O Víně

Čína


Zkratka: CHN
Popis:

Čína se pyšní bohatou vinařskou minulostí, po tisíciletí ovšem zahalenou velkým tajemstvím. První vinice byly v Číně vysázeny přibližně před 2000 lety a první révové keře sem přivezl generál Čang Čchien v roce 128 př. Kr. Keře údajně pocházely z Íránu nebo Kavkazu a byly zamýšleny jako dar pro císaře Wu–ti. První vinice osázené révou vinnou tedy existovaly v Číně již dávno předtím, než se zde Francouzi začali seriózně věnovat výrobě vína. Číňané ovšem vždy dávali přednost silnějším nápojům než vínu.
V Číně dodnes existuje několik starobylých vín, které jsou dědictvím bohaté vinařské minulosti. Země produkuje určitý počet rýžových a ovocných vín. Yantai pochází z provincie Šan–tung, red china z nedalekého Pekingu, bílý shacheng z provincie Che–pej a bílý minguan z provincie Che–nan. Skutečnost, že tato vína nejdou v Evropě na odbyt, má co do činění s výrobní metodou.
Sklizené hrozny se lisují a mošt se nechává prokvasit. Víno poté leží dva roky v betonových tancích nebo v objemných sudech. V závislosti na požadovaném konečném výsledku se mladé víno – před zráním, nebo po něm – smíchá se směsí obsahující starší vína, brandy, kyselinu citrónovou a cukr, aby se zvýraznila jeho chuť.

Speciality vinařství:

Červené yantai je velmi sladké, a pokud jde o vůni, nemá mnoho co nabídnout. Bílá vína se často sytí oxidem uhličitým (voní a chutnají jako suché sherry), ale jsou o něco svěžejší a často ne tak sladká, jako červená vína. Minquan je přiměřeně svěží a aromatické bílé víno. Sladké hnědočervené yantai se nedoporučuje kombinovat s čínskými jídly. Naproti tomu bílá vína představují překvapivě osvěžující doprovod i k těm nejjemnějším pokrmům. Většina čínských odrůd má neobyčejně okouzlující názvy, jako například kohoutí srdce, Kraví vemeno či Dračí oko. Poslední jmenovaná odrůda jako jediná hraje v čínském vinařství významnou roli. Dračí oko neboli Lung–jen se používá rovněž v Japonsku. Asi před 20 lety několik evropských společenství zjistilo,, že kdyby tehdejší mocní dali zelenou velkovýrobě, mohlo v čínském vinařství dojít k nebývalému rozkvětu. Remy Martin se stala první evropskou firmou, jež vytvořila s čínským vinařským závodem společný podnik.
Dynasty – slušné až dobré víno – se produkuje blízko Pekingu. Přidružená Domecq Company vstoupila do podobného podniku v roce 1985 a produkuje kvalitní bílé víno huadong tsingtao. Révové keře odrůdy Chardonnay nyní začínají dospívat do správného věku a dávat slušná vína. Odrůda Riesling naproti tomu poskytuje vynikající svěží, aromatická vína.
V roce 1997 se v Číně zabydlel slavný španělský vinař Miguel Torres a společně s čínskou firmou Zhangjiakou Great Wall a americkým koncernem Montrose International vytvořil společný podnik. Vznikla tak nová firma Zhangjiakou Great Wall Torres. Tato nová odnož rodiny Torresů sídlí v Ša–čcheng v provincii Che–pej. V nepříliš daleké budoucnosti má v úmyslu vybudovat nový hypermoderní závod, kde se budou v Číně vypěstované hrozny evropských odrůd zpracovávat na vysoce jakostní vína.
Kromě těchto tří vinařských gigantů produkuje víno v Číně několik dalších velkých nadnárodních firem včetně Seagram´s, Pernodu Ricard a Hiram Walker. Všechna tato vína v sobě spojují orientální gastronomii a západní vinařskou kulturu a lze si na ně zvyknout snadněji než na tradiční čínská vína.

Počet zobrazení stránky: 3600x