Rakouská vinařství Leo Hillinger - Jois a Hafner Weine - Mönchhof se představují
Minulý pátek 27.1. v podvečer se v místní uh.-hradišťské vinotéce Vinárius sešly na tři desítky vínomilců, aby se seznámili s dvěma rakouskými vinařstvími. Dostal jsem taky echo a jen tak pro pořádek jsem si zkusil jednoho z oněch vinařů, tedy konkrétně Leo Hillingera z městečka Jois vyhledat Googlem. No a teda řeknu Vám, ta jeho webová prezentace stojí za podívání - neváhejte kliknout na oficiální stránky www.hillinger.net.Spotřeba vína v Rakousku je 28,5 l/hlavu a rok, z čehož se 60 % vína prodá v restauracích. Rakousko má na 32 tisíc drobných vinařů a v podstatě jen 2 velké ryby, jen dva velké výrobce. Rodinná tradice zde nebyla znásilněna kolektivizací, naši jižní sousedé byli ušetřeni kolchozů a nesmyslného převracení hodnot naruby ve jménu světlých zítřků. Rakouské vinařství však bylo v 80. letech zasaženo aférou, kdy "...do vína přidávali Fridex..." a trestem za to byla ztráta prestiže na mezinárodních trzích a následná invaze vín zahraničních, především španělských. Přesto se místní vinaři dokázali vzpamatovat a dnes nabízejí širokou paletu individuálně zajímavých vín, resp. projektů. Krásnou ukázkou je např. cesta, kterou se dal pan Hillinger. Adjustáž vína v lahvích, balení v kartónech, webové stránky a celková obchodní politika je dovedena téměř k dokonalosti. Není divu, že si v jeho vinařství podávají dveře významní hosté. Každý chce být přece vidět s úspěšných člověkem :-) Přesto všechno nejde o nějaký výběrový nebo okrajový sklípek - produkce vinařství Hillinger je 500´000 lahví ročně.To už nám pan Ivo Kaňovský představuje kolegu, p. Jablonického, který pracoval 8 let v rakouských sklepích a ten nás zasvěcuje do jednotlivých vín. Dostávám se tedy k prvnímu z obou rakouských vinařů. Hillingerovy vína mají jednotný typ černých vinět, které vedou kolem dokola celé láhve a odrůda v nich je odlišena barevným páskem. Jednoduché, elegantní a snadno rozpoznatelné. Zde, v případě pana Hillingera jde o člověka, který klade extrémní důraz na image, na "story" či příběh, který zákazníkům nabízí spolu s víny. Projdete-li si jeho stránky, pochopíte mnohem víc. Zde platí více než jindy, že obal prodává.Ochutnali jsme tato Hillingerova vína a já jsem si k nim poznamenal:1. Welschriesling 2004 jakostní, 11,5 % - čistá příjemná ovocitá vůně i chuť, lehce perlivé, svěží, prima. Při ceně 275,- Kč, tedy asi 9,50 € bych si ho koupil - což jsem nakonec taky udělal :-)2. Chardonnay 2004 jakostní, 13,5 % - teda, třináct a půl procenta...? S tím předchozím vlašákem se to nedá srovnat, tohle je viditelně slabší, nechápu cenu 350,- Kč a nekoupil bych si ho.3. Blaufrankisch 2004 jakostní, 13 % - opravdu pěkná Frankovka, plná a přesto jemná v chuti, čokoláda a samet. Cenu jsem si nepoznamenal, ale do tohodle vína bych šel.4. Zweigelt 2004 jakostní, 13 % - na degustačním lístku je avizovaná višňově-ostružinová vůně, no ale mně se jeví jen tak-tak... Víno není špatné, ale stále mám ještě v mysli tu Frankovku, takže tenhle jakostní Zweigelt za 390,- Kč, tedy asi 13,50 €, mě neláká.Celkově však u mě vinařství Hillinger boduje, vína má dobrá a všechno okolo nich je výrazně nadprůměrné. Vinařství HAFNER nám bylo představeno větším sortimentem. Nabízí také kosher vína a vína, označená rakouským emblémem KIP, tedy „kontrolovaná integrovaná produkce" - obdoba našeho označení „IP". Oblast Burgenland a zvláště pak její severní cíp poblíž jezera Neusidler See u maďarských hranic je vhodná oblast pro výrobu přírodně sladkých vín.Pokud byste se setkali se značkou Hafner, zde je rychlé zhodnocení ochutnaných vín (všechny láhve nesly nějaká ocenění):1. Welschriesling 2004 jakostní, 12,6 % - oceněné víno, ovšem mě připadlo ve svých projevech dost slabší. Tak jak zde ochutnaná