O Víně

14.08.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Austrálie - Jihovýchodní oblast pod drobnohledem

Protože zítra bude následovat recenze právě na víno s původem hroznů v této oblasti, zaměříme se na ni podrobněji. Opět jsem si údaje vypůjčil od osvíceného Johnsonova Světového atlasu vín.

zeměpisná šířka/nadmořská výška: 37,17° / 50 m
průměrná lednová teplota: 18,9 °C
průměrné roční srážky: 570 mm
nejvyšší srážky v měsíci sklizně: duben: 35 mm
hlavní vinařská rizika: nezralost, jarní mráz, déšť v době vinobraní
hlavní odrůdy: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Shiraz, Riesling

Příběh tohoto nejchladnějšího a nejrychleji se vyvíjejícího regionu daleko na jihu je v podstatě příběhem červené hlíny. Už v roce 1860 si první osadníci všimli velmi podivného úkazu asi 400 km jižně od Adelaide. Nedaleko pláží kousek na sever od zájezdní hospody Penola (později malé vesničky) našli rovný pruh půdy z hrudkovitého jílu asi 15 km dlouhý a 1,5 km široký. Měl zářivě červenou barvu. Prostě takový velký záhon, na australské poměry malý vinohrad s přímořským klimatem. Ten pruh je jenom 45 cm hluboký a sedí na čistém vápencovém podloží s bezvadnou odvodňovací schopností; o 2 m níže je hladina čisté spodní vody. Absolutně ideální prostředí pro pěstování ovoce. Odvážný podnikatel John Riddoch založil penolskou ovocnou společnost a počátkem roku 1900 už produkoval velké množství neobvyklého vína z poměrně málo známé odrůdy Shiraz. Víno mělo nízký obsah alkoholu, příjemné kyselinky a jiskru; připomínalo Bordeaux. Nazval oblast jménem Coonawarra.

Zdroj podivuhodného nápoje, vinohrad produkující víno jiné chutě a struktury, nebyl zpočátku dostatečně oceněn. Jenom díky módnímu záchvatu v šedesátých letech a následné vinné horečky byl potenciál terra rossy, červené hlíny, plně pochopen. Velké firmy se rozjely do Coonawarry a kraj se začal ve velkém rozvíjet. Vinařství Wynns (v majetku Penfoldse) je zdaleka největší vlastník pozemků. Hodně moštu z Coonawarry skončí ve vinařstvích daleko odsud, třeba i v Hunter Valley, kde se sceluje s místním vínem. Naopak vinařství jako Balnaves, Bowen, econfield, Majella, Parker, Penley a Zema nabízejí víno pěstované na vlastních vinohradech a lahvované ve vlastních sklepech, což je bližší francouzskému modelu kompletní produkce na statku, kde specifický terroir, klimatické a půdní prostředí, diktují výslednou chuť. Coonawarrský Cabernet je dnes stejně proslulý jako Shiraz. Ale kvalita výsledného vína není určena jenom vhodnou půdou. Region leží dále na jih, necelých 80 km od otevřeného moře s antarktickými proudy a letními západními větry a je tedy chladnější než kterýkoliv jiný jihoaustralský vinohrad. Jarní mrazíky jsou časté stejně jako déšť v době sklizně - Francouze zde přepadá nostalgie. Coonawarra má ale další problém: je izolována od civilizace.

Region je jen mírně obydlený. Penola je i dnes pouhá víska, kde je sice nádraží, ale vlak moc často nejezdí. Nejsou ani česáči v sezóně, ani dostatek dělníků na práci po celý rok. Révy jsou prořezávány a sklízeny mechanicky, region se může zdát nehostinný, nevstřícný (a když zavlažování někdy zaviní špatné vyzrání hroznů i víno nechutná, jak by mělo). Nicméně Coonawarra, omezena kusem neobvyklé půdy, není schopna uspokojit veškerou poptávku po svém neobvyklém víně. Důsledný výzkum v sousedních regionech více na sever, v kraji Limestone Coast (vápencovité pobřeží), kde je ovšem nedostatek pracovních sil všeho druhu, nabízí zajímavé alternativy. Vyskytují se zde rovněž pruhy podobné červené hlíny spolu s písečnými dunami, které tam zanechal kdysi ustupující oceán. Tyto regiony, ať už obdělávané, nebo vyhlídnuté pro pěstování révy, jsou zmapovány na 8.

První je Padthaway s velmi podobnou půdou a nepatrně teplejším podnebím. Původně uměle zavlažován produkoval dostatečné, obchodně zajímavé množství, ale dnešní trend volá po hroznech z nezavlažovaných vinic, protože produkují bohatší, více koncentrovaná vína, než je coonawarrská norma, často s jemným mátovým podtónem. Například BRL Hardy už zde vybudoval velké, moderní vinařství s nejmodernější technologií. Ale Wrattonbully, o kousíček víc na sever, může být ještě zajímavější, ačkoliv na začátku tohoto století - před dvěma lety - region neměl ani z poloviny tolik vinic jako Coonawarra či Padthaway. Řada vinohradů vznikla také na západ od Bordertownu, severovýchodně od Padthaway, a na pobřežním Elginu, západně od Coonawarry. Asi nejslibnější nový region bude Robe a Mount Benson dále na sever podél pobřeží. Hrozny pěstované přímo na pobřežních vinohradech jsou daleko šťavnatější než hutné ovoce z Coonawarry, i když s nižší koncentrací; révy ale nejsou starší než pět šest let. Půdy jsou báječně vhodné, je to ten správný typ mírných, neúrodných strání, které révy milují. Mořský vánek neustále vinice ochlazuje a budoucnost, i přes jeden či dva možné jarní mrazíky, je více než nadějná.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4405x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5