O Víně

08.04.2003 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Plná zralost hroznů

V článku najdete základní informace.

Září a říjen jsou pro vinaře nejdůležitějšími měsíci. Dřevo a listoví révy již dorostly a rostlina může veškerou energii předávat hroznům. Zralost hroznů závisí na obsahu cukrů - tedy na slunečním svitu v týdnech před sklizní. Mnozí vinaři ovšem sklízejí ještě před dosažením plné zralosti, aby do vína dostali více kyselin. Jiní naopak čekají, až hrozny přezrají a sklizeň zahajují teprve poté. V několika krátkých článcích se podíváme na jednotlivé fáze zralosti hroznů.

Ve stadiu plné zralosti putuje hexóza (speciální druh cukru) z listů téměř výhradně do bobulí, v nichž tak výrazně stoupá obsah cukru. Jeho značnou část však spotřebují rostliny při dýchání v noci, kdy je tma. Proto musí réva během dne vyrobit mnohem více cukru, aby nahradila ztrátu, k níž dochází v noci. Jakmile toho už není schopna a bilance cukrů začne být negativní, je dosaženo stupně plné zralosti. Bobule měknou a slupka se ztenčuje.

Zdroj: Víno - Malá škola
Autor: Jens Priewe

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4019x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.01.2010 15:30:26