O Víně

14.03.2008 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Včely jako rozhodčí o sladinu z hroznů

Přítelkyně mi onehdy jen tak ze zajímavosti řekla, jakou zajímavůstku vyčetl její otec ze své knihy o včelařství. Já si řekl, že by to nemusel být špatný miničláneček na náš portál. Proč? Zejména proto, že jde o knihu z roku 1935 nebo spíše asi svázané výtisky časopisu Moravská Včela ročníku 69 (foto dole) a je to taková milá perlička z dávné doby, vonící střinkou a plísní... Schválně, mrkněte na to (text není upraven, nedivte se proto trošku jinému znění :-)

Vyzrají li hrozny za příznivého leta a jsou pak velmi sladké, vidíme často, jak včely přilétají na hrozny. Bobule prasklé, aneb poraněné od vos pak jsou i včelám bohatým pramenem snůšky. Vinaři pak obviňují včely, že nakusují bobule a vyssávají. Měl jsem sám dosti práce, abych to za svého desítiletého pobytu ve vinném kraji vinařům dokázal, že je omyl. Včely, že na zdravé hrozny zásadně nejdou. V Horní Nalpě, žaloval jeden vinař včelaře r.1932 o náhradu škody, které mu včely na hroznech způsobily. Soudní rada v Retzu, vyslyšev názory obou stran, stanovil, aby si včely při rozhodly samy. Dal vybrati nejsladší hrozny, z nich dal vystřihnouti bobulky poškozené, neb puklé, a dal hrozny položiti na letiště silných včel. Ani jedna včelka, ač jim hrozny zavazely, hroznů se nedotkla. Následkem toho byl včelař osvobozen.
„Bienenvater" 1934 č.12. F. A.


Také mi (téměř)tchán, jako starý včelař vyprávěl, že včelky bývaly jakýmsi prvotním indikátorem jakosti a cukernatosti. Podle toho, na který vzorek moštu se nejvíce slétávaly, se dalo odvodit, který je nejvyzrálejší a určovaly jakousi kategorizaci. Něco jako tisíc včelek = pozdní sběr, pět set jakostka apod. Ale už neříkal, jestli na vinětě nebylo napsáno něco, třeba na způsob cukernatost 839 ˚NSV (Normalizovaných Sosáků Včelek) apod.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5405x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5