Lucembursko
Lucemburské velkovévodství patří k nejmenším evropským státům. Hraničí s Francií, Belgií a Německem. Vinná réva se pěstuje v jižní části země - v Gutlandu na svazích v údolích řek Mosela a Sauer. Tradice vinařství spadá až do římských dob. Oblast pěstování révy začíná u francouzských hranic v Schengenu a končí u německých hranic ve Wasserbilligu. Je zde asi 1 200 ha vinic, které jsou rozmístěny na mírných svazích v nadmořské výšce 150 - 200 m. Půda je těžší, slínovitá na jihu a vápencovitá na severu. Podnebí je mírné, řeky zmírňují teplotní extrémy. Réva se téměř všude pěstuje na vysokém vedení na drátěnkách, aby se mohla využít mechanizace. Odrůdová skladba: Pěstují se především bílé odrůdy, nejčastěji Ryzlink rýnský, Pinot gris, Gewurztraminer, Pinot blanc, Rivaner (tělnaté víno s výraznou ovocnou chutí), Elbling (suché, dosti kyselé víno), Auxerrois (plné víno s pikantní kyselinou). Z modrých odrůd to je Pinot noir. V Lucemburku se vyrábějí i šumivá vína klasickou metodou kvašením v lahvích. Mousseux du Luxembourg - svěží, lehké, jemně perlivé víno, s výraznější kyselinou Crémant de Luxembourg - velmi jemně perlivé víno s ovocným aroma