O Víně

Tunisko


Zkratka: TUN
Popis:

Réva se pěstuje pouze v severovýchodní části země v okolí hlavního města Tunis v okresech Grombalia, Bizerte-Mateur-Tébourba, Kélibia-Cap Bon a Thibar. Podnebí je zde středomořské subtropické s horkými léty a mírnými zimami, během níž spadne většina srážek.

Začátky tuniského vinařství sahají až do starověku, kdy v 9.století před Kristem zavedli pěstování vinné révy Féničané. Stejně jako v Maroku však za vlády muslimských knížat pěstování vinné révy zaniklo. Koncem 19. století se stal Tunis francouzskou kolonií a pěstování vinné révy se obnovilo. Po získání nezávislosti se plocha vinic zmenšila asi o polovinu (nyní je v Tunisku asi 75 000 ha vinic).

Pěstují se zde převážně francouzské a španělské odrůdy - Alicante Bouschet, Carignan, Cinsault, Clairete, Muscat, Pedro Ximenez a Ugni blanc. Nejlepší tuniská vína se vyrábějí z odrůdy Muscat. Některé muškáty jsou svěží, suché, aromatické (např. Muscad de Kélibia), jiné jsou sladké, se silným muškátovým aroma, extraktivní (např. Vin de Muscat de Tunisie). Dobrá červená vína pocházejí z okolí měst Tébourba, Mateur a Menzel-Bourghiba. V Česku se tato vína vyskytují jen sporadicky, většinou si je dováží turisté jako suvenýry z dovolené v Tunisku.

Náležitosti etiket:

Značení vín
Stát zavedl klasifikaci vín stejnou jako Francie.

Počet zobrazení stránky: 1869x