VÍNO MRVA & STANKO, s.r.o. Trnava
Jerichova 3 917 01 Trnava
Trnavský vinařský rajón. Významné ocenění: Ryzlink rýnský 1998 - kabinetné - nejlépe hodnocení víno ročníku Vinné trhy 1999 Pezinok Sauvignon 1998 - kabinetné - nejlépe hodnocení víno ročníku Agrovíno 1999 Nitra Cabernet Sauvignon 1999 barrique - zlatá medaile Medzinárodný konkurz vín 2000 Ürgüp (Turecko) Chardonnay 2000 - neskorý zber barrique - stříbrná medaile Medzinárodný konkurz vín Thessaloniki 2001 (Řecko) Tramín červený 1999 - neskorý zber - stříbrná medaile Mezinárodní výstava vín 2000 Zagreb (Chorvatsko)
Vinařská praxe pozná jen málo firem, které si za poměrně krátký čas od svého založení vytvořili všeobecně uznávaný kredit kvality nejen mezi laickou veřejností, ale i ve světě renovovaných znalců vinařského řemesla. Pro každého začátečníka je však velmi důležité udržet si dobré jméno značky a stabilně vysokou kvalitu hroznového vína. Mezi takové firmy bezpochyby patří Víno Mrva & Stanko, sídlící v Trnavě. Vladimír Mrva a Peter Stanko založili roku 1997 vinařskou firmu, která si za poměrně krátký čas získala srdce milovníků dobrého vína a prakticky každý rok je rozmnožuje novými a novými překvapeními. Od roku 1998 lahvují 20 000 litrů vína a ve stejném roce přichází první stříbrná medaile na mezinárodní výstavě vín Vinoforum 1998 ve Slovinské Ptuji. Po ní následuje řada významných ocenění na domácí i světové vinařské půdě. Naposledy byl v Turecku oceněný zlatou medailí Cabernet Sauvignon 1999. Firma v současnosti produkuje 55 000 litrů vína, původem z vícerých vinařských rajónů na SLovensku. Kvalitní hrozny pocházejí z Nitranské, Južnoslovenské a Malokarpatské vinařské oblasti. V nejbližším období se investiční činnost firmy bude zaměřovat na nákup vinohradnických ploch a na výsadby vlastních vinohradů.Ing. Vladimír Mrva nezapomíná na tradiční výrobu Sylvánského zeleného a Sylvánského červeného reduktívním způsobem. Jak sám hovoří, vinařská technologie je přístupná všem, od aplikace enzymů přes preparáty aktivních suchých vinných kvasinek až po čířicí a krášlicí prostředky vína. Naproti tomu je každý ročník svojí kvalitou jiný a všechny přípravky a doporučené postupy v technologie jsou na to, aby s epoužili s přihlédnutím na aktuální možnosti a potřeby konkrétního vína. Sofistikovaná technologie vinařské výroby doplněná o výrobu barikových vín tím nachází vedle kvalitní adjustáží láhví uplatnění ve specializovaných prodejnách vína, soukromých vinotékách a gastrozařízeních. Zdroj: Slovenské vína - Vladimír Hronský.
Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Chardonnay Sauvignon Semillon Sylvánské zelené Sylvánské červené Rulandské bílé Rulandské šedé Tramín červený
Cabernet Sauvignon Frankovka Rulandské modré
*** C ~~~~ Ryzlink rýnský 1998, kabinetné *** B ~~~~ Ryzlink rýnský 1999, kabinetné *** B ~~~~ Ryzlink rýnský 2000, kabinetné *** C ~~~ Ryzlink vlašský 1998, kabinetné ** B ~~~ Ryzlink vlašský 1999, neskorý zber ** B ~~~ Ryzlink vlašský 2000, jakostní **** D ~~~ Rulandské bílé 1997, 1998, 1999, neskorý zber *** B ~~~~ Rulandské bílé 2000, kabinetné **** D ~~~~ Rulandské šedé 1998, 1999, výber z hrozna *** B ~~~ Rulandské šedé 2000, neskorý zber ** D ~~~~ Chardonnay 1999, barrique *** B ~~~ Chardonnay 1999, 2000, neskorý zber **** C ~~~~ Sauvignon 1998, kabinetné **** B ~~~~ Sauvignon 1999, neskorý zber *** B ~~~~ Semillon 1999, barrique *** B ~~~~ Cabernet Sauvignon 1999, jakostní **** E ~~~~ Cabernet Sauvignon 1999, barrique *** B ~~~~ Frankovka 2000, neskorý zber *** B ~~~~ Rulandské modré 2000, neskorý zber Zdroj: Slovenské vína - Vladimír Hronský.