Putovaní po Maltě II. - vinařství Marsovin
Přiznám se, že na návštěvu vinařství Marsovin jsem se opravdu moc těšil. A začal se těšit ještě víc, co jsem hned první večer pobytu na Maltě ochutnal jedno z jejích vín. Marsovin je na Maltě vinařstvím s nejširším sortimentem kvalitních vín a nejpovedenějším marketingem. Podnik založil roku 1919 chevalier Anthony Cassar a zůstal v rodině až do dnešních dnů. Filozofii firmy, produkovaná vína a vinice nám představil osobně nejmladší člen rodiny a současný generální ředitel Jeremy Cassar. Strávil s námi podstatnou část dne hovorem o vinařství nejen na Maltě a nadšení pro tento krásný obor, které čišelo z každého jeho slova, bylo přímo nakažlivé. Přiznám se, že mám trochu problém s „lidmi za vínem". Nedokáži úplně dobře oddělovat produkci a osoby, které za nimi stojí. V případě Marsovinu jsem si udělal názor již před návštěvou vinařství a ta mi ho jen potvrdila. Jeremy sice není vystudovaný enolog a v odborných věcech spoléhá na svého sklepmistra a další specialisty, ale jinak vínu dokonale a nezvratně propadl (však to znáte) a je vidět, jak se tetelí radostí nad drobnými úspěchy, výsledky pokusů a vůbec vší tou hrou na pozadí snahy svá vína zároveň úspěšně prodat.Ale zpět k vinařství jako takovému. Marsovin vlastní 17,5 ha moderně vedených vlastních vinic na pěti různých místech. Z těchto pěti vinic produkují prémiová vína vždy s jasným určením místa původu, jednotlivé vinice se nemíchají. Na výraz terroiru je kladen co nejvyšší důraz a vinařství se snaží především u bílých vín minimalizovat vliv bariku a zapracovávat jej co nejcitlivěji. Aneb jak říká Jeremy Cassar: „Dřevo je z lesa, ale odkud jsou hrozny, už přesně nepoznáte." Marsovin dále nakupuje hrozny od několika desítek malých místních vinařů a snaží se rozšiřovat vlastní plochy. Experimentují s několika dalšími odrůdy jako Chenin Blanc či Pinot Noir. I přes vysoký důraz na vína místní nakupují i hrozny z Itálie a Španělska, dovoz tvoří zhruba 65 % celkové produkce. Vína z dovozových hroznů jsou však jasně odlišena, což na Maltě nebývá zrovna pravidlem. Spíše se setkáte se snahou zákazníka ošulit textem „maltské víno" na přední etiketě a následně někde vzadu objevíte malinkatým písmem „z hroznů sklizených v Itálii". Marsovin si takto nehraje. Přiznám se, že z „dovozových" vín jsem chutnal pouze bílé La Valette (běžně dostupné prakticky všude a velmi levně). Jednoduší, ale velmi svěží a příjemné víno, které neurazí a dokonce i potěší. Ale když už jste na Maltě, asi budete chtít pít vína opravdu místní. Technologicky jsou vína zpracovávána dnes již klasicky, samozřejmostí je nerez a řízené kvašení, pečlivá kontrola a použití kvalitních barikových sudů z Francie.Na následujících řádcích si postupně projdeme kompletní produkci Marsovinu po jednotlivých viničních tratích. Právě vína z konkrétních malých tratí jsou špičkou tohoto vinařství.Vinice Cheval Franc leží na kopcích nad St Paul's Bay a těží z těsné blízkosti moře a chladných nočních větrů. Je osázena Cabernetem Franc a Syrahem a pochází z ní jediné víno, Cheval Franc. V číslovaných lahvích nepřehlédnutelného tvaru se nachází čistý Cabernet Franc, ač od ročníku 2005 experimentálně s lehkým přídavkem Syrahu. Aktuálně prodávaný ročník 2004 je velmi pikantní, s