Cabernet Moravia 2002 pozdní sběr - Vinařství Maděřič s.r.o. Moravský Žižkov
Po delší odmlce se znovu podíváme do Moravského Žižkova, konkrétně k Ludvíku Maděřiči. V předchozích případech jsme se vždy věnovali velmi kvalitním červeným vínům (Svatovavřinecké 2002 výběr z hroznů, Frankovka 2002 pozdní sběr). Odkazy najdete pod článkem. Minule jsem slíbil, že se podíváme do zlatého rodinného fondu tohoto vinařství. Jedná se o láhev Cabernet Moravia ročník 2002 pozdní sběr. Z modrých odrůd se můžeme kromě výše zmíněných ještě setkat se Zweigeltrebe, André a Cabernetem Sauvignon.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědozelené sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 47 mm s firemním potiskem. Barva je nádherná, slibná, intenzivní a inkoustově červená. Velmi těžce přes ní vidíte. Po nalití do sklenice se objevují velmi jemné bublinky na stěně, ale po zatočení po chvíli zmizí. Vůně pro Cabernet Moravia naprosto překvapivá. Tradiční ovocnost zde není. Přímo výrazná je vůně sušených hub, žampiónů a vlhké půdy. Jak víno postupně dýchá je tato vůně ještě intenzivnější a zcela pokrývá ostatní odstíny. Chuť je poněkud tvrdší, drsnější, ale také mohutnější, příjemně suchá a středně dlouhá. V dozvuku dominují tvrdší třísloviny a svěží kyselinky. Oproti buketu, je v chuti mnohem více ovocných tónů. Jsou poznat lesní jahody, brusinky a ještě něco, na co jsem velmi dlouho nemohl přijít. Až po chvíli jsem si vzpomněl na málo známou lesní plodinu, kterou jsou jeřabiny. Ale ne ty oranžové, které znáte především podél silnice, mám na mysli černé jeřabiny, které při své plné zralosti mají takovou marmeládovou příchuť. Vlastně i ta barva je podobná tomuto vínu.Tento Cabernet Moravia můžete podávat k výraznějším úpravám hovězího masa, specialitám na grilu a také k pernaté zvěřině. Také je vhodná k sýrům s bílou plísní (Camembert, Brie, Hermelín), tvrdým ovčím a kozím sýrům (Pecorino, Manchego), sýrům s modrou plísní (Roquefort, Bleu d´Auvergne) a tvrdým kozím sýrům v olejovém nálevu. Výsledný dojem z tohoto vína je velmi dobrý. Jde o mohutné víno s neobvyklým buketem a chutí, které řadím mezi nadprůměrná červená vína. Pro oblast Podluží známe pro Cabernet Moravia spíše kabernetovou chuť a vůni. Kdo holduje plným vínům s charakterem, má jedinečnou možnost. Toto víno, jakož i další červená i bílá, od Ludvíka Maděřiče ve vinotékách snadno najdete.Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2002Jakost: pozdní sběrCukernatost: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Moravský ŽižkovViniční trať: SlovenskéVýrobce: Maděřič Ludvík Moravský Žižkov 318Alkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 173Evidenční číslo jakosti: 590/07/02Obsah zbytkového cukru g/l: 2,0 g/lObsah kyselin: 4,6 g/lBezcukernatý extrakt: 23,8 g/lTeplota skladování: 10 - 12º CTeplota podávání: 18º CRok lahvování: 2003Doporučená archivace: do roku 2007Cena: 165,- Kč (vinotéka v roce 2004)