O Víně

08.04.2003 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Co je to ušlechtilá plíseň?

V článku najdete základní informace o této problematice.

Čím déle visí hrozny na keřích, tím více sesychají. Pokud neprší a bobule neomývá déšť, přecházejí ze stadia přezrálosti přímo do stadia zplesnivění. Přitom se ovšem nejedná o zhoubnou, nýbrž o ušlechtilou plíseň a tu vinaři velmi vítají. Z bobulí napadených ušlechtilou plísní se totiž získávají ušlechtilá sladká vína. Díky osmóze (přístupu vzduchu přes slupku bobulí, která se s postupující zralostí stále ztenčuje) dochází k vypařování vody v bobulích. Následkem toho koncentrace cukrů i podíl extraktu neustále rostou a vytváří se glycerin. V některých letech napomáhá tomuto žádoucímu procesu plesnivění i zvláštní druh plísně, napadající révu; její odborný název je Botrytis cinerea.

Zdroj: Víno - Malá škola
Autor: Jens Priewe

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5631x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.01.2010 15:29:24