Muškát moravský v Praze vyrostlý 2006 kabinet (sur lie)
Rozhodl jsem se po prázdninách a dovolenkovém odpočinku rozepsat ztuhlé prstíky (prstíky, ne prsíky Píťo) takovým volnějším článečkem. Nevím, jestli na mne přišla nějaká předzvěst vánočního úklidu nebo jsem jen potřeboval uvolnit místo na stole, ale skončily mi v rukou rok staré poznámky. Degustační poznámky na jedno zvláštní víno. Je speciální tím, že jej sám od malé pecičky až po nalahvování vypiplal náš portálový kolega. Bohužel cca 5 minut po jeho předání, kdy už jsem byl v autě na odjezdu mi přišla sms, že případné recenze tohoto vína budou postihovány, jak právní cestou, tak fyzickým a psychickým násilím. Já se to rozhodl radši neriskovat, ale fotky a poznámky jsem si přeci jen "co kdyby", udělal. Až teď po čase mi to nedá a musím tímto článkem kolegovi vyseknout poklonu za jeho obdivuhodnou práci. Abych respektoval jeho přání, neudělám klasickou recenzi, nýbrž z této ošemetné situace vybruslím článečkem v této sekci, což jsem zakázáno neměl. Takže jsem nafasoval tři lahve ze čtyřlahvové partie pro kolegy po cestě a vyřídil varování. Před popisem samotného vína se podíváme do rodného listu. Jde o vínko šlechtěné v Mělnické podoblasti, vinařské obci Praha, viniční trať Otlíkovská. Z nadpisu jste již postřehli, že máme dokonce co do činění s vyšším přívlastkem a ještě vyčvachtaným na kvasinkách.Výsledný produkt byl uvězněn v lahvi typu Bordo, objemu 0,75 L zelené barvy. Sice jde o malou exkluzivní partii, ale vůbec bych se nepozastavoval nad použitým nejběžnějším typem lahve. Možná že by tomu slušelo objednat u Riedelů (já vím že dělají skleničky, ale možná by i foukli nějakou tu lahvinku...) exkluzivní lahvičku, třeba ve tvaru hroznů, či keře révy v devadesátém devátém dni vegetačního období při severozápadním větříku o síle 7 m/s. Ale jak říkám, jde hlavně o obsah a ohromovat kolegy jde i na jiných frontách, třeba postavením se do těsné blízkosti na pánských pisoárech při vykonávání společné potřeby... Ale ovšem viněta, to je parádní kousek, snad se mi ji podaří sundat neposkvrněnou. Místopisné údaje nechybí, dozvídáme se ještě, že jde o čistě přírodní víno bez síry a chemie, nefiltrováno. Prostě bez cancání z keřů rovnou do pusinky. No takhle jednoduché to určitě není, ale i tak příčesek dolů. Koukám na mou vinětu, že já hamoun jsem si nechal do sbírky láhev číslo jedna ze čtyř. Tak to je jistě unikát a prosím nenaléhejte s prosbami, pokud v nich nebudou aspoň čtyři nuly.Barva je velmi pěkná a čirá, na to že jde o nefiltrované víno. Její odstín by sice u „běžného" vína evokoval oxidázu, ne tak tady. Jako home-made produkt osobně hodnotím vysoko, pěkná jiskra s opalizací. Po zakroužení jemné smáčení a mírně zvýšená viskozita, snaží se vyhnat na stěny slzičky. Vůně je středně intenzivní až vyšší a je velmi pěkná. První mne, jak jinak, zaujmou intenzivní muškátové tóny, jak se na odrůdu sluší. Někde níž dokonce cítím slabší vypečené hrozny na slunci do cibébova, podpořené decentní máslovinkou. Buket je lepší při nižších teplotách, později začíná „řezat". V chuti se víno projeví jako extra suchoš, až se téměř doušky lámou při převalování. Jemné perlení na jazyku to praskání ještě podpoří. Odrůdovost je zachována i v aroma. Konec je trošku drsnější, ale proč ne, každý den se také nemůžeme oblékat jen do sametu. Zde to zapadá do celkového projevu vína. Chuť je také zajímavá díky ležení na autolyzátech a dává vínu charakteristický punc. Kyselinka je svěží, pěkně šťaví sliny a dává živost douškům. Dochuť je delší, zůstává na patře velice dlouze a posílá hezké rozloučení.Závěrem tedy mohu říci, že to rozhodně nebyla špatná zkušenost pro mne. Dokonce si myslím, že rozhodně snese srovnání i s „certifikovanými" kolegy a na slepé degustaci bych rozhodně po prvním doušku nepronesl „ a hele, to je podomácku vyrobený přírodní muškát, nefiltrovaný, bez chemie, sur lie a ve čtyřech lahvích." Takže ještě jednou díky za tuto zkušenost a letos doufám v botrytický výběr, co? Ještě takový disclaimer na závěr. Implementoval jsem snahu o humorné vyznění v některých pasážích, což ale rozhodně neznamená, že bych chtěl nějak zesměšňovat a znevažovat tu dřinu na vinohradě jakýchkoli rozměrů a následného zpracování révy. Naopak, tohle já velmi oceňuji, protože kde takovíto lidé pořád ten čas berou, když to mají jako „vedlejšák", to se musím přiučit. Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Muškát moravskýRočník: 2006Jakost: kabinetZbytkový cukr: suché jako uschlý sopelVinařská oblast: MělnickáVinařská obec: PrahaViniční trať: OtlíkovskáVýrobce: utajen, povoleno odtajnění po roce 2198Číslo šarže: nejspíš 1/06Teplota podávání: 8-10 ºCAlkohol: ano prosím, děkuji!Archivace: měsícRok lahvování: 2006Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 1000 zlatých prutů, jinak dar pro kolegy