O Víně

VÍNO MRVA & STANKO, s.r.o. Trnava


Stát: Slovensko

Oblast: Malokarpatská

Podoblast: Skalický

Adresa:

Jerichova 3
917 01 Trnava


Telefon: +421 33 / 551 2885-6

fax: +421 33 / 551 2885-6

E-mail: dips@tt.sknet.sk

Roční produkce: 55 000 litrů

Charakteristika firmy:

Trnavský vinařský rajón.

Významné ocenění:
Ryzlink rýnský 1998 - kabinetné - nejlépe hodnocení víno ročníku Vinné trhy 1999 Pezinok
Sauvignon 1998 - kabinetné - nejlépe hodnocení víno ročníku Agrovíno 1999 Nitra
Cabernet Sauvignon 1999 barrique - zlatá medaile Medzinárodný konkurz vín 2000 Ürgüp (Turecko)
Chardonnay 2000 - neskorý zber barrique - stříbrná medaile Medzinárodný konkurz vín Thessaloniki 2001 (Řecko)
Tramín červený 1999 - neskorý zber - stříbrná medaile Mezinárodní výstava vín 2000 Zagreb (Chorvatsko)


Popis:

Vinařská praxe pozná jen málo firem, které si za poměrně krátký čas od svého založení vytvořili všeobecně uznávaný kredit kvality nejen mezi laickou veřejností, ale i ve světě renovovaných znalců vinařského řemesla. Pro každého začátečníka je však velmi důležité udržet si dobré jméno značky a stabilně vysokou kvalitu hroznového vína. Mezi takové firmy bezpochyby patří Víno Mrva & Stanko, sídlící v Trnavě.
Vladimír Mrva a Peter Stanko založili roku 1997 vinařskou firmu, která si za poměrně krátký čas získala srdce milovníků dobrého vína a prakticky každý rok je rozmnožuje novými a novými překvapeními. Od roku 1998 lahvují 20 000 litrů vína a ve stejném roce přichází první stříbrná medaile na mezinárodní výstavě vín Vinoforum 1998 ve Slovinské Ptuji. Po ní následuje řada významných ocenění na domácí i světové vinařské půdě. Naposledy byl v Turecku oceněný zlatou medailí Cabernet Sauvignon 1999.
Firma v současnosti produkuje 55 000 litrů vína, původem z vícerých vinařských rajónů na SLovensku. Kvalitní hrozny pocházejí z Nitranské, Južnoslovenské a Malokarpatské vinařské oblasti. V nejbližším období se investiční činnost firmy bude zaměřovat na nákup vinohradnických ploch a na výsadby vlastních vinohradů.Ing. Vladimír Mrva nezapomíná na tradiční výrobu Sylvánského zeleného a Sylvánského červeného reduktívním způsobem. Jak sám hovoří, vinařská technologie je přístupná všem, od aplikace enzymů přes preparáty aktivních suchých vinných kvasinek až po čířicí a krášlicí prostředky vína. Naproti tomu je každý ročník svojí kvalitou jiný a všechny přípravky a doporučené postupy v technologie jsou na to, aby s epoužili s přihlédnutím na aktuální možnosti a potřeby konkrétního vína. Sofistikovaná technologie vinařské výroby doplněná o výrobu barikových vín tím nachází vedle kvalitní adjustáží láhví uplatnění ve specializovaných prodejnách vína, soukromých vinotékách a gastrozařízeních.

Zdroj: Slovenské vína - Vladimír Hronský.


Odrůdy pěstované na výrobu bílých vín:

Ryzlink vlašský
Ryzlink rýnský
Chardonnay
Sauvignon
Semillon
Sylvánské zelené
Sylvánské červené
Rulandské bílé
Rulandské šedé
Tramín červený


Odrůdy pěstované na výrobu červených vín:

Cabernet Sauvignon
Frankovka
Rulandské modré


Nejlépe hodnocené vína:

*** C ~~~~ Ryzlink rýnský 1998, kabinetné
*** B ~~~~ Ryzlink rýnský 1999, kabinetné
*** B ~~~~ Ryzlink rýnský 2000, kabinetné
*** C ~~~ Ryzlink vlašský 1998, kabinetné
** B ~~~ Ryzlink vlašský 1999, neskorý zber
** B ~~~ Ryzlink vlašský 2000, jakostní
**** D ~~~ Rulandské bílé 1997, 1998, 1999, neskorý zber
*** B ~~~~ Rulandské bílé 2000, kabinetné
**** D ~~~~ Rulandské šedé 1998, 1999, výber z hrozna
*** B ~~~ Rulandské šedé 2000, neskorý zber
** D ~~~~ Chardonnay 1999, barrique
*** B ~~~ Chardonnay 1999, 2000, neskorý zber
**** C ~~~~ Sauvignon 1998, kabinetné
**** B ~~~~ Sauvignon 1999, neskorý zber
*** B ~~~~ Semillon 1999, barrique
*** B ~~~~ Cabernet Sauvignon 1999, jakostní
**** E ~~~~ Cabernet Sauvignon 1999, barrique
*** B ~~~~ Frankovka 2000, neskorý zber
*** B ~~~~ Rulandské modré 2000, neskorý zber

Zdroj: Slovenské vína - Vladimír Hronský.

Počet zobrazení stránky: 911x