Veltlínské zelené 2003 kabinet - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice
Při lednové osobní návštěvě Petra u Vladimíra Šabaty jsme společně nakoupili řadu lahví pro účely recenze. Již jsme o několika lahvích psali, takže popojedem a vyzkoušíme další láhev Veltlínské zelené 2003 kabinet.Tradičně jsme získali přímo od výrobce řadu doplňujících informací, které se vážou k tomuto vínu, takže cituji opět z mailu pana Šabaty :Toto Veltlínské zelené bylo přihlášeno jako pozdní sběr, ale nakonec bylo zařazeno jako kabinet. Pozor na výkyvy teplot, kdy u tohoto vína hrozí zákal. Dost nás to asi 8 měsíců po nalahvování překvapilo (i když testy na bílkoviny nebyly zlé). Nám se naštěstí zákal neobjevil, takže hurá do něj :-)Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm s firemním potiskem. Barva je světle žlutozelená s šedozlatými odlesky. Vůně je poměrně široká. Chvílemi připomíná zelená jablka, později se vynoří medové tóny, které přechází do rozkvetlé lípy. Při podchlazení se může vůně jevit poněkud uzavřeně, ale je to přesně tak, jak doporučuje výrobce = teplota podávání kolem nezvykle vysokých 14° C. V té chvíli se veltlín rozvine do své plné krásy. Při pohledu na viskozitu působí víno poměrně nadějně. V chuti jsou nádherné hořkomandlové tóny a vyšší kyselinka, vše ve středně dlouhém dozvuku. Víno má vysoký obsah alkoholu (13,1 % obj.), což poznáte hned při prvním doušku. Pije se sice lehce a rozhodně tak na první pohled nepůsobí, ale po pár skleničkách to přijde... Víno začíná mít jakoby větší hustotu a dá se přímo kousat.Toto Veltlínské zelené můžete podávat k drůbežímu masu a asijským specialitám, díky dostatečnému extraktu a vysokému obsahu alkoholu. Je také vhodné k čerstvým sýrům, kozím sýrům, zrajícím a poloměkkým sýrům a sýrům typu Trapist. Jde o slušné víno, kterému by určitě slušelo označení pozdní sběr, ale to není podstatné. Kdo má rád naše tradiční odrůdy, vysoký obsah alkoholu a dostatečný extrakt, bude určitě spokojený. Když ještě vezmeme v potaz velmi příznivou cenu, není co dodat. Abychom nezapoměli, víno získalo v soutěži Vinařské Litoměřice 2004 zlatou medaili (90. bodů), což je určitě velmi dobrá známka kvality.Hodnocení jsem provedl 16. dubna 2006.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2003Jakost: kabinetZbytkový cukr: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: ZaječíViniční trať: Stará horaVýrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645Alkohol: 13,1 % obj.Číslo šarže: 03/2003Číslo ověření: 3494/07/03Teplota skladování: 9 - 11° CTeplota podávání: 14° CObsah zbytkového cukru: 1,7 g/lObsah kyselin: 4,9 g/lBezcukerný extrakt: 17,2 g/lCukernatost moštu: 22,5° NMDoporučená archivace: nedoporučuje seČíslo ověření: Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2004Cena: 72,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)