Putovaní po Maltě III. - Meridiana Wine Estate
Tento článek přímo navazuje na předchozí obecný úvod k poznávání vín na Maltě a článek o vinařství Marsovin. Doporučuji tedy začít od prvního dílu, i když vyloženě nutné to není.Stejně je zajímavé, jak jsou vinaři (a lidé obecně) v některých věcech úplně totožní napříč světem. Že na sebe hází špínu vinaři na Moravě a každý dělá „tu nejlepší mullerku, jak říká spousta lidí, co pila mullerky z celého širého světa" už jsem si celkem zvykl a považuji to společně s neochotou úředníků a tak podobně za jistou součást naší „kultury". Ale neočekával jsem to na ostrově, kde je dohromady vinic tolik, jako má některé naše větší družstvo, a větších vinařských podniků, že je spočítáte na prstech jedné ruky. Navíc všichni v klidu prodají celý svůj sortiment těch lepších vín, takže k nějaké řevnivosti ani nemají důvod. A přesto... Jeden určitě dováží víno z Argentiny a vydává ho za lokální, druhý na sto procent hází do vína dubové chipsy a deklaruje je jako barikovaná, třetí dělá zaručeně nejlepší vína na Maltě a vůbec nemá cenu debatovat o tom, že by tomu mohlo být jinak. Připomíná vám to něco? Popojedeme.Meridiana Wine EstateFilozofie vinařství Meridiana, která je zřejmá již z pohledu na marketingově skvěle zvládnutou a moderní ambaláž, je vyrábět „vína světové kvality s maltským charakterem." K přípravě čistě odrůdových vín či cuvée používají všem dobře známé mezinárodní odrůdy, maltského charakteru se tedy dosahuje pěstováním hroznů pouze na vlastních pozemcích přímo na Maltě. Na jednu stranu tak lze charakter země lehce hledat ve všem důvěrně známém Chardonnay, na stranu druhou jsme ochuzeni o původní místní odrůdy, jejichž hrozny Meridiana považuje za stolní a pro výrobu vína nevhodné. A je to právě Meridiana, která často a hlasitě popisuje svá vína jako naprostou a nespornou špičku Malty.Společnost produkuje mezi 100.000 - 120.000 tisící lahvemi ročně, kde výrazně převažují vína červená - více než ze 70 %. Za kvalitu produkovaných vín ručí hlavní sklepmistr a enolog vinařství Roger F. Aquilina. Ten vystudoval chemii na Maltě, diplom z enologie získal v Německu a praktické zkušenosti nabral mimo jiné v italském Venetu. Za vznikem vinařství pak stojí Mark Miceli-Farrugia, obchodník s vínem a enolog z Bordeaux, a Marchese Piero Antinori, známá tvář vinařství v Toskánsku. Meridiana vlastní největší souvislou vinici na Maltě, 19 hektarů v srdci ostrova (kousek od opevněného „mlčícího města" Mdina), vysázenou v letech 1994 a 1995 na místě původní letecké základy R.A.F. Pod vinicí se nachází cisterna, která zajišťuje, aby v někdy až nesnesitelném vedru a ve vyprahlé zemi každá z 91.000 rostlin dostala vhodné množství vody (2 litry za hodinu). Pěstované odrůdy jsou Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, a Petit Verdot. Malebné vinařství postavené z místního vápence působí na první pohled jako historická stavba, snad i díky slunečním hodinám v jeho štítu (které nalezneme i na každé vinětě), je však nabito špičkovou moderní technologií. Nechybí samozřejmě nerezové tanky pro řízené kvašení ani sklepy s přesně regulovanou teplotou určené ke zrání vín v barikových sudech. Produkovaná vínaVlajkovou lodí Meridiany a jednou ze špiček vinařství v zemi je Celsius Reserve, čistý Cabernet Sauvignon zrající 12 měsíců v nových barikových sudech a následně další rok na lahvi, než je konečně vypuštěn na trh. Cena jedné lahve se na místním trhu pohybuje okolo 8Lm (550 Kč). Klasickým cuvée je Melqart, směs Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Pod názvem Bel pak najdeme odrůdu Syrah, která na Maltě podává obdivuhodné výsledky. Delikátní jemná vůně lesních plodů, ostružinového a dubového listí a plná, kořenitá a příjemná harmonická chuť spolu s rozumnou cenou (okolo 6Lm = 400,- Kč) tvoří z tohoto vína ideálního partnera k některé večeři v místní restauraci. Posledním prémiovým červeným vínem je Nexus, čistý ovocný Merlot. V bílých vínech se jedná vždy o odrůdu Chardonnay, rozdíl je pouze ve způsobu přípravy. Jemná svěží Isis zraje v nerezových tancích, zatímco mohutnější Mistral si poleží šest měsíců v barikových sudech. Setkat se můžete i s Celeste, opět velmi svěžím Chardonnay, ale s dotykem dubového