výraznou vůni černého rybízu a rybízového listí a se zelenou paprikou a pepřem v chuti, ideální k výrazným jídlům. Ročník 2002 stejného vína je mnohem jemnější, delikátnější a osobitější. Pokud chcete vyzkoušet pravé maltské víno, pak na úvod rozhodně volte právě Cheval Franc ročníku 2004. Na Maltě se dá pořídit za zhruba 4,50 Lm (300,- Kč). Oficiálně je jméno odvozeno od lásky rodiny Cassarů ke koním a odrůdy, ze které je víno vyrobeno. Zda to má zároveň tak trochu evokovat slavné jméno Cheval Blanc (a podpořit tímto způsobem prodej) nechám již na vaší úvaze.Vinice Ghajn Rihana o rozloze pouhých 1,1 ha je osázena 10.000 keři révy, z jedné poloviny Cabernetem Sauvignon a z druhé Cabernetem Franc. Vinice se nachází na místě, kde se v září roku 1565 srazila místní vojska johanitů s Turky. Z tohoto místa pochází Grand Maitre, neoficiální vlajková loď maltského vinařství. Každý ročník je věnován jednomu z velmistrů řádu Maltézských rytířů, jehož jméno je vyraženo na kovové vinětě spolu s jeho erbem. Speciální láhev a kovová viněta hned na úvod navodí pocit čehosi opravdu exkluzivního. Víno zraje rok v novém bariku a následně ještě nějakou dobu na lahvi před vypuštěním na trh. Extrémně koncentrované a plné víno, alespoň pokud můžeme soudit dle degustovaného ročníku 1999, přímo exploduje vůní rybízu, ostružin, brusinek a čokolády. Přísahám, že jsem při nalévání do degustačních skleniček zavětřil z druhé strany místnosti. Plnou a nádherně harmonickou chuť s elegantními tříslovinami mírně degraduje překvapení v podobě nepříliš dlouhé dochuti. Velmi omezený počet lahví, jejich sběratelská hodnota a vysoká cena v restauracích (na Maltě 30 Lm a více v případě novějších ročníků, tedy přes 2.000,- Kč) bohužel znesnadňují šanci toto víno ochutnat.Na vinici Wardija Valley, opět o maličké rozloze 1,5 ha, je pěstováno Chardonnay určené pro Cassar de Malte, sekt vyrobený klasickou šampaňskou metodou. Výsledek je ovocný, osvěžující, s jemným a dlouhým perlením a více než přesvědčivý. Příznivce perlivých vín by se měl na chvilku oprostit od nepopiratelné dominance Champagne v tomto oboru a zkusit tuto trochu exotickou volnou variaci, možná bude příjemně překvapen. Já osobně se tak trochu zamiloval, je to opravdu krásný sekt. Bohužel cena kopíruje kvalitu a pohybuje se okolo 8 Lm (550,- Kč). Za tyto peníze (u nás) získáte ta nejlevnější a nejobyčejnější pravá šampaňská vína a bez problémů láhev špičkového crémantu z Alsaska. Volba je na každém zvlášť. Já bych raději než levné šampaňské volil maltskou variantu nebo crémant :o)Největší vinicí je s plochou 8,5 ha Marnisi v oblasti Marsaxlokk. Odrůdová skladba je tradiční pro Bordeaux, tedy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot. Ze všech těchto odrůd vzniká cuvée Marnisi, plné a komplexní víno krásně vyjadřující místní charakter, zrající 12 měsíců v barikových sudech. Z hroznů Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc je produkováno Marnisi Rosé, lehké ovocné víno jako stvořené k posezení na pobřeží. A v neposlední řadě pochází z této vinice i Antonin Noir, víno založené na Merlotu s příměsí Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc.Poslední z vlastních vinic Marsovinu je Ramla Valley na ostrově Gozo. Na necelých čtyřech hektarech se pěstuje