O Víně

Švýcarsko


Zkratka: SUI
Popis:

Podnebí je zde kontinentální, ale v horských údolích jsou vinice ohřívány fénem, teplým proudem vzduchu a v okolí jezer zase vodní hladiny mírní teplotní rozdíly. Ve Valais musí být vinice zavlažovány, v ostatních teritoriích jsou srážky dostatečné. Téměř na všech územích jsou stálou hrozbou jarní mrazíky. Proti této pohromě se začali švýcarští vinaři bránit vytápěním vinic. Dříve se používala naftová kamínka, nyní zavedli v oblasti Thurgau,na vinicích v Yvoire u Ženevského jezera a v oblasti Wiltingen na Saaře plynové vytápění. Vinice jsou na svazích v horských údolích a na březích jezer v nadmořské výšce až do 1 200 m, půdy jsou většinou štěrkovité ze zvětralých hornin. Na vinicích je vysázeno asi 70 % odrůd bílých a 30 % modrých.

Vinařské zákonodárství
Jsou určeny vinařské regiony a vinařské okresy a vinařské obce. Označování Appelation d´origine na etiketách není všude používáno. Zvláštností je ochranné značení - Official Appelation - OA, které je určeno pro vybraná vína z určených oblastí.

Jsou to tyto:

Dole OA - červené víno z Valais, které je vyráběno z odrůd Pinot noir a Gamay, hrozny musí mít minimální cukernatost 85°Oe.
Dorin OA - bílé víno z Vaud, vyráběné z odrůdy Chasselas (Chrupka bílá).
Fendant OA - bílé víno z Valais, vyráběné z odrůdy Chasselas
Goron OA - červené víno z Valais, vyráběné z odrůdy Pinot noir a Gamay, hrozny mají cukernatost nižší než 85°Oe.
Malvoisie OA - sladká vína z oblasti Valais, vyráběná z odrůdy Pinot gris
Perlan OA - bílá vína z oblastí okolí Ženevy a z Neuchatelu, vyráběná z odrůdy Chasselas
Salvagnin OA - červené víno z oblasti Vaud, vyráběné z odrůd Pinot noir a Gamay
Viti OA - červené víno z oblasti Ticino, vyráběné z ordůdy Merlot.
Ve Švýcarsku je povolen přídavek cukru do moštu (chaptalisace). Etiketa musí být v jednom ze tří státních jazyků - ve francouzštině, němčině nebo italštině. Musí být udán ročník, jméno a adresa výrobce a obsah alkoholu.

Převahu mají bílé odrůdy, i když v poslední době se vysazuje více modrých odrůd než bílých Pěstují se převážně odrůdy světového sortimentu a taky několik odrůd místních.

Z bílých odrůd se pěstuje nejčastěji:
Chasselas (synonyma - ve Vaud - Dorin, v Ženevě - Perlan, ve Valais - Fendant) [Chrupka]dává suchá, jemně aromatická, živá vína, při vysokým výnosech je jakost vína horší
Amigne - původní odrůda z Vallais dává plná, rustikální bílá vína
Elbling - dává lehká vína s výraznou kyselinou
Hermitage blanc - synonymum pro francouzskou odrůdy Marsanne. Dává bohatá, plná, harmonická vína
Arvine - původní odrůda, dává suchá, neutrální vína
Dále se pěstuje Aligote, Chardonnay, Muller Thurgau, Muscat, Pinot gris, Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené (ve Vallais se používá synonymum Johannisberg) a Gewurztraminer.

Z modrých odrůd je to nejčastěji:
Gamay - pěstuje se převážně ve francouzsky mluvících kantonech
Pinot noir - je rozšířen po celém území, ale vína nedosahují kvality francouzských
Merlot - poskytuje vynikající vína v italsky mluvících kantonech
Cornalin - původní odrůda, dává dosti drsné, plné víno
Dále se pěstuje Syrah, Bondola a Malbec.

Počet zobrazení stránky: 1313x