O Víně

20.10.2006 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Moldavsko - země carů a dobrého vína

V našem letošním výročním článku Jak jsme si vedli v roce 2005/2006 aneb další rok za námi jste se mohli dočíst, že k moldavským vínům mám jakousi srdeční náklonnost, jelikož stály u zrodu mého vinného koníčka a začínal jsem pronikat do tajů této oblasti právě se sladkými víny této oblasti. A díky perfektní spolupráci s jednou z hlavních dovozových společností těchto vín Skoma-Lux, která mi prostřednictvím pana Slouky poskytla dostatek informací, jak o dovážených vínech, tak o oblasti původu, se můžeme dnes podrobněji podívat na tento zajímavý koutek světa.

Moldavská republika je jednou z nejmenších členských zemí Společenství nezávislých států (SNS), má však největší viniční plochu s příznivými vlivy kontinentálního podnebí. V této vyloženě agrární zemi je kolem 10 % veškeré půdy, více než 180 tisíc ha, osázeno révovými keři. Vinice se nacházejí podél pobřeží na jihu a v okolí hlavního města Kišiněva, který leží na stejném stupni zeměpisné šířky jako Beaune z burgundské oblasti. Archeologické nálezy dokládají, že v této krajině mezi Dunajem, Dněstrem a Černým mořem, kdysi nazývané Besarábie, zdomácnělo vinařství již před cca 4000 lety.

Na někdejším velkostatku Romanovců vytvořil Stalin po připojení Moldavska k Sovětskému svazu na konci druhé světové války první sovchoz podle sovětského vzoru. Dnes se vinice rozprostírají na více než 600 ha, pěstuje se zde Rkatsiteli, místní modrá odrůda a především révové odrůdy dovezené na žádost carů Francouzi, Švýcary a Němci. Rozšířeny jsou zde však také mezinárodní odrůdy, jako například Aligoté, Tramín, Pinot noir (zde také nazývaný Pinot Franc), Malbec, Merlot a Cabernet Sauvignon. Poslední tři z vyjmenovaných odrůd jsou spojeny v Romanesti de Moldova, nejznámějším moldavském víně. Před napadením vinic révokazem rostly na moldavských horách takřka výlučně hybridní odrůdy. Po přeměně vinohradů to dnes již neplatí, neboť tu vsadili především na moderní odrůdy jako jsou Rkatsiteli, Feteasca (bílé víno Dívčí sen) a Saperavi (červená vína). V moldavsku se vyrábí celá řada šumivých vín tradiční metodou, především z Ryzlinku, Chardonnay, Aligoté a Pinot noir. Vyrábějí se dolihovaná vína metodou solera, která se používá při výrobě sherry (více například ve článku Sherry Manzanilla Denominación de Origen (D.O.), medium dry - Don Pablo, Španělsko). I nadále sice platí sovětský vinařský zákon, avšak pro některá vína již Moldavsko zavedlo klasifikaci AOC.

Podívejme se podrobněji na oblasti, ze kterých můžou vína pocházet.

CENTRÁLNÍ (KODROVÁ) OBLAST
Tato oblast se rozprostírá uprostřed zalesněných kopců, na kterých se v minulosti ukrývali povstalci proti Tureckému útlaku - hajduci. Příhodná tvářnost krajiny chrání vinohrady před charakteristickými rysy kontinentálního klimatu - v zimě před mrazem a v létě před suchem. V Centrální oblasti se pěstuje většina moldavské vinné révy (až 60 %). Tato oblast je průmyslově nejrozvinutější zónou Moldávie. Nacházejí se v ní hlavní závody zabývající se pěstováním, výrobou i stáčením všech typů vín. V Kodrové oblasti najdeme i znamenité sklepy, ve kterých se uchovávají moldavská vína. Mezi nejznámější patří: Branešty, Hincesti, Puhoi, Krikovo a Milesti. Každý z nich je schopen pojmout minimálně 10 milionů litrů vína v sudech a speciálních nádobách uložených v podzemních chodbách táhnoucích se desítky kilometrů uvnitř přírodních dutin ve vápencových masivech. V televizi jsem jednou dokonce viděl dokument o sklepě tuším Krikovo, kde byly vidět obrovské podzemní chodby (foto dole), které se prý táhnou přes 200 km! A mají tam dokonce křižovatky s dopravním značením, protože se tam jezdí autem. Taky byste chtěli takový menší sklípek? Miláčku, skočím si pro víno k dnešnímu skvělému obědu... Jasně drahoušku, jen si prosím vyber nějaké z „kraje", ať jsi do dvou hodin zpátky... Díky rozmanitosti jednotlivých regionů (mikro-rajónů) se daří v Centrální zóně vyrábět nenapodobitelné druhy vín, jejichž původ se přísně kontroluje. Ke zdejším nejvyhlášenějším vinařským závodům patří „Romanešty", který byl dříve majetkem carské dynastie Romanovců. V tomto mikro-rajóně se už po více než sto let vyrábějí červená vína z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. Nejlepší z nich si v ničem nezadají ani s nejznamenitějšími „Chateau" v Bordeaux. Místní červená vína opakovaně získávají nejvyšší ocenění na mezinárodních vinařských soutěžích.

JIHOVÝCHOD neboli PURKARSKÁ OBLAST
Jihovýchodní (Purkarská) zóna se jako úzký pruh táhne po západním břehu Dněstru. Zde se nachází slavný Purkarský vinařský závod, který se proslavil svými červenými víny „Rošu" a „Negru". Klimatické podmínky jsou vhodné pro pěstování červených odrůd jako je Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Rara-Njagre. Vyrábějí se z nich uleželá vína vyznačující se plnou nasládlou chutí a bohatým buketem s nádechem šafránu, černého rybízu, fialky a dubu.

JIŽNÍ ZÓNA
Jižní zóna se skládá z oblasti „BUDŽAK" a ze samotného Jihu. Oba tyto regiony mají nedostatek vláhy, ale liší se půdními a klimatickými podmínkami. Celkově jsou podmínky Jižní zóny vhodné pro výrobu červených a dezertních vín. Mezi nejznámější vinařská centra oblasti patří: Komrat, Taraklia, Čumaj a Trifešty.

SEVERNÍ ZÓNA
Pro Severní zónu není typická průmyslová výsadba révy. Nachází se zde vinohrady pěstující révu určenou k výrobě koňaků a speciálních vín se zvýšeným obsahem alkoholu. Pěstuje se zde také réva určená ke konzumaci. Ačkoliv se v Moldávii vyrábí stále více jakostních a šampaňských vín, zůstává Moldávie významným výrobcem koňaku a speciálních typů vína. Mezi nejznámější značky speciálních vín patří Kagor, Madera, Cheres a Marsala. Na severu Moldávie se pěstují převážně bílé odrůdy révy: Aligoté, Pinot, Fetjaska, Tramín.

Co to je ten Kagor?
Tento typ vína získal své pojmenování od francouzského města Cahors. První zprávy o jeho výrobě pocházejí z 13. století. Do Ruska se „Kagor" dostal v dobách vlády cara Petra I. Už od úplných začátků své historie byl Kagor vínem aristokratů a sám byl aristokratem mezi víny. Kagor se dodával pouze na královský dvůr, na stoly nejvýznačnějších dvořanů a do chrámů pro vyšší duchovenstvo. A tak se záhy na jeden "vypečený", který vychází souběžně s tímto článkem podíváme.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 8030x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 07.01.2010 10:18:06