CLEF DU VIN - Magický vinný klíč. Totální vynález, nebo penězolap?
Teda! Vážení a mílí, o tomto vynálezu opravu nevím co si mám myslet. Na jednu stranu jsem velmi nadšen možností zjistit archivační potenciál vín, na druhou stranu ale opět hlodá červík, jestli to není jen nákladná hračička. O čemže to mluvím? O zvláštním vynálezu, sloužícímu ke zjištění potenciálu vína. Každý odborník nebo laik si může pořídit tento „kouzelný klíč".CLEF DU VIN nezpůsobuje stárnutí vína, ale ukazuje jeho potenciál. Postupně modifikuje organoleptické vlastnosti vína (chuť, vůni, aroma). Lze ho použít například při nákupu vína: při ponoření klíče na několik sekund do vína se jeho chuť může stát příjemnější nebo dokonce lepší, pak se dá s důvěrou koupit. Když se naopak víno stane plochým, oxidovaným nebo má dokonce kovovou chuť, má malý potenciál ke stárnutí a víno je třeba vypít během 1 roku. Další způsob použití je pro zjištění vývoje již nakoupených vín ve sklepě. Je třeba otevřít jednu láhev z kartonu, když se víno po 4 až 8 ponořeních klíče zdá být nejlepší, je možné ho uložit na dalších 4 až 8 let. Tímto způsobem lze pravidelně kontrolovat uložená vína.Z mladých vín se dají vytvořit vína pro konzumaci. Působením klíče se zjemní struktura vína, taniny se stanou jemnějšími a jejich elegance se zvýrazní. Kyselost bílých vín se sníží, zvýrazní se aroma ovoce. Funguje to tedy tak, že každá sekunda ponoření klíče znamená nasimulování pravděpodobného vývinu jednoho roku stáří vína. Dvě sekundy dva roky apod. Takže namáčíte po sekundách a ochutnáváte, až třeba při stotřicátém sedmém doušku a namočení klíče do 10 cl sklenice Chateau d´Yquem zjistíte, že už Vám nějak nechutná. Hypoteticky, že ano? Chtěl bych vidět, komu by toto víno nechutnalo po 13 litrech této blahodárné tekutiny? Ovšem, nemusíte pít celé 10 cl doušky... :-)CLEF DU VIN tedy uživateli umožní:* Plně si vychutnat mladá vína i taková, která jsou příliš mladá, bez čekání, protože dnes je trend pít spíš mladá vína.* Určit tu nejlepší chvíli pro vychutnání vína, ta je samozřejmě velmi individuální. * Pocit jistoty při nákupu vín, že kupuje vína s potenciálem a vyloučit ta bez něho. Lze identifikovat vína s vysokým potenciálem, která nemusí být nutně drahá.CLEF DU VIN mohou používat odborníci-enologové pro zjištění oxidačně- redukčních procesů ve víně. Je také pomocníkem při výběru velkého sortimentu vína třeba pro vinotéku nebo restauraci.CLEF DU VIN je katalyzátorem, který aktivuje a akceleruje oxidaci. Při přirozeném zrání vína je ale mnoho dalších věcí, které se dějí a ty klíč neovlivní (ve víně je více než 100 známých složek). Klíč působí také na aromatické látky: estery, ketony, aldehydy a taniny. Tyto látky jsou „chráněny" a vázány na sloučeniny síry, které jsou velmi citlivé na oxidaci. Klíč působí podobným způsobem na alifatické řetězce modifikováním jednoduchých připojení uhlíku, síry a vodíku.Vynálezci jsou Franck Thomas, nositel ocenění Nejlepší sommelier Francie a Nejlepší sommelier Evropy a Lorenzo Zanon, enolog a chemik. Aktivní bod je vyroben ze specifické slitiny, její vytvoření trvalo 10 let, je chráněna čtyřmi mezinárodními patenty. Výrobce na něj poskytuje 20 let záruky.Sehnat se tyto zázraky dají v několika provedeních. Nabídku otevírají CLEFS ELEGANCE. ELEGANCE POCKET - kompaktní, malý „pan kapsa" model, ve formě pěkně provedeného přívěšku, kalibrovaný pro 10 cl sklenici. ELEGANCE SERVIS - větší provedení, asi nejvíce připomínající kávovou lžíci. Kalibrovaný pro 10 cl sklenici. ELEGANCE BOTTLE - ještě větší, připomínající polévkovou lžíci. Kalibrovaný pro 75 cl láhev. Lze zakoupit (teda nevím jak s dostupností u nás) i sety s různými kombinacemi výše uvedených klíčů. Ty lze sehnat i v řadě CLEFS PROFESSIONAL, které jsou luxusněji provedeny a vyrobeny z ušlechtilé nerezové oceli.Ano, nezapomněl jsem a to podstatné na závěr. Tento zázrak se dá sehnat třeba u Merlot Grand Vins, kde jsem se i já informoval na ceny. Není také problém objednat na dobírku.Bottle: 2.970,- Kč včetně DPHPocket: 2.670,- Kč včetně DPH Service: 2.670,- Kč včetně DPHKoho zajímají podrobnější informace o této hračce a ovládá angličtinu či francouzštinu, doporučuji navštívit internetové stránky výrobce (odkaz pod článkem). Je jich zde opravdu hodně. Včetně laboratorních zpráv a rozborů. Nyní o tomto výrobku vím dost věcí, ale pořád nevím, na který břeh vystoupit. Určitě by mne zajímalo, jak by se nějaké mladé víno měnilo pod dotekem toho magického klíče a já mohl vyzkoušet kam se přesně bude ubírat za x let. Výrobci uvádějí že klíč intenzivně testují již pět let a spolehlivost výsledků je 95 %. Některá vína by se dala tímto kouzelným proutkem proměnit na hezčí degustační prožitek, nebo naopak přetáhnout strunu a už horší poslední láhev proměnit v ještě horší poslední láhev. Ovšem na druhou stranu se něco uvnitř mne bouří proti takto umělému znásilňování vína a vyvolávání nějakých urychlených chemických reakcí, které si příroda a potenciál vína regulují sami. Také ten pocit několikaletého zrání a s tím související očekávání, které nás dokáže vybičovat má něco do sebe. Ano, každý nemá tolik peněz, aby si od každého vína mohl pořídit deset kousků, po roce ochutnávat, až třeba těch posledních, kýžených 4 až 5 kousků dojde vrcholu. To se potom často stane, že se ta archivace s jedním kusem neutrefí. Takhle se koupí dvě lahve, jednu picnete hned a magickým klíčem zjistíte potenciál, kdy vychutnat druhou láhev. Sumasumárum když si to setřídím, možná to nebude až tak špatné. Jistě mi 5 sekundové namočení klíče nenahradí 5 let zrání v archivu, ale jakýs takýs výsledek bychom měli dle pánů výrobců dostat. Obětovat téměř tři tisíce za tento super vynález, nebo nadále věřit zkušenosti, intuici a archivačním doporučením vinařů? Tak to už je otázka, na kterou znáte odpověď každý sám...V přiloženém souboru níže naleznete prezentaci v angličitně. Pro prohlédnutí je nutné mít nainstalován na Vašem počítači program Acrobat Reader.