Sauvignon 2000 výběr z hroznů - Žerotín a.s. Strážnice
Natrefili jste někdy na zkažené, nechtěně perlivé, nebo "jen" kyselé víno? Pche, tak to si teda gratulujte!Pamatuji se, že už ta první láhev tohoto výběrového Sauvignonu se u mne nějak nezapsala v dobrém světle. To, co jsem ale otevřel tentokrát, byla MOJE NEJHORŠÍ ZKUŠENOST s vínem za celé roky.Půllitrová bílá láhev typ Belveder, bílozlaté provedení záklopky i viněty, cena 155,- za výběr z hroznů, no, řekl jsem si, ale je to Sauvignon - jdu do něj. Lisovaný korek bez potisku má délku 40 mm a jsou na něm vysrážené soli kyseliny vinné, tedy kyselý vinan draselný a vinan vápenatý zcela obludných rozměrů. Rozpustnost vinného kamene, který některým lidem stále vadí, klesá s klesající teplotou vína. Jak nám říká Encyklopedie českého a moravského vína: "...Nebezpečí dodatečného vysražování vinného kamene v lahvích tkví v tom, že tyto soli vytvářejí snadno přesycené roztoky, z nichž se mohou vysražovat až po nějakém silnějším vnějším popudu, jako je například rychlé zchlazení vína v lahvích...".Mě tedy kámen nevadí, vím, že byl už i v prvním žerotínském Sauvignonu. Spíš mě teď zarazilo, že místo vína my vlastně pijeme přesycený roztok vinanu draselného!? :-(No, možná tato formulace bude přijatelnější než to, co jsem si tentokrát z lahve nalil.Víno do skleničky vytékalo pomalu a líně, barva byla čirá, pěkně sytě zlatá a já cítil, jak mé chuťové epitely plny očekávání vyhlašují BOPO (= bojový poplach). Nechávám víno vždy oddechnout, takže jsem skleničku odložil a věnoval se jiné činnosti.Když přišel čas testu, zabořil jsem nos nad hladinu a zlehka nasál. Díky bohu, že jen zlehka!!! Čichové, chuťové a já nevím jaké ještě jiné epitely v mých sliznicích, s nimi pak obranné bílé krvinky a leukocyty, genetické řetězce mých propletených DNA, dokonce i červené krevní barvivo, ale především (zbylé) mozkové buňky okamžitě vyhlásily chemický poplach rudého stupně a všechno uvnitř ve mě zařvalo: FUUUUJ!!!Teda řeknu Vám, že něco TAK odporného neucítíte ani v koši plném starých ryb a jídla, ani na vojenské polní latríně! Možná tak při exhumaci tři roky zakopaného psa... :-(Víno odporně smrdí po zkaženém mase, to nejsou vajíčka, nebo síra, ale doslova živočišná hniloba, z níž se mi chce zvracet. Říkám si, jestli nejsem nějaká citlivka a tak opatrně dávám přičichnout i manželce - obratem jsem málem dostal facku.Jsem ale přeci hrdina a tak pomalu vydechujíce nosem, abych nenasát ani mililitr mrtvolného puchu, zkouším se vína napít. Ne, ne ne! Doušek ani nepolykám, prskám ho do dřezu a šklebím se. Kyselé, hořké, odporné, pálivé a hnusné.Nechávám tedy víno ve skleničce i v lahvi oddechnout ještě dalších asi 20 minut, ale je to stále stejné. Opět sahám po již citované Encyklopedii abych našel, kde se stala chyba. Víno nebylo v lahvi zakalené, zahnědlé, či jinak barevně podezřelé. Podle toho, co jsem si zde na straně 70 o vadách vína přečetl, půjde buď o styk vína s naplesnivělým nářadím nebo nádobami, stykem s nekvalitním korkem, o špatné zpracování vína (přesířené víno, ležící dlouho na kalech), nebo o proniknutí různých látek do vína z okolního ovzduší a prostředí. Tyto nežádoucí pachutě se absorbují již do slupek hroznů během zrání, nebo do vína během jeho zpracování.Myslím si, že šlo o případ, kdy víno v lahvi přišlo do styku s nečistým nářadím. Korek není shnilý a aby do vína pronikl takový pekelný smrad, museli by do něj rovnou hodit rozkládající se chcíplou myš, nebo by muselo zrát v kádi pod oběšencem, visícím měsíc na slunci.Jak si tak pročítám svůj článek o stejném víně Sauvignon 2000 výběr z hroznů - Žerotín a.s. Strážnice, který jsem psal v květnu 2004, nemám pocit že jde o celou zkaženou sérii. Vím, že nějaká ta lahev občas zřejmě ujede pozornosti a kontrole. I tak - za špinavé nádobí a neoddiskutovatelnou nepozornost při výrobě vína, které pak v Žerotínu a.s. Strážnice prodávají jako výběr z hroznů za 155,- Kč půllitrovku, jim uděluji tučnou pětku se smradlavým čertem navrch. Fuj.Zvedá se Vám z mého článku žaludek? Tak nějak mi bylo včera. Nezanevřete však na Sauvignony, bývají to normálně výborná vína...Odrůda: SauvignonRočník: 2000Jakost: výběr z hroznůCukernatost: polosuchéVinařská oblast: StrážnickáVinařská obec: StrážniceViniční trať: Horní horaVýrobce: Žerotín a.s. StrážniceČíslo šarže: 05/2000Evidenční číslo jakosti: 19725V/01-8020/27Alkohol: 13,48 % obj.Zbytkový cukr: 7 g/lDoporučená archivace: 3 - 5 letTeplota podávání: 10º - 12° CRok lahvování: neuvedenoCena: 155,- Kč za 0,5 l.