O Víně

29.01.2008 Neználek Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vinum Moravicum, a.s. Bzenec

Je to už dávno co jsem navštívil vinařství Vinum Moravicum, a.s. Bzenec a snad mi to zpoždění čtenáři odpustí. Nabrané dojmy a sepsané poznámky časem moc nevybledly a tak se o ně s vámi, sice opožděně, ale přece jenom podělím.

Koupil jsem si knihu. Malou encyklopedii českých a moravských vín (I. - 2006). Listuji v ní a zjišťuji, že nedaleko od mého bydliště sídlí nová firma, kterou ještě neznám. Navíc hodnocení jejich vín v této knize je ohromující. Jde o nejlepší předloženou moravskou kolekci. Tak to musím něco ochutnat! Navštěvuji internetové stránky www.vinummoravicum.cz, které jsou graficky pěkné. Každé víno má svůj popis s vinětou v PDF formátu. Chybí zde ale analytické údaje a vína, která už v prodeji nejsou. Objednal jsem pomocí e_shopu několik láhví. O zážitky z prvního degustovaného vína jsem se s vámi podělil v recenzi Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr. V této recenzi jsem také přislíbil, že podniknu návštěvu vinařství a podám o ní zprávu. Zde je.

S bandou mikrovinařů a vínomilců jsme vyrazili poslední den v dubnu do Bzence. Domluva a komunikace s panem Janem Bezchlebem byla bezproblémová. Za předem domluvený poplatek jsme absolvovali prezentaci vinařství a degustaci několika vzorků vín v útulném sklepě firmy. Tam jsme se mimo jiné dozvěděli.
Firma Vinum Moravicum, a.s. byla založena v roce 2005. První vína byla hned z ročníku 2005. Kapitál do rodinné vinařské firmy vložil významný výrobce oken z Bzenci. Firma vlastní pouze hektar vinohradů a proto ostatní hrozny nakupuje po celé Moravě, ale převážně v Polešovicích. Dodavatele hroznů se snaží smluvně vázat a tak se se stejnými tratěmi můžeme setkat i meziročně. Celková produkce vinařství je 50 tisíc lahví ročně. Vína jsou zpracovávána v nerezových tancích, popřípadě v sudech typu barrique. My jsme seděli v archivním sklepě, výrobní prostory jsou na jiném místě v Bzenci.

Celkem jsme ochutnali 19 vzorků. Ke každému jen zkratkovitě.
Veltlínské červené rané 2005 pozdní sběr obec Vážany, trať Achtle. Suché, cukr 2 g/l, kyseliny 5,3 g/l, extrakt 18,3 g/l, cukernatost 21,4 °NM, alkohol 12,5 %, č.š. 09/05. Jedno z mála suchých vín, lehké, příjemné, zajímavě voňavé, nízká kyselinka. Použity kvasinky z JAR.

Sylvánské zelené 2005 odrůdové jakostní obec Ořechov, trať Cimburky. Suché, cukr 3,5 g/l, cukernatost 19 °NM - doslazeno, alkohol 12,5 %, č.š. 21/05. Slušná jakostka, voňavá, bez ostrých kyselin.

Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů obec Polešovice, trať Míšky. Polosuché, cukr 6,9 g/l, cukernatost 24 °NM, č.š. 08/05. Banánové, hezky sladěné, na výběr slabší tělo.

Aurelius 2005 pozdní sběr obec Polešovice, trať Staré Hory. Polosuché, cukr 9,8 g/l, kyseliny 6,3 g/l, extrakt 19,6 g/l, cukernatost 22,4 °NM, alkohol 12,8 %, č.š. 02/05. Pěkná ovocná vůně, působí plně, hutně, extraktivně. Právem zařazeno do Národního salonu vín 2006/2007.

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr obec Polešovice, trať Újezdy. Polosuché, cukr 15,1 g/l, kyseliny 6,6 g/l, extrakt 20,3 g/l, cukernatost 22,6 °NM, alkohol 12,8 %, č.š. 28/05. Neskutečně voňavé, jak už jsem psal ve výše zmiňované recenzi. Záměrně jsem se ptal na původ tak vysoké aromatiky. Pan Bezchleb přiznal experimenty z ušlechtilými kvasinkami. V této šarži jsou smíchány dva tanky. Jeden byl zakvašen odrůdovými kvasinkami pro Tramín a druhý pro výrobu rosé vín. Experiment možná zvláštní, ale vedl k úspěšnému a zajímavému vínu, zařazenému do Národního salonu vín 2006/2007.

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr obec Polešovice, trať Újezdy. Polosuché, cukr 18,2 g/l, kyseliny 6,8 g/l, cukernatost 22,6 °NM, alkohol 12,5 %, č.š. 28/05. Také ovocné, ale více rýňákové, dojem vyšší plnosti vytváří vyšší zbytkový cukr. Jde o stejný materiál jako v předcházejícím vzorku, zde ale byly použity kvasinky pro Chardonnay a Sauvignon. Ptal jsem se, proč je víno rozděleno na dvě šarže. Pan Bezchleb říkal, že se pokoušeli pokusně smíchat všechny tanky dohromady, ale víno se ztrácelo. Až současnou kombinací dvou a dvou tanků dohromady, vznikl uspokojivý výsledek.

