O Víně

14.11.2006 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vinařství Weingut Paul Koppitsch, Rakousko

Další zastávkou našeho podzimního putování za vínem bylo vinařské městečko Neusiedl am See ležící na severním konci jezera a vinařství Weingut Paul Koppitsch. S panem Koppitschem jsme ale nejprve zajeli do vinohradu. Společně se svojí ženou a dcerami obhospodařuje 12 ha a z dalších 3 ha vykupuje smluvně hrozny. Pěstuje širokou škálu odrůd, z bílých hlavně Tramín, Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Veltlínské zelené, Neuburské, Rulandské bílé a z červených hlavně Frankovku, Zweigeltrebe, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Blauburger a Svatovavřinecké. Když jsme byli ve vinici, právě vedle sklízeli Zweigeltrebe (28. 9. 2006) a bílé odrůdy kromě Neburského a Ryzlinku vlašského už prý sklidili minulý týden. Sklizeň se provádí ručně a velice šetrně jak několikrát zdůrazňoval pan Koppitsch. Možná i proto, že o kus dál v jiných vinicích jiného vinaře bylo vidět, že sklízel strojově vibračním sklízečem... Půda ve vinici je lehká, propustná a viniční poloha se jmenuje Pastviny, které tu prý opravdu byly až do roku 1962. Později po redukci chovu skotu zde vysadili révu vinnou a tak se z pastvin stala nejmladší vinice v širokém okolí. Naprosto nejlepší vína jsou ale z velmi starých vinic, ležících na jiné straně městečka. Meziřadí zatravňují vikví a hořčicí, prý to jsou pokusy o ozdravění půdy jež úspěšně praktikují asi 4 roky. Mají dokonalou počítačem řízenou prognózu meteosituace, která je každých 15 minut odesílaná všem vinařům, kteří tak mohou velmi přesně a účelně používat postřiky. Stříhají na jeden tažeň, kde nechávají 8 - 9 oček, využívají vhodnou výšku pro optimální sklizeň. Provádějí odlistění v zóně hroznů, ale jen málo podle odrůdy, například u Sauvignonu nechtějí zastíněné hrozny, protože dávají lepší buket. U Cabernet Sauvignon a Merlot v zóně hroznů je odlistění téměř 100 %. U Frankovky a Zwegeltrebe je vhodný lehký polostín. Z EU dostávají dotace 500 - 600 € na 1 ha vinic podle stupně integrace, ke které se vinař zaváže. Ovšem od roku 2007 má prý být nový dotační program.

Po exkurzi ve vinici jsme přejeli do vlastního vinařství. Za novým rodinným domem stojí nově vybudovaná hala, do jejíhož podsklepení se dalo vjet traktorem, nahoře prostorná vinárna s firemní prodejnou. Vše vybudoval pan Koppitsch až po roce 1973, kdy převzal firmu od otce. Viděli jsme desítky vyskládaných dubových sudů a množství nerezových tanků. Před mletím třídí pan Koppitsch hrozny do několika skupin podle stupně zralosti. Dovážené hrozny z vinic ochlazují podle odrůdy a hned lisují nebo nechají jen krátce odležet. Dělají jen jakostní vína bez přívlastkových v celkové roční produkci asi 100 000 litrů.

Ve firmě pracují pouze tři členové rodiny. Na sezónní práce si vypomáhají brigádníky většinou ze Slovenska či Maďarska. Veškeré vyrobené víno si prodávají sami. Když jsme se usadili v pěkné vinárně s velkými černobílými historickými fotografiemi na zadní stěně, pan Koppitsch nás informoval o vínech, která budeme ochutnávat. Podél jedné stěny stojí dlouhé velice vkusně udělané chladící pultíky s víny včetně podrobného popisu na informačních cedulích.

Státní zkouška jakosti rozboru tří lahví stojí asi 60 €. Kontrolní rozbory se potom po určitém čase udělají namátkově třeba někde v restauraci či v hotelu a údaje z oficiálního rozboru musí být ve shodě. Pokud ne, je to velký problém. Ale nikdo z vinařů si nedovolí udělat něco, co by ohrozilo jejich existenci. Pan Koppits červená vína uzavírá skleněnými zátkami, které ale jsou prý téměř tak drahé jako jedna láhev. Jsou prý praktické a je s nimi velice spokojený. Ostatní vína uzavírá kovovými šroubovacími uzávěry, které vydrží tak 2 - 3 roky. Ostatně na tuto dobu také vína dělá. Žádná archivace, okamžité vypití. Podobná filosofe tak postupně ovládá naše jižní sousedy, jak jsem už zjistil při návštěvách mnohých vinařů. Nejlepší komerční vína jsou bílá, mladá, ovocitá. Klasické korkové zátky prý používá málo. Přes spoustu dotazů a vášnivých diskusí jsme se konečně dostali také k ochutnání šesti vzorků vín.

1. Cuvée 2005 - je vytvořeno ze všech bílých odrůd, které ve firmě pěstují. Je to takové trochu provokující letní víno s vyššími kyselinkami, svěží, vhodné opravdu do parného slunného dne pro osvěžení. Prodává se za 4 €.

2. Rulandské bílé 2005 - opět svěží s ovocnými tóny a v takové kondici prý toto víno zůstane 4 - 5 let naprosto beze změny. Ovocné tóny tu jsou prý sekundární, které vydrží déle na rozdíl od primárních jež poměrně rychle odezní, 6,4 g/l kys. Velice zajímavé, ale dobré víno. Cena 4,50 €.

3. Cuvée 2005 - (50 % Muškát Ottonel + 25 % Rulandské bílé + 25 % Neburské), pěkná zlatavá barva, polosuché, 10 g/l zbytkového cukru, harmonické s dominující muškátovou vůní, vyššími kyselinkami, velice vydařené. Cena 4,- €.

4. Svatovavřinecké 2005 - 12, 5 % alkoholu,1,6 g/l zbyt. cukru, 5 g/l kys., vysoká barva, vyrovnané, plná chuť, středně dlouhá dochuť, velice dobré víno. Cena 5 €.

5. Zweigeltrebe 2004 - pěkná tmavší barva, ve vůni i v chutí lehce švestky, lesní plody. Analytické hodnoty:12,8 % alkohol, 1,8 g/l cukr, 5 g/l kys. Velmi příjemné taniny, měkké, vyrovnané lehce barikované v již použitém dubovém sudu. Středně dlouhá, příjemná dochuť, dobré víno.

6. Cuvée Dolium 2003, barrique - (Merlot + Cabernet Franc + Zweigeltrebe + Frankovka), 13 měsíců leželo v dubovém sudu, nádherná temně rudá barva, plná velmi bohatá široká vůně, vyvážené, plné, harmonické víno s dlouhou příjemnou dochutí. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 1,3 g/l cukr, 4,5 g/l kys. Nejlepší víno, které jsme dnes ochutnávali, opravdu moc vydařené. Cena 10,20 €.

Vína pana Koppitsche jsou dobrá. Nakonec o kvalitě a jeho umění svědčí po několik let zařazená vína v Salonu vín Rakouska. Webové stránky vinařství najdete na adrese http://members.aon.at/weinbau-koppitsch/. Přesto, že během slunečného víkendu snad všichni vinaři v Burgenlandu měli plné ruce práce se sklizní hroznů, shon na vinicích i silnicích jsme měli možnost pozorovat po celý den, přijali nás velice přátelsky a vůbec nijak nedali najevo, že je zdržujeme od právě probíhající sklizně. Za to jim patří velké díky.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 13379x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5