sudu, vyšším zbytkovým cukrem a překvapivě až trochu likérovým nádechem (vzhledem k nízké ceně šlo o velké překvapení, toto víno u večeře více než potěšilo). Kontakt, další informace a kde zakoupitWebové stránky vinařství najdete na www.meridiana.com.mt. Pro rezervaci návštěvy a prohlídky sklepů pište na info@meridiana.com.mt či volejte (+356) 2141 3550. Společnost má své zástupce v Belgii a Norsku, ale nejsnáze se k vínům dostanete právě na Maltě. Do ČR se k mé velké lítosti nedováží.Emmanuel DelicataVinařství Delicata bylo založeno v roce 1907 a nyní jej spravuje již čtvrtá generace rodiny. Jedná se o největší a nejstarší podnik na Maltě, který však nevlastní žádné vinice. Těsně spolupracuje se stovkami malých vinařů, poskytuje jim nutné technologie a učí je kvalitně spravovat jejich maličké plochy. Vinařství zpracovává hrozny pomocí moderních technologií, pro zrání v barikových sudech využívají historické sklepy ze 17. století. Za kvalitu vín ručí ředitel společnosti a sklepmistr George Delicata.Od vinařství Delicata najdete na trhu především vína z dovozových hroznů za velmi nízké ceny. Jsou jich plné obchody i tržnice. Někdy je z vinět poměrně těžké zjistit, zda bylo víno vyrobeno čistě z hroznů domácích, avšak očekávejte spíše původ v Itálii. I u domácích vín je kvalita obvykle dost sporná. Proto je vhodné volit spíše vína nejvyšších řad (i cenových). Jedná se o Gran Cavalier (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah nebo Merlot), velmi pěkně připravená moderní vína, krom Sauvignonu vždy výrazně barikovaná. Rozhodně hledejte právě tato, pokud chcete ochutnat od každého výrobce alespoň jedno víno. Další řadou je Grand vin de Hauteville s plným barikovaným Chardonnay, klasickým a poněkud jednodušším ovocným Cabernetem Sauvignon a v neposlední řadě cuvée Syrahu a Cabernet Sauvignonu z ostrova Gozo, opět výrazně barikovaným. Velmi často narazíte na vína řady Victoria Heights of Gozo, v bílé variantě tradiční a všudypřítomné Chardonnay a v červených Merlot. Z místních hroznů je vyráběna i řada Medina Vineyards, kterou však nelze s klidným svědomím doporučit jinak než jako nenáročný doprovod jídla, byť právě v ní najdete například směs Chardonnay a lokální Girgentiny. Zkusit však můžete Zarina Gellewza Frizzante, jednodušší polosladké perlivé rosé vhodné do místního horkého počasí a k posezení na břehu moře.Kontakt, další informace a kde zakoupitWebové stránky vinařství najdete na www.delicata.com. Pro rezervaci návštěvy a prohlídky sklepů pište na info@delicata.com či volejte (+356) 2182 5199. Vína najdete v restauracích, specializovaných obchodech i samoobsluhách. Do zahraničí se příliš nevyváží.Další zajímavá vinařstvíNa Maltě rychle vznikají nová malá vinařství se zajímavým sortimentem. Za pozornost stojí mladé vinařství Camilleri s řadou Laurenti a nově také Palatino. Nedávno představili i povedené rosé. Bohužel obzvláště u řady Laurenti je až příliš výrazný charakter dubu (ať již z bariku či „chipsování") stírající charakter vína jako takového. Každopádně jde o mladou „partu", která se možná ještě předvede. Minimálně má dost povedený marketing a snaží se.Především na Gozu pak narazíte na vína společnosti Bacchus, k ochutnání můžete zvolit čistý Cabernet Sauvignon pojmenovaný La Citadelle či Merlot pod jménem Dionysus. Nejde o nějaká zásadnější vína, ale jsou poměrně dobře připravená, odrůdově typická a neurazí. Navíc mají docela elegantní lahve i viněty, takže jako dárek z Malty poslouží skvěle.Novinkou na maltském trhu jsou vína společnosti Monte Kristo, ale s nimi praktickou zkušenost zatím nemám. Pouze jsem „zaslechl", že jsou to vína zajímavá, podvádějí na celnici při dovozu hroznů a viděl jejich reklamu v kině uprostřed filmu, takže nic zásadního. Více informací třeba časem.V příštím týdnu se podíváme detailněji na jedno z vín od Meridiany a i později se zde ještě nějaká recenze na vína z Malty objeví. Půjde především o kousky z Marsovinu, které lze u nás koupit, a je tedy možné je snáze ochutnat. Doufám, že se Vám tato malá exkurze do poměrně neznámého vinařství na Maltě alespoň trochu líbila. Pokud na tento ostrov někdy vyrazíte, určitě místním vínům dejte šanci a trochu času a peněz jim věnujte. Zaslouží si to.