O Víně

Arménie


Zkratka: ARM
Popis:

O Arménii, které dominuje biblický Ararat se říká, že je kolébkou vína. Historie pěstování révy je zde stará 9 000 let. Je zde asi 25 000 ha vinic a vyrábí se především polosladká, sladká, dezertní a šumivá vína. Z bílých přírodních vín je rozšířené Voskeat ze stejnojmenné odrůdy. V araratské oblasti se vyrábějí dezertní vína z odrůd Muscadine a Saperavi.
V ečmiadzinské oblasti vyrábějí dezertní vína typu portské, madeira a sherry z odrůd Čilar, Sersial, Vardeljo a Voskeat. Na jihozápadě země v okolí Yeghegnadzoru se vyrábí červené víno Norašen. Je to tmavě červené víno, tělnaté, s drsnými tříslovinami a vyšším obsahem kyselin. Rozsáhlá je i výroba šumivých vín převážně kontinuálním způsobem v tancích.

Počet zobrazení stránky: 2940x