VINAŘSTVÍ ESTERKA Vít Čejkovice
Vít Esterka Újezd 672 696 15 Čejkovice
Vít Esterka
Mladé vinařství založené v roce 2006 Vítem Esterkou navazuje na mnohaleté zkušenosti svých předků ve výrobě vína. Sídlí v Čejkovicích v jedné z nejteplejší a zároveň i třetí největší vinařské obci v České republice.
Vinařství obhospodařuje cca 1,4 ha vinic většinou mladé výsadby, vinice jsou položeny na jižních svazích. Díky klimatickým podmínkám a špičkové poloze vinic mohou dosáhnout vysoké kvality hroznů, především u modrých odrůd. Provádí probírku hroznů a keř stříháme na jeden tažeň, to abychom zajistili co nejmenší výtěžnost. Veškerá vína jsou již od pěstování hroznů ve vinici až po pečlivé zpracování a školení vín ve sklepě určena k lahvování a ležení v archívu. Momentálně je produkce je cca. 8 tisíc lahví, samozřejmě v dalších letech plánujeme toto množství minimálně zdvojnásobit. Z ročníku 2006 jsme celou kolekci zařadily do kategorie – Moravské zemské víno, ikdyž všechny hrozny dosáhly cukernatosti od kabinetních vín až po výběry z hroznů. Vína jsou určena do vinoték, specializovaných prodejen, gastronomie a privátních archívů k mnohaletému ležení. Zpracování a školení vín probíhá ve dvou sklepích, jeden je určen na bílá vína a druhý na červená. Veškerá produkce je vyráběna nejmodernější technologií "řízené kvašení", odbourávání kyselin, čistá kultura kvasinek a mikrooxidace. Díky tomu můžeme vyrábět vína svěží, plná a aromatická s nezaměnitelným charakterem. Hlavní důraz klademe na červená vína, která jsou školena v sudech z Francie, Rakouska a Bulharska. Označujeme je jako OAK AGED (zrálo v dubových sudech) a považujeme je za vlajkovou loď našeho vinařství. Bílá vína: Zdravý hrozen Odstopkování 2-3 hodiny nakvášení v kádích, lisovací enzym a taniny šetrné lisování (většinou se jedná o samotok) enzymatické odkalení zákvas čisté kultury kvasinek výživa na kvasinky chlazení moštu (12 – 16 °C) některá vína jsou vyrobena technologií Sur-lie přídavek hroznového taninu vybraná vína zrají v sudech typu barrique čeření, 2x filtrace, stabilizace a plnění do lahví. Červená vína: Zdravý hrozen Odstopkování Lisovací enzym, dva druhy taninu Nakvášení max. 5 dnů, po tuto dobu probíhá ohřev rmutu na 34 °C. Samotok Přídavek taninu, minimální odkalení. Všechna vína jsou stočena do sudů typu barrique, kde probíhá odbourávání kyselin, mikrooxidace po dobu 3 měsíců batonáž na kvasnicích a přídavek dvou druhů taninu. První síření všech vín je někdy okolo prosince či ledna. Čeření a max. 1-2 filtrace. Stabilizace a plnění do lahví.
Veltlínské zelené Ryzlink vlašský Rulandské šedé
Neronet Merlot Cabernet Moravia Rulandské modré Modrý Portugal Zweigeltrebe