O Víně

BODEGAS WILLIAMS & HUMBERT


Stát: Španělsko

Oblast: Andalucía

Podoblast: Jerez-Xérèz-Sherry y Manzanilla de Barrameda

Adresa:

Bodegas Williams & Humbert
Ctra. Nal. IV - Km 641
114 80 Jerez de la Frontera



Web: http://www.williams-humbert.com/

E-mail: williams@williams-humbert.com

Charakteristika firmy:

Jerez (cheres)
Historie a sláva sherry začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jež pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii. Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist, a i když slavnou námořní bitvu vyhrál, nevědomky tak Španělům v budoucnu zajistil největší odbytiště tohoto vína. Pro výrobu sherry jsou povoleny pouze tři odrůdy: Palomino, Pedro Ximenez a Moscatel Fino. Princip výroby spočívá v působení kvasinkového povlaku (flor) na hladině vína v nedolitých sudech, který vínu dodá specifické vlastnosti, vůni a chuť. Pokud je flor dostatečný, vzniká nejžádanější a nejlepší typ sherry Fino. Dalšími druhy jsou Amontillado, Oloroso nebo Cream. Všechna vína se nechají prokvasit na suchá, poté se dolihují vinným destilátem na úroveň 15–20 %, a následně dle požadavků doslazují zhuštěným neprokvašeným moštem. Nakonec se využitím systému Soleras, což je míchání vín z různě starých sudů, dosáhne shodných vlastností nového sherry.

Typy sherry
Ačkoli se některé vinné sklepy v Jerezu vrátily k systému „anadas“ (vintages), sherry se rozděluje dle následujích typů:
Fino – slámově nebo zlatavě zbarvené, s říznou, ale jemnou mandlovou vůní, je suché a lehké na patře, zrající pod vrstvou kvasinek „velo de flor“. Obsah alkoholu je kolem 15 %.
Manzanilla – slámově zbarvené, s říznou vůní, suché a lehké na patře, zrající pod „velo de flor“ výlučně v sklepích umístěných v Sanlúcar de Barrameda. Jeho obsah alkoholu je kolem 15 %.
Amontillado – sherry jantarové barvy s výraznou, ale subtilní vůní lískových oříšků. Hladké a lehké na patře. Obsah alkoholu je kolem 17,5 %.
Oloroso – zpočátku suché, jantarovo-mahagonové sherry, své jméno „oloroso“ (voňavý) dostalo podle výrazné vůně. Je oříškové, má plné tělo a jeho obsah alkoholu je kolem 18 %.
Palo Cortado – sherry průzračné mahagonové barvy, mandlové vůně, suché na patře, vyvážené, elegantní a velmi trvalé. Spojuje hladkost, jemnost a říznost příznačné pro Amontillado s plností a ryzími vlastnostmi Oloroso. Je těžko k sehnání, protože vinice s ideálními odrůdami velmi utrpěly révokazem phyloxerou na konci devatenáctého století. Obsah alkoholu je kolem 18 %.
Pale Cream – je to hladké víno světlé barvy s říznou, ale jemně sladkou vůní. Obsah alkoholu je kolem 17,5 %.
Cream – sladké, tmavě zbarvené sherry vyrobené z Oloroso. Má výraznou, ale subtilní vůni a plné tělo. Jeho obsah alkoholu je kolem 17,5 %.
Pedro Ximenez – sherry tmavé mahagonové barvy, s hlubokým hrozinkovým aroma. Je hladké a sladké v ústech.Plné,mohutné a dokonale vyvážené. Je vyrobeno z hroznů Pedro Ximenez vysušených na prudkém slunci.Obsah alkoholu tohoto sherry je kolem 17 %.
Brandy de Jerez
Slavná a pravděpodobně nejstarší vinná pálenka v Evropě. Víno z odrůd Airen a Palomino pro výrobu brandy pochází z vybraných oblastí. Při jednoduché destilaci se používá pouze střední část a ze 6–7 litrů vína se vyrobí jeden litr surového brandy zvaného „holanda“. Následně dozrává v dubových sudech o obsahu 516 litrů („botas“), již použitých pro výrobu sherry. Stejně jako u sherry je používán systém Soleras a Criaderas. Finální kvalita závisí na délce zrání a podle oficiálního institutu Consejo Regulador de la Denominacion brandy de Jerez dohlížejícího na proces destilace a zrání se rozlišuje na 3 kategorie:
Solera – zraje více než 6 měsíců, jantarová barva, obsah aromatických součástí je vyšší než 200 mg/l čistého alkoholu.
Solera Reserva – zraje více než 12 měsíců, obsah aromatických součástí je vyšší než 250 mg/l čistého alkoholu.
Solera Grand Reserva – dle zákona zraje více než 3 roky (téměř vždy je to více, často 8–15 let), obsah aromatických součástí je vyšší než 300 mg/l čistého alkoholu. Lze srovnávat s koňaky v kategorii X.O.

Pití brandy de Jerez
Brandy de Jerez je mírně řečeno „silným mužským brandy“ a s jemným doutníkem je opravdovým zážitkem. Skvělý digestiv, který se vyrovná nejslavnějším francouzským brandy. Mladší brandy Solera můžeme vychutnat s ledem nebo jako součást různých míchaných nápojů.

Soleras a Criaderas
Systém použití a míchání obsahů sudů charakteristický pro Jerez. Jedná se o proces zachovávající stabilní kvalitu brandy nebo sherry. Složitým způsobem se periodicky míchají obsahy jednotlivých sudů (po několika měsících až dvou letech – dle tradice jednotlivých výrobců). Sudy leží na sobě v několika vrstvách, v každém období se odebere 1/3 nebo více obsahu sudů z vrchní řady a následně smíchá se staršími sudy o patro níž. Tímto způsobem se docílí stále stejného stylu a charakteru výrobku. Brandy z nejspodnější řady se po 3 a více letech (je to směs, která obsahuje podíly až desítky let zralých brandy) lahvuje a expeduje. Sudy s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstarším sherry nebo brandy Soleras.


Popis:

V únoru 1875 se ve farním kostele ve Watfordu konala svatba mezi Alexandrem Williamsem a Amy Humbertovou. O dva roky později Alexander, do té doby ředitel vývozu sherry v Jerezu, zakládá svoji první bodegu. Díky rodinnému a obchodnímu zázemí v Londýně se brzy prosazuje v té době s málo běžným typem sherry Fino. Následuje úspěch v USA, první pobočka v New Yorku, a postupně další generace přebírají po celém světě úspěšný obchod se značkou Williams & Humbert. Dnes vína této značky patří mezi přední sherry pro luxusní gastronomii na všech kontinentech.
Williams & Humbert je jedna z vedoucích značek a tradiční výrobce sherry a brandy de Jerez. Po celém světě značka Williams & Humbert představuje symbol kvality a prestiže vín a destilátů z jihu Španělska. Více než 500 hektarů vinic, moderní technologie a dodržování tradičních metod jsou zárukou excelentních produktů z této části světa. Značky sherry jako Dry Sack, Canasta Cream, Walnut Brown a Winter’s Tale nebo brandy Grand Duke de Alba a další to jenom potvrzují.

Počet zobrazení stránky: 1627x