Čich a chuť
V článku Čich a chuť najdete základní informace.
Čichová dráždivost - pachové molekuly procházejí nosem (1) k čichovým paličkám (2). Prostřednictvím chloupků (3) se chemická dráždivost proměňuje v elektrický signál.Vnímání pachů - na cestě od čichových paliček (2) do velkého mozku prochází pachový popud hypothalamem (4), který rozlišuje příjemné a nepříjemné vjemy. Teprve potom je pach vnímán v cortexu (5). Ve spánkové části mozku (6, hippocampus) se pak podoba pachu ukládá.Chuťová dráždivost - víno podráždí chuťové buňky na jazyku (7), které jsou spojeny s centrem chuti (8, gyrus hyppocampi) v cortexu. Cestou tam je popud rozlišen jako příjemný či nepříjemný. Zároveň je víno „ohmatáno" za pomocí nervu trigeminu.Retronasální vjemy - při polykání stoupá vůně vína z hrdla (9) opět vzhůru do nosní dutiny (1). Prostřednictvím čichových paliček (2) směřuje čichový popud ještě jednou do cortexu, tam je porovnán s podobou už předtím uloženého vzruchu (6), identifikován a tím způsobem opětovaně prožíván.Zdroj: Víno - Praktická školaAutor: Jens Priewe