Bereich Nierstein 2002 Beerenauslese (výběr z bobulí) - Peter Mertes, Rheinhessen, Německo
Otevřít bobulový výběr, ledové či slámové víno běžně neděláme každý týden. Vždy se jedná o výjimečnou událost, na kterou je třeba se připravit. Podobně tomu bylo i v případě láhve s obchodním názvem Bereich Nierstein ročník 2002 Beerenauslese (výběr z bobulí). Po prozkoumání etikety, na které se v německém originále říká, že tyto sladké, extraktivní, bohaté a plné výběry z bobulí jsou zvláště zajímavé speciality z vína, která jsou vyráběná z předsušených rozinek z plně vyzrálých hroznů.Řekněme si nejprve, co říká německá legislativa ? Beerenauslese (výběr z bobulí) vzniká selekcí přezrálých bobulí hroznů. Podobně jako další vyšší jakostní kategorie Trockenbeerenauslese (výběr ze suchých bobulí nebo hrozinkový výběr) je výběr přezrálých bobulí, které zaschly a vypadají jako hrozinky. Z obou jmenovaných jakostí se dá vylisovat sice jen málo, ale velmi obsažného moštu, který dává vznik těžkým vínům s koncentrovanými látkami a překvapující sladkostí.Láhev typu Futura S25 má objem 0,5 l (hnědé sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 42 mm. Použitý typ láhve, etikety a záklopky působí velmi sympaticky a nedovedu si pro bobulový výběr představit jiný typ láhve. Barva je intenzivní a zlatožlutá nebo chcete-li slámově žlutá a působí velmi ušlechtile. Vůně je hluboká, extraktivní a plná květového pylu (akáty), medu a přezrálých hroznů, lépe řečeno hrozinek. Již samotný buket naznačuje velmi silný zážitek, takže se dlouho nerozmýšlím a tentokráte velmi rychle přecházím k prvnímu doušku.Teplota podávání (12 - 14º C) uváděná výrobcem na víno této jakosti je překvapivě vysoká. Při této teplotě se mi jeví víno již unavující a těžké a doporučuji o něco nižší teplotu podávání (10 - 12º C), kdy se sice buket a chuťové vlastnosti jeví poněkud sevřeně, ale víno je více osvěžující. Docela by mne zajímaly analytické hodnoty tohoto bobulového výběru a samozřejmě z jaké odrůdy je vyrobeno, případně kupáže. Protože se ale jedná o vinařskou oblast Rheinhessen, která je proslulá svými přírodně sladkými víny, které jsou vyrobeny scelením více odrůd, předpokládám že je to s tímto vínem podobné.Chuť je podle očekávání dlouhotrvající a opět velmi výrazně ovlivněna medovými tóny. Nechybí výrazný zbytkový cukr v závěru. Víno má vysokou hustotu a ve skleničce se přelévá jako olej a zanechává za sebou výrazné stopy. Je to plné víno s nádherným tělem. Fantastická akční cena (139,- Kč v Globusu na přelomu září a října 2004), o které již Pitris ve své recenzi 3. října 2004 informoval, nemá konkurenci. Kdo dal na jeho slova a nakoupil, určitě neprohloupil. Já již v té době měl ve svém archivu uloženy tři láhve, které s velkou radostí při nějaké vhodné příležitosti znovu otevřu. Výběry z bobulí jsou ideální pro slavnostní příležitosti jako aperitiv či digestiv nebo k sladkým dezertům.Obchodní název: Bereich NiersteinOdrůda: neuvedenaRočník: 2002Jakost: Beerenauslese (výběr z bobulí)Cukernatost: süß (sladké)Vinařská oblast: RheinhessenVýrobce: Peter Mertes GmbH & Co. KG, D-54470 Bernkastel-Kues, NěmeckoČíslo šarže: 4 907 021 43 04Alkohol: 11,04 % obj.Teplota podávání: 10 - 12º CDovozce: Berentzen Distillers ČR, Bedřichovice 1654, 664 51 ŠlapaniceCena: 139,- Kč (akční cena Globus v říjnu 2004)