O Víně

Portugalsko


Zkratka: POR
Popis:

Portugalsko není s devíti miliony hektolitrů žádným vinařským drobečkem a při vyslovení jména této země se asi každému rychle vybaví to nejtypičtější - portská vína. Dolihovaná vína tvoří sice přibližně pětinu produkce, ale převážnou část vývozu. Z přírodních vín je to svěží, lahodné, jemně perlivé Vinho Verde z oblasti Minho. V regionech Bairrada a Dão se produkují známá stejnojmenná, plná, vynikající červená vína. Dalšími důležitými regiony jsou Estremadura, Ribatejo, Alentejo a Algarve. Speciálními dolihovanými víny je znám ostrov Madeira. Pilířem portugalského vinařství je však malebná oblast povodí řeky Douro, odkud pocházejí v úvodu zmiňovaná portská vína, ale i velmi kvalitní vína přírodní. Pro výrobu portských i přírodních vín se používají tradiční domácí odrůdy vinné révy a stejně jako u španělských, tak i u portugalských vín platí pravidlo velmi výhodné ceny vůči nabízené kvalitě. Kategorizace je obdobná jako v sousedním Španělsku.

Na severu Portugalska jsou 2 naprosto odlišné vinohradnické  oblasti: při moři ležící Minho a dál ve vnitrozemí v okolí stejnojmenné řeky Duoro, které je proslavené portským. Na výrobu portského  je povoleno 48 odrůd vinné révy. Další známou vinohradnickou oblastí Portugalska je ostrov Madeira, kde se dělá speciální víno stejného názvu. Madeira je jediné víno na světě, které se peče. Lépe řečeno zahřívá na teplotu 45 °C ve speciálních pecích zvaných „estufas“.

Kategorie vinic - „Quintas“:
Každý vinohrad je zatříděn do kategorií, klasifikace vinic ovlivňuje cenu a produkční plochu.

Kategorie vín:
Porto branco - bílé portské víno - může být sladké, suché nebo velmi suché.
Tinto Aloirado (Ruby Port) - rubínově červené mladé portské víno s plnou zakulacenou ovocnou chutí. Lahvuje se po tříletém zrání v dřevěném sudu.
Fine Old Ruby Port - Vína jsou scelována z různých ročníků a zrají minimálně čtyři roky v sudu. Mají hroznově kořenitý charakter.
Vintage character - Směs několika ročníků, starých asi čtyři roky. Barva je tmavá, chuť plná a velmi komplexní - vynikající kvality.
Tawny Port (Aloirado) - Má hnědou barvu, kterou získalo minimálně pětiletým zráním v sudu. Chuť je plná a jemná, s kořenitým ořechovým podtónem.
Fine Old tawny Port - Neustálým stáčením, po dobu 10 až 20 let víno získá hnědožlutou barvu, získá hladkost, jemnou hedvábnost a lahodnost. Aroma připomíná usazeninu kávy, čokoládu, rozinky, muškátový ořech a skořici.
Aged tawny - Víno vysoké kvality, které bylo uchováváno v sudech 10, 20, 30 a nebo i více než 40 let. Víno se lahvuje ihned po scelení a na etiketách se uvádí průměrný věk.
Colheita Na rozdíl od jiných tawny se jedná o víno jednoho ročníku, zrání v dřevěném sudu musí trvat minimálně sedm let.
Late botteled vintage - Víno z jednoho ročníku, leželo pět až šest let v dřevěném sudu. Je plnější, komplexnější než ruby a tawny, ale nedosahuje kvalit portského vintage.
Crusted port - Je to směs vín několika ročníků, která byla čtyři roky v sudech. Před prodejem musí zůstat minimálně čtyři roky v láhvi. Kvůli velkému množství usazeniny vzniká na vnitřní straně láhví tlustá vrstva - tzv. crust. Je to bohaté, plné a tmavé víno, které se musí před použitím dekantovat.
Vintage port - Na rozdíl od Ruby port, která se lahvují mladá se Vintage port vyvíjí 10 let, ale může stárnou i déle. Mladší 30-ti let bychom neměli otvírat.
Single quinta vintage port - Ročníkové portské vintage port musí být deklarováno výrobcem a schváleno kontrolním ústavem. V některých ročnících jsou schválena jen vína určitých výrobců.
Vinho verdes - Stolní zelené víno. Je to víno s nízkým obsahem alkoholu (max. 9 %) a vyšším obsahem kyselin. Pro udržení svěžesti se velmi brzy lahvuje, vyrábí se i z červeného vína.

Kategorie vín:
Sercial - Suché, zlatožluté víno s jemnými kyselinami s velmi příjemnou vůní a jadrnou chutí. Vhodné jako aperitiv.
Velderho - polosuché, zlatohnědé barvy, svůdné vůně a chuti čerstvých hroznů, medu a nádechu kouře.
Boal - tmavé, plné, sametově hebké, sladké víno ořechové chuti.
Malvasia - sladké medové víno velmi tmavé barvy, těžké s elegantní vůní a plnou chutí.

Počet zobrazení stránky: 2197x