Byl jsem na ochutnávce Mikrosvínu Mikulov a.s.
Mikrosvín Mikulov a.s. - poslední dobou pojem mezi výrobci vín... Je to především v lidech, kteří za tímto jménem stojí. Hrozny samy nevyrostou, vína se sama neudělají. Možná proto minulý pátek 16. března 2007 (to bylo ještě jarní počasí) na degustaci ve vinotéce Vinárius v Uherské Hradišti zazněly názory, že s odchodem známých jmen-sklepmistů a technologů (p, Peřina, p. Filip Mlýnek atd.) může být, že „...tady dneska možná pijeme poslední dobrá vína..."No, protože jako fyzik věřím v zákon zachování hmoty, tak si myslím, že oni se ti lidé označování jako odborníci ve svém oboru, že se tito vyhledávaní ovinaři vrtnou někam jinam a že budou dělat dobrá vína i nadále. Však my spotřebitelé si je najdeme, protože jak jsem tady už jednou citoval z bible, „...podle ovoce jejich poznáte je..."Co jsme tedy s panem Ing. Klobásou z Mikulova ochutnali a co já na to?Sylvánské zelené 2004 pozdní sběr, Perná, GoldhamerDobrý začátek, suché, mírně výrazné. Zlatozelená barva, kyselost. Bohužel odrůda v našich vinicích od 60. let ustupuje, není tolik obchodně atraktivní.Analytika: 1,4 g/l zb.cukru - 20 g/l extrakt - 7,5 g/l kyselinNeuburské 2004 pozdní sběr, Perná, KotelnáPlnější chuť než úvodní Sylván, vyváženější. Bohuželm taky neatraktivní odrůda. Hrozny mají masitou dužninu, tedy viskozita vína bývá vyšší a předpoklady k archivaci zde jsou. Víno docela dobré, ale jsme teprve na začátku...Analytika: 2,3 g/l zb. cukru - 21 g/l extrakt - 6,5 g/l kyselin - 12,7 % alkoholuBílé cuvée 2005 kabinet, mix Veltlínské zelené x Müller ThurgauDobře pitelné, vyvážené víno, každá složka mu dala svou lepší část. Text etikety je v angličtině, cuvée bylo vyrobeno na poptávku restaurací (většinou Praha) - vína z tzv. "Flower Line". Zkoušení poměru pro cuvée probíhá několik dní a množství vína se odměřuje v kádinkách a zkumavkách. Kupážování proběhlo ihned po dokvašení.Analytika: 5,3 g/l zb.cukru - 19,1 g/l extrakt - 6,2 g/l kyslin - 12,4 % alkoholuVeltlínské zelené 2005 pozdní sběr, Dolní Dunajovice, DanielJde o víno z trati Daniel, která bývají nejlepší po 2-3 letech od sklizně a neprodávají se mladá. Trať jim poskytuje příchuť hořkých mandlí a jemného pepře. Zdejší Veltlínské zeůené bývá nejlepší právě v jakosti pozdní sběr. Kabinet je plný chlorofylu a výběr z hroznů už naopak cukrem zahlcuje odrůdové vlastnosti vína.Víno je svěží, poměrně výrazné. Můj soused u stolu si pochvaluje, že víno vykazuje typickou odrůdovost, mě oslovuje především jeho vůně.Analytika: 2,2 g/l zb.cukru - 21 g/l extrakt - 6 g/l kyselin - 13,3 % alkoholuRulandské modré 2005 pozdní sběr (rosé), Šanov, U vinohraduMikrosáci nikdy růžové víno nedělali, ale poptávka je holt magická věc... Osobně se mi zdála především barva poměrně slabá - pod označním „lososí barva" si představuji něco jiného. Navíc mi trvalo vypít asi 20 - 30 lahví rosé vín, abych pochopil a uvěřil tomu, že mi rosé vína nesmrdí, že ona prostě taková jsou. Pro výrobu tohoto vína bylo použito jen 20 % nelisované suroviny. Jinak víno docela ujde, má taky krásnou etiketu...Analytika: 2 g/l zb.cukr - 24 g/l extrakt - 7 g/l kyselin - 13,3 % alkoholuMuškát moravský 2005 pozdní sběr, Dobré Pole, StaréPrvní