vína známkujeme, dal bych mu tak 6,5 bodů.2. Grüner Veltliner 2004 jakostní, 12 % - stěžejní odrůda rakouského vinařství nezklamala. Je viditelně lepší a plnější. Známka taková lepší 8, koupil bych jej.3. Pinot Cuvée Barrique 2001 jakostní, 13,5 % - u našeho stolu probíhá debata, zda je víno cítět korkem, nebo ne. Já zkoumám, jestli je to jablko, nebo korek. Nakonec usuzuji, že jde o divně zatuchlé jablkové mýdlo, víno je jakoby mdlé, za 230,- Kč nebrat ani omylem. Zajímavé je také složení tohoto cuvée, udávané na degustačním lístku: 70 % Rulandské šedé, 20 % Rulandské bílé a 20 % Chardonnay - ano, správně, dohromady 110 % :-)4. Muskat Ottonel 2003 Spätlese, 10,5 %, sladké - opravdu nádherně navoněné, pocitově i fakticky sladké a přes své „stáří" docela svěží, údajně to má být jedno z nejlepších vín výrobce. Docela bych tomu věřil, víno má na víc, než „jen" pozdní sběr. Stojí sice 295,- Kč ale i tak si ho kupuji, toto víno v modré láhvi se za čas objeví v recenzích.5. Zweigelt „Queen of Sheba" 2003 Spätlese, 9,6 %, sladké - víno nenakvášelo, lisování proběhlo v den sklizně. Je opravdu dost sladké, v chuti jasné hrozinky a „unavený, pětiletý sladký těžký jahodový kompot" :-) Máte-li rádi sladká vína (Anaxiene?), je tato sedmička „Královny ze Sáby" tím správným tipem - byť za 295,- Kč a byť byla barva vína označena jako nižší. A komentář od našeho stolu: "To víno se nedá pít, to sa dá enem koštovat" :-)6. Grüner Veltliner 2003 Eiswein, 11 % - opravdu zajímavá vůně, pepř a angrešt, je vidět, že Rakušané mají asi více kořenitější klony odrůd. Víno je plné, syté, úplný sirup. Je výborné, ale mám pocit, že má asi tak krok či dva z octu - nechat ho tak pár hodin v teple, je hotovo. Obsah 0,375 l je k mání za 555,- Kč.7. Chardonnay 1998 TBA, 10,5 % - výběr ze suchých bobulí (z cibéb...). Velmi sytá barva s medovým aroma, samozřejmě sladké. Má hodně blízko k čisté esenci z tokajských cibéb. Před sběrem těchto hroznů chodí vinaři vinicemi a odstříhávají bobule, napadené „špatnou" plísní, nechávají jen botrytické skrčence... Půllitrovka s pěknou vinětou stojí 699,- Kč.Bohudíky :-) (plusy akce):- tentokrát máme k dispozici i plivátka a čistou vodu k vypláchnutí skleniček- na každém stole je připraveno pohotovostní zakousnutí, větší pohoštění pak později také- na stěnu je promítán krásně amatérsky natáčený propagační film z roku 1982 s ručně malovanými mapkami oblastí atd., dobová to propagace vinařství Hafner- i dnes se místní farář pan Dujka blýskl hláškou, kterou jsem nemohl zapomenout. Když se chlapi bavili, jak odehnat holuby ze střechy (nejen) kostela (zda nástrahami, dravci), uvedl radu jednoho svého starého známého: „Pokřtít a biřmovat. Já mám zkušenost, že prakticky koho jsem pokřtil a biřmoval, ten už se v kostele neukázal..." :-)Bohužel :-( (mínusy akce):- během této ochutnávky jsme se nedozvěděli nic moc "okolo" vlastních vín -asi víte, co mám na mysli. Zní-li otázka "Kolik má tohle víno kyselin?" pak na ochutnávce, tedy speciální akci jen o těchto vínech, nemůže být odpovědí neurčité "Nooo - ty jsou v pořádku". Jedna věc je v Rakousku pracovat, všechna čest, druhá věc je ovšem připravit se na podobnou akci, kam je navíc zvána odborná, tedy zvídavá a všetečnými otázkami po pravdě se pídící veřejnost.- PZ rozhodně není běžně používaná zkratka pro pozdní sběr :-)- byl jsem zaskočen neznalostí stupnic jakostí, kategorizací či apelací rakouských vín, která se projevila v otázkách některých návštěvníků (např. DAC z oblasti Weinviertel). Bohužel tito neměli jasno ani v tom, zda „..i u nás máme nějaké apelace...?" Radím tedy všem, kteří váhají, najděte si to, informací je na webu spousta. Zkuste třebas naši Encyklopedii...Odkazy na obě vinařství:- Leo Hillinger, Jois, Rakousko- Family Estate House of Hafner, Münchhof, Rakousko