ještě před vlastní degustací jsme si prohlédli starý, vyzděný klenutý sklep s nádherným velkým vyřezávaným sudem. Prostorná lisovna před vlastním sklepem je vybavena moderním zařízením. Při výrobě vín pochopitelně pomáhají i studenti vyšších ročníků. Byly zde rozestavěné sudy s připravenými šesti vzorky „školního“ vína. Ing. Polak trpělivě odpovídal na četné dotazy kolem výroby vína a celého sklepního hospodářství. Veškerou produkci samozřejmě prodávají. Cenová relace vín se pohybuje v rozpětí od sudových 2,20 € (např. Veltínské zelené za 1 litr) po 6,20 € za 0,75 l Neuburgské nebo Tramín kořenný.Docela nás zaujala informace, že 5 vinařských škol vlastnících školní viniční hospodářství si každoročně určí 1 - 2 nejlepší vína, která po přísném přezkoušení a zařazení podle daných kriterií nesou na etiketě název Campus a to ve dvou řadách: Campus Klassik a špičkové Campus Premium. Pokud takové víno budete pít, tak vězte, že je to víno vyrobené ve vinařské škole v Retzu, Mistelbachu, Kremsu a Gumpoldskirchenu. Škola v Hollabrunnu má přiznané právo název CAMPUS k vínu Campus Pinot Blanc 2004, jakostní se 13 % alkoholu a Campus Chardonnay 2004, jakostní rovněž se 13 % alkoholu. Podrobnější informace o filosofii linie Campus, vinařích jednotlivých škol, vínech atd. jsou na webových stránkách NÖ Landesweingut Hollabrunn.Degustace vzorků vín:Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní - sbírané i zpracované v hospodářství v Retzu, dlouho ležel na kvasnicích, po filtraci plnili do lahví. Barva slámově žlutě zelenkavá, výrazná ovocná vůně i chuť, s jemnými pepřovitými tóny, normální veltlín. Analytické hodnoty: 12,5 % alkohol, 5,8 g/l kyselin, 2 g/l zbytkový cukr. Láhve byly uzavřeny šroubovým uzávěrem.Veltlínské zelené 2004 DAC - světlá zelenožlutá barva s velmi výraznou kořeněnou, ovocnou vůní i chutí na patře, s lehkými tóny tropického ovoce, vyrovnané, plné, harmonické víno. Alkohol 12,5 %. Cena za 0,75 je 5,10 €.Ryzlink rýnský 2004 odrůdové jakostní - suché, z místní vinice v Hollabrunnu. Světlá slámová barva, decentní minerální tóny ve vůni, mocný, silný na patře, harmonické a plné s lehkými kyselinkami, dlouhou dochutí. 13,0 % alkoholu. Cena 4,80 €.Campus Chardonnay 2004 odrůdové jakostní - suché s 12,5 % alkoholu. Tak na tohle víno jsem byl docela zvědavý. Příjemná, světležlutá barva s výraznou vůní tropického ovoce, jasně jsem cítil ananas, lehké grapefruitové tóny, plné, harmonické, s dlouhou dochutí. Velice dobré víno, nakonec, mělo by to být jejich nejlepší. Cena 5,20 €.Svatovavřínecké 2003 odrůdové jakostní - temná červená barva s vůní švestek, ovoce s výrazným barikovým podtónem, alkoholické, příjemné bez nějakých dráždivých tónů. Je to „kupáž“ vín ze 4 různých sudů rakouské provenience, prý jsou hodně podobné francouzským, ale je potřeba 12 - 14 měsíců ležení, aby bylo víno sametové. Toto bylo v dubovém sudu 16 měsíců, 13,5 % alkoholu. Velice zvláštní, ale dobré, plné, hutné, vyrovnané.Cuvée Rubin 2003 odrůdové jakostní - suché, v barvě temně rubínové s lehkým světlým koružkem, ve vůni i v chuti s ovocnými tóny a lesními plody, plné, harmonické s příjemnými lehkými taniny, velice vydařené. Je to cuvée Modrý Portugal x Blauburger x Zweigeltrebe vše smícháno v poměru jedné třetiny. Cena 5,10 €.Celková presentace a prohlídka školy v nás zanechala velice dobrý, příjemný dojem. Je vidět, že tradice vinařství a obrovská snaha po získání kdysi pošramocené pověsti způsobila velký a vážný zájem zainteresovaných orgánů k tomu, aby budoucí vinaři byli opravdovými odborníky, kteří pozvednou rakouská vína tam, kam tradičně právem patří. A že se jim to v posledních létech daří, není jistě žádných pochyb.Kontakt:NÖ Landesweingut HollabrunnSonnleitenweg 2Telefon: 0043/(0)2952/2133www.noe-landesweingueter.at