Vino Sv. Jerneja 1999 vrhunsko vino - Štemberger, Šentjernej, Slovinsko
Občas se setkáme s podobně atypickým typem buď lahve, nebo způsobu balení vína. Tentokrát je atypické a netradiční snad úplně všechno, hlavně však víno uvnitř, ale vezměme to postupně.Od svého známého z Ljubljaně jsem dostal Vino Sv. Jerneja, jde o slovinské vrhunsko vino, což již známe - jde o víno vyšší jakosti, nežli jsou vína s označením "pouze" kakovostno vino. Půllitrová tmavě hnědá láhev s opalizující úpravou bude nejspíš typ Rustika 0,5 l se širokým ústím "oberband" (pracujeme na přehledu všech dostupných typů lahví pro vína).Je na ni však "naplácnuta" keramická, nebo sádrová plastika s reliéfem hroznu - podívejte se na fotku pod článkem. Celkově působí malá hobití půllitrovka příjemně, je také opatřena visačkou, na jejíž čelní straně je něco jako ikona. Visačka nám říká, že:"... Víno, které nosí jméno patrona šentjernejské fary (teda, zkuste si to slovo říct plynule nahlas ) je připraveno z hroznů odrůdy Modrá Frankinja a to původní starou metodou. Hrozny dozrály v oblasti Pleterský hrib a po sklizni byly macerovány na červené víno v kádi. Poté strávilo víno jeden rok v sudu, který je starý již více než sto let a je dědictvím statku Štembergerů..."Následuje hodnocení vína, ale to už si udělám vlastní sám. Záklopka na hrdle lahve není a myslím, že je to správně - pokud se víno snaží zachovat dojem starého způsobu výroby, pak by se k obrazu mnichů v kláštěře ty moderní plastové "fusekle" asi moc nehodily. Vytahuji tedy zátku - ta je ovšem na rozdíl velmi současná, dlouhá 43 mm a z pěkného kvalitního, plného korku.Barva vína je hodně tmavá, červená a rudá jako stará neokysličená krev - nebo jak se říká na Hané kriv :-) . Je to takový hodně tmavý a neprůhledný granátový mok. O vůni jsem si poznamenal tato slova, myslím, že ji vystihují dobře: studený, chladný kámen, temná studna. Lehce nakvašené ovoce, nejspíš třešně a rozmašírované modré hrozny a to vše tak den staré. Cítím tam ovšem i něco jakoby nepřirozeného - když skleničkou zamíchám, objeví se velmi slabě něco jako naftalín... ale jen opravdu slabounce, nepřekáží to. V chuti se projevují vyšší kyselinky, víno je tvrdé a velmi, velmi hodně zemité. Jako by jej vytáhli z hluboké studny, kde leželo 150 let, nebo ještě lépe, jako by jej exhumovali po stoletém ležení na skotských blatech... Po chvíli se uvolňuje slabý a studený rybízový buket, víno je však stále výrazné, v ústech pak plné s již zmíněnými vyššími kyselinami. Myslím, že objevuji a cítím i části nějaké zelené rostliny, v žaludku víno po chvíli mírně tlačí, je to opravdu jako kriv z ucha mrtvého :-) Nedávno jsem psal o podobně "po studené krvi" chutnajícím slovinském víně Barbera - odkaz je pod článkem.Vyrobeno starou metodou? Asi ano, nedali tam fakticky vůbec nic, víno je přirozeně malinko nakyslé, není nijak učesané, vyšlechtěné či jinak "navoněné". Je to zajímavá zkušenost = s tak surovým vínem. Visačka ještě doporučuje jej podávat ke grilovaným jídlům, zvěřině, ostřejším úpravám masa a pikantním omáčkám a to vždy vychlazené na teplotu od 10° do 15° C. Je to méně, než bychom třeba sami pro červené víno zvolili, ale myslím, že se tím správně zdůrazní syrový charakter tohoto přírodního vína. Protože pokud se o některém víně tvrdí, že je zemité, tak je to rozhodně tohle vrhunsko Vino Sv. Jerneja z Frankovky.Obchodní název: Vino Sv.JernejaOdrůda: Modrá FrankinjaRočník: 1999Jakost: vrhunsko vinoCukernatost: suchéVinařská oblast: Pleterski hribVinařská obec: ŠentjernejVýrobce: Štemberger - více o sklepu ani ňAlkohol: 11,8 % obj.Výrobní partie: 1/2000Vyrobeno lahví: 2000 ks - tedy jen 1000 litrůTeplota skladování: do 9º CTeplota podávání: 10 - 15º CCena: nevím, byl to dárek