výrazný titul večera. Víno je překrásně nacpáno sytým muškátových aroma a je svěží. Uhodí mě do nosu už při prvním kontaktu, v projevu je nečekaně plný - ikdyž v chuti je víno poněkud - no, žekněme „neplné". Aromatický je však HODNĚ, suchý a je to odrůda vhodná do severnějších částí naší republiky. Jen je potřeba hrozny sbírat v okamžiku, když obsah kyselin je asi na 7 g/l - protože jinak z Muškátu zbyde jen voňavá voda. Muškát je to asi nejvýraznější, jaký jsem kdy pil, vůně ale i chuť vína jsou opravdu slušné. Doporučuju vyzkoušet!Analytika: 2,2 g/l zb.cukru - 19 g/l extrakt - 5,7 g/l kyselin - 13,2 % kyselinRyzlink vlašský 2005 pozdní sběr, Březí, Liščí vrchKrásná vůně, slušné víno - ve srovnání s vychalovaným ročníkem 2003 je tento mnohem lepší. Myslím, že může zůstat ještě pár let ležet. Mám nějaký tento vlašák doma v archivu?Analytika: 4,4 g/l zb. cukru - 21,3 g/l extraktu - 6,4 g/l kyselin - 14,5 % alkoholuKerner 2005 výběr z hroznů, Perná, ŽeleznáNo a jsme u jiné kvality - cukernatost hroznů byla 25,6 °NM. Tohle víno Mikros exportuje do Anglie, jde již o mé druhé setkání s tímto vínem. Někdy se Kerneru říká Ovocný ryzlink. Jde o krásně aromatické, plné a příjemné víno a pokud se Kerner v Německu pěstuje jen málo a hlavně jako stolní víno, můžeme ho tam vyvážet :-). Doporučuju koupit!Analytika: 12 g/l zb. cukru - 21 g/l extrakt - 6,3 g/l kyselin - 15 % alkoholuRulandské šedé 2005 výběr z hroznů, Perná, KotelnáVýrazná vůně, plná konzistence, víno půjde ležením určitě nahoru.No, je snad až moc sladké... Zajímavé - Rulandské šedé stále zůstává ve stínu svých známějších bratrů - rulandy bílé a modré - a přesto dokáže poskytovat takováhle skvělá vína. Tedy jen tomu, kdo to s touto odrůdou umí.Víno bylo zpracování přísně reduktivní technologií, aby byla zachována nižší barva (narůžovělou na košty raději ani nenoste). Jde o víno ze strších „poctivých" klonů. Novější italské klony jsou lehčí, jemnější a k maximu se dostanou asi za 2 roky po sklizni, k delšímu ležení se nehodí.Analytika: 24 g/l zbytkový cukr - 19,7 g/l extraktu - 6,2 g/l kyselin - 13,1 % alkoholuRyzlink rýnský 2005 výběr z hroznů, Dobré Pole, StaréVůně je teda slabší, ale v cukrovém doušku cítím schované stopy kvalitní suroviny. Vyváženost, intenzivní (a nasládlý) vůně. Mineralita, i meruňky. Víno ke koupi doporučuji zcela určitě, je krásné a ležením může jít jen nahoru - bohužel v mikrosáckých sklepích těchto lahví už moc není...Analytika: 37 g/l zb. cukru - 23,5 g/l - 7,9 g/l kyselin - 13 % alkoholuRyzlink vlašský 2005 pozdní sběr, Perná, GöldhamerPůvodně výběr z hroznů, ale na žádosti odběratelů byl „shozen" na pozdní sběr. Víno je lepší než předchozí výběr...! Opravdu velmi dobré a příjemné víno... nicméně je sladké a tak spíš k dezertům atd.Analytika: 33 g/l zb. cukru - 22 g/l extrakt - 6,5 g/l kyselin - 12,5 % alkoholuA na závěr ještě:- Proběhla také debata o korcích, jejichž délka a kvalita jde poslední dobou obecně dolů. Za 5-10 let nastane korková krize, takže teď všichni filosofují, jaký uzávěr zvolit místo velmi drahého a ekologicky nečistého korku...- Můj osobní závěr je, že musím rychle vypít všechna "normální" vína z roku 2003 abych měl dostatek prostoru pro ročník 2005...!