O Víně

Velká Británie


Zkratka: UK
Popis:

Toto území nemá žádnou velkou vinařskou tradici. Ve středověku se sice réva v Anglii ojediněle pěstovala, ale později vinohradnictví zaniklo úplně. Teprve v druhé polovině 20. století začalo několik nadšenců s pěstováním révy. V roce 1967 byly na britských ostrovech pouhé 4 hektary plodných vinic a v současnosti je jich v Anglii, Cornwallu, na Isle of Wight a ve Walesu více než l 100 hektarů.
Vinohrady jsou roztroušené v krajině, protože se musí využít nejpříznivější podmínky - jižní strana chráněná před větry, oblast s nepříliš vysokými srážkami. Nepříznivá je také blízkost moře, protože vítr zanáší kapky slané vody na hrozny a ta se pak dostává i do vína. Půdy jsou v Anglii velmi různorodé, ale na vinicích dominují půdy jílovité, pouze vinice v Dorsetu a Wiltshiru mají půdy vápencovité. Ve Walesu jsou půdy většinou písčité.
Spotřeba vína ve Velké Britanii stále stoupá a v roce 1993 již byla 6 927 tisíc hektolitrů. Domácí produkce samozřejmě nestačí a víno se dováží prakticky ze všech vinařských zemí světa.

Vinařské zákonodárství
Nejdůležitější je rozdíl mezi British wines a English a Welsh wines.

Nejsou zde určeny oficiální vinařské oblasti, vína jsou většinou označována jako stolní - English table wine. Nejlepším ukazatelem kvality je pečeť Anglické vinařské asociace (EVA), která každoročně uděluje po provedení přísných analytických a senzorických testů přihlášených vín. Mimo udělování pečetě kvality pořádá Anglická vinohradnická asociace řadu přehlídek anglických vín a nejlepší vína jsou oceňována. Těchto cen je celá řada, např. zlatá medaile EWA za nejlepší víno, Prezidentský pohár (PC) za nejlepší produkci vín, Gore-Browne Trophy (GB) za nejlepší víno, té které kategorie loňského roku a soutěž Jack Ward Memorial Salver (JV).
V Anglii je dovoleno přidávání cukru do moštu (max. 9 kg cukru na 100 l moštu) a do vykvašeného vína se smí přidávat nezkvašený hroznový mošt (Süssreserve).
Na etiketách je téměř vždy uvedena odrůda (převážná většina je odrůdových), ročník, výrobce, obsah v cl, obsah alkoholu, údaj o sladkosti - dry - suché, off dry - lehce sladké, medium dry - polosladké a údaj vyrobeno v Anglii (Walesu).

Odrůdová skladba
Pěstují se vesměs bílé odrůdy (více než 90 %). Nejvíce je vysázen Bacchus - kříženec Sylvánské zelené ´ Ryzlink rýnský ´ Müller Thürgau. Dále je to Chardonnay, Kerner, Müller Thurgau, Optima, Ortega, Pinot blanc, Pinot gris, Seyval blanc, Regner, Siegerrebe, Triomphe d´Alsace.

Z modrých odrůd to jsou - Blauberger, Dornfelder, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Pinot meunier a Zweigeltrebe.

Vinařské podniky
Nejsou zde žádné velké podniky, převážná většina má jen několik hektarů vinic, řada podniků má méně než jeden hektar. Ostatní budou hrozny prodávat několika větším podnikům, které se postupem času vytvoří.

Počet zobrazení stránky: 1570x