Chardonnay a Pinot Bianco. A právě z hroznů Chardonnay je vyráběn Antonin Blanc, příjemné víno plné aromat a chutí exotického ovoce, jen lehce podepřené čtyřtýdenním barikem.Marsovin vyrábí několik dalších velmi zajímavých vín z hroznů nakoupených od místních pěstitelů. Vaší pozornosti by neměl ujít animální Ulysses nádherný Syrah z hroznů sesbíraných na ostrově Gozo. Rozhodně bych volil ročník 2004, pokud na něj ještě narazíte (vyrobeno bylo něco málo přes 16 tisíc lahví), přeci jen je v příznivější kondici pro pití. Právě uvedený ročník 2005 je poněkud uzavřenější a jeho čas teprve přijde. Recenzi najdete na našem portále v sekci O víně. Často narazíte i na víno pojmenované podle roku založení vinařství 1919. V číslovaných lahvích, každým rokem s obrazem od jiného místního umělce na vinětě, najdete nekomplikovaná snadno pitelná a přesto osobitá a povedená vína. V bílé variantě jde o cuvée Chardonnay a Girgentiny, v červené pak cuvée Merlotu, Syrahu a Gellewzy.Vinařství Marsovin má v podtitulu „The Culture of Wine", tedy „Kultura Vína". Firma se snaží „učit" nejen místní konzumenty (například rozdíl mezi vínem z dovozových hroznů a domácím), ale i třeba obchodníky správnému skladování a místní malé vinaře lepšímu způsobu práce s révou. Snaží se prosadit zavedení vinařského zákona. Bez zajímavosti není ani to, že drtivá většina jejich vín (kompletně všechna z místních hroznů) má pravý korek. Jeremy Cassar má tak trochu odpor ke korkům umělým a zároveň toto vychází i ze specifika místního konzumenta, který sice nemá problém s plastem či jinou alternativou u vín dovozových, ale u těch domácích je nechce. Mimochodem rodina Cassarů vlastní také pivovar. Ten vyrábí v licenci známé Lowenbrau, ale také výborný 1565 Victory Lager (opět asi na památku bitvy s Turky, na historické odkazy si rodina očividně velmi potrpí, navíc na Maltě na ně narážíte na každém kroku). I pokud jste vinaři, tak tenhle kousek doporučuji zkusit.Když tak po sobě článek čtu, mám vážnou obavu, že jej budete považovat za PR firmy Marsovin. Není tomu tak. Nikdo mi za článek nic nezaplatil, prostě na mne silně zapůsobila, jak jejich produkce, tak lidé, kteří za ní stojí. A pokud jejich vína ochutnáte, třeba mi dáte za pravdu. A nebo také ne, však jsme každý jiný. Pokud se na Maltu zrovna nechystáte, tak dne 23. srpna 2006 se uskuteční prezentace vín z produkce Marsovinu za účasti Jeremy Cassara v Praze. Další informace vám jistě ochotně podá české zastoupení firmy (viz. kontakty níže).Kontakt, další informace a kde zakoupitDalší informace o vinařství najdete na webových stránkách www.marsovin.com.mt, kde je i možné rezervovat prohlídku sklepů. Pro další informace se obracejte na telefon (+356) 2182 4920 či e-mail info@marsovin.com.mt. Vína jsou v prodeji nejen na Maltě, ale exportují se do mnoha dalších zemí v Evropě včetně ČR. České zastoupení firmy zajišťuje Mgr. Jan Svoboda, kontaktovat jej lze na telefonu , (+420) 721 942 100 či na e-mailu svobj@volny.cz. Vína by měla prezentovat i webová stránka www.maltskavina.cz.Společně s tímto článkem vychází dnes i recenze na jedno z vín Marsovinu. A co nás čeká příště? Profily dvou dalších zásadních maltských vinařství a něco informací i o dalších hráčích na trhu společně s recenzí konkrétního vína.