VINAŘSTVÍ V&M ZBOROVSKÝ Velké Pavlovice
Nová 25 Velké Pavlovice 69106
Vladimír Zborovský
Jedná se o je mladou perspektivně se rozvíjející firmu, která vznikla v roce 2001 přechodem z domácí malovýroby vína. Do této doby se v rodině Zborovských víno vyrábělo jen pro vlastní potřebu, kamarády a známé. Firma je vlastněna dvěma bratry Vladimírem (ročník 1975), který vystudoval střední vinařskou školu a Martinem (ročník 1979). Přestože jsou oba mladí mají vlastní bohaté zkušenosti, neboť odmalička se účastnili prací ve vinohradě i ve sklepě. Těží též z odborných znalostí získané díky zájmu o obor a snaží se skloubit tradiční způsoby výroby vína předávané v rodině z generace na generaci s moderními technologiemi. Velkou podporou jim je i přes své časové vytížení jejich otec.
V roce 2001 obhospodařovali 0,7 ha plodných vinic vlastních i pronajatých. V roce 2002 a 2003 vysadili celkem 6,5 ha vinic. V roce 2004 na jaře, kdy je poslední možnost (před vstupem do EU) rozšiřovat plochy vinic, ve výsadbě pokračují a v dalších letech staré vinice obnovují. Cílem firmy je obhospodařovat asi 20 ha vinic a v nich pěstovat hrozny velmi vysoké kvality, sloužící jako surovina pro vína vybrané kvality. Vinice jsou lokalizovány do nejlepších viničních tratí vinařských obcí Velké Pavlovice a Bořetice. Firma se zapojuje do systému „integrované produkce hroznů a vína“, ekologického pěstování révy vinné. Révový keř se stává součástí okolního prostředí, zapojuje se do přírodního dění a s tímto ohledem se i pěstuje. Přísně je pečováno o různorodost fauny a flóry ve vinici zvýšující odolnost keře vůči škodlivým činitelům. Firma podporuje biologickou rozmanitost a ekologickou rovnováhu. Při výrobě vína nejsou používány na stabilizaci kromě nutné síry žádné chemické prostředky. Víno je chápáno jako osobitý organismus s duší, který se musí citlivě opatrovat. Filozofií firmy je vyrábět velmi kvalitní vína, převážně přívlastková, ekologicky přistupovat k pěstování révy a maximálně uspokojit zákazníka kvalitou vín. Šetrně vypěstované hrozny a z nich vyrobená vína je radost chutnat, jsou zpestřením jídelníčku, povzbuzují mysl, zpevňují přátelství, dávají člověku radost a v malých dávkách jsou mu i lékem. Do budoucna je v plánu nabízet i komplexní služby pro turisty, možnost posezení a občerstvení v tradičním, stylovém prostředí, řízené degustace, odborné semináře a ubytování. Zadostiučiněním bude pro firmu spokojený zákazník, který se bude rád vracet a vzpomínat na pohostinost a krásy jižní Moravy.
Ryzlink vlašský Veltlínské zelené Sauvignon Muškát moravský Tramín červený Rulandské bílé Chardonnay
Cabernet Sauvignon Cabernet Moravia André Frankovka Zweigeltrebe Svatovavřinecké Modrý Portugal