Pálava 2005 výběr z hroznů obec Věstonice, trať U kapličky. Sladké, cukr 55,2 g/l, kyseliny 6,0 g/l, cukernatost 26,6 °NM, alkohol 12,0 %, č.š. 13/05. Citrusové, opět krásně voňavé, plné. Bonbónek, hodný ochutnání.

Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr obec Velké Bílovice, trať Nová hora. Suché, cukr 2 g/l, cukernatost 23 °NM. Lehce kvasnicové aroma, v závěru hořčinka. Možná byl můj dojem ovlivněn přechodem ze sladkých vín.

Aurelius 2006 pozdní sběr obec Polešovice, trať Staré hory. Suché, cukr 4,5 g/l, kyseliny 6,2 g/l, cukernatost 22 °NM, alkohol 13,3 %, č.š. 05/06. Na hranici suchosti, kyselinka víno přidržuje, hezké, působí extraktivně. Použity kvasinky Pinot blanc.

“Bzenecká lipka“ Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr obec Bzenec. Suché, cukr 5 g/l, kyseliny nad 7 g/l, cukernatost 21 °NM. Zajímavost, 30 let staré vinice Ryzlinku rýnského. Zde jsem bohužel mé vlastní poznámky nerozluštil. Ochrannou známku Bzenecká lipka vlastní jiná společnost.

Muškát moravský 2006 pozdní sběr obec Polešovice, trať Staré hory. Polosuché, cukr 10 g/l, kyseliny 6,2 g/l, cukernatost 22,5 °NM, alkohol 13 %, č.š. 01/06. Méně muškátové, více citrusové, na MM velmi slušná kyselinka.

Sauvignon 2006 výběr z hroznů obec Žabčice, trať Koválov. Polosladké, cukr 29,2 g/l, kyseliny 5,3 g/l, cukernatost 25 °NM, alkohol 13,3 %, č.š. 13/06. Rybízové, černý bez, bylo by pěkné, nebýt na mě móóóc vysokého cukru. Zbytkový cukr vytváří pocit plnosti.

Chardonnay 2005 výběr z hroznů obec Polešovice, trať Nové hory. Polosuché, cukr 27 g/l, kyseliny 4,5 g/l, cukernatost 25 °NM, alkohol 13,0 %, č.š. 23/05. Ananas, mango, hruškový kompot, lehce karamelky, spousta cukru. Vůně opojná, v chuti jakoby náznaky JMF.

Modrý Portugal 2005 odrůdové jakostní obec Bzenec. Suché, kyseliny 4,8 g/l. Ovocná vůně se stopou po JMF, potencionální díky příjemným taninům.

Svatovavřinecké 2005 pozdní sběr obec Ořechov, trať Čtvrtky. Suché, extrakt 34 g/l, cukernatost 22,6 °NM. Hodně suché, plné, vysoký extrakt jde znát, ale má zvláštně ostrý závěr.

Cabernet Moravia 2005 odrůdové jakostní obec Polešovice, trať Slunečné. Suché, cukr 2,6 g/l, cukernatost 20 °NM, č.š. 25/05. Typická Morávia, makové aroma, trocha papriky, lehké stopy JMF, barrigue. Příjemné pití.

Rulandské modré 2005 pozdní sběr obec Ořechov, trať Čtvrtky. Suché, cukr 3,2 g/l, cukernatost 23 °NM, č.š. 16/05. Pěkné, plné, ještě mladé. Perspektivní, počkat cca do 2009.

Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr rosé obec Ořechov. Cukernatost 22 °NM. Svěží ovocné, mladé, zajímavé letní pití.

Chardonnay 2005 slámové obec Polešovice, trať Nová hora. Sladké, cukr 263 g/l, kyseliny 7,0 g/l, cukernatost 42 °NM, alkohol 9,3 %, č.š. 32/05. Skvělá tečka na závěr. Velmi plné husté, ovocné, jahodové!?, sladké, ale s kyselinkou. Tak má vypadat sladké víno! Jen škoda, že v době naší návštěvy nebylo toto víno možné zakoupit.

Encyklopedie nelhala. Předložená kolekce ve více případech představovala nadstandard. Naopak s vadným, nebo nemocným vínem jsme se vůbec nesetkali. Na předloňský úspěch v knize Malá encyklopedie českých a moravských vín (I. 2006), firma navázala i koncem loňského roku. V novém druhém vydání Malá encyklopedie českých a moravských vín (II. 2007) firma získala titul celkového championa za Chardonnay 2005 slámové víno (92,67 bodu). Ano je to ta šardonka co jsme pili na závěr.

Z ochutnaných vín, ale také s rozhovoru se sklepmistrem jsem nabyl dojmu, že se vinařství snaží utvářet moderní vína založené na primární aromatice a zbytkovém cukru. Jedním slovem „líbivky“. Toto zařazení teď nemyslím nijak hanlivě. To že se tvůrci snaží dostat z hroznů to nejlepší a hned teď, se negativně odráží na možnostech archivace. Tyto jsou tak velmi omezené. I pan Bezchleb odhaduje archivační potenciál vín průměrně na 3 roky. Ovšem netřeba taková vína zatracovat. Pochutnejte si a polaskejte se s mladistvostí a ovocností těchto vín, ale teď hned. Pro další léta budete muset doufat, že firma udrží svůj vysoký standard. I tak setkání s těmito víny stojí za to. Určitě si je nenechejte ujít.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 14552x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5