Sauvignon 2002 kabinet - Barabáš Jiří - Vinařství Hodonice
Přiznám se, že kromě odrůdy mě tohle víno přilákalo i nezvykle vyšší cenou a také skutečností, že šlo o (pro mne) doposud neznámého vinaře. Člověk slyší různá jména, ale nyní máme první příležitost setkat se osobně také s jeho vínem.Řeč je o Sauvignonu 2002 kabinet. Informace na zadní vinětě říká, že jde o víno z jedné z nejlepších znojemských tratí Stará Hora s ojedinělým skalnatým podložím. Tato stará vinice je také místem nálezu vzácného keltského nože z doby bronzové, který se stal součástí znaku Vinařství Barabáš .Jiná informace říká, že pan Barabáš je specialista na sauvignony, jeho vysoká protáhlá průhledná sedmička mě láká už pár dní... Jde o bílého čahouna, lahev typu Top Bordo výšky 34 cm - běžná bordo má 30 cm. Víno uvnitř má krásně zlatou barvu, středoevropsky staromilská klasická viněta s matným zlatotiskem na kvalitním vzorkovaném papíře mi k tomu taky sedí a pěkný je i pohled na korkovou zátku v hrdle. Záklopka je tedy průhledná.Když ji vytáhnu vidím, že pan Barabáš k této otázce přistoupil velmi zodpovědně. Takový korek jsem už pár měsíců u našich výrobců neviděl - je krásně hlazený, samozřejmě z plného materiálu a s přehledně natištěným znakem výrobce, tedy i s keltským "roubovacím" :-) nožem.Tento nůž, podobně jako např. cvrček Gryllus, ptáček Vlha pestrá, nebo typická rostlinka a jiné zvláštnosti místa původu vína, vytvářejí osobitý ráz a při propagaci sklepu i jeho vín hrají větší úlohu, než by se snad zdálo. Já tomu fandím, pokud si ovšem někdo nevybere s místem původu vína nesouvisející symbol, osobu, atd.Víno je ve skleničce čiré, zářivě světlé, zlaté. Zjistil jsem , že pokud nechám víno vystoupat trošku nepředpisově k takovým 13-14° C, jsou sice kyselinky trochu výraznější, ale celý potenciál vína se krááásně rozvine. Vůně i chuť jsou tak více medové a sladší. Úplně čekám, že mi do pusy s vínem spadnou krystalky tmavého přírodního, v medu obaleného cukru :-)Víno je krásně plné, Sauvignon jedna báseň. Broskve a žlutý angrešt - přezrálé tak, že se o nektaru z nich kapajícím zdává včelám jen v divokých snech :-) Na vinětě avizovaný : "...v pozadí černý rybíz...." se mi však zdá hodně v pozadí. Chuť i vůně jsou harmonické a myslím, že za tu plnost by se nemusel stydět ani pozdní sběr, nebo (jistě máte své zkušenosti s "planými" výběry) i výběr z hroznů.I kyselinky jsou akorát, po spolknutí víno zanechává ve všem tom opěvovaném cukroví lehounce nahořklý dojem. Něco malinko by to ještě sneslo, ale buďme rádi za takový kabinet !! Za takové tři roky by z vína mohl vyrůst ještě větší krasavec. No, asi má pan Barabáš dobrý klon, dobrou půdu a hlavně asi ví, jak na to.Odrůda: SauvignonRočník: 2002Jakost: kabinetCukernatost: suchéVinařská oblast: ZnojemskáVinařská obec: TasoviceViniční trať: Stará HoraVýrobce: Ing. Jiří Barabáš, 671 25 Hodonice 10Číslo šarže: 01Alkohol: 12,4 % obj.Cena: 275,- Kč vinotéka "U Svatého Vavřinca" Ostrožská Nová Ves, říjen 2004Bohužel, více informací o víně nevím, na můj email nikdo od výrobce neodpověděl.