Cabernet Cortis 2018 pozdní sběr- Vinařství Fasora & synové, Hovorany
Víno z prozatím ještě málo pěstované, avšak zajímavé odrůdy, z vinařství, které se mimo jiné zabývá právě těmi méně pěstovanými odrůdami v moravských vinicích.
Vína této odrůdy jsou pro mě čím dál tím zajímavější, ale co je důležitější, odrůdy si vážně všimli moravští vinaři. Tato odrůda se teprve začíná objevovat v moravských vinicích, ale i v české vinařské oblasti. A je to zajímavé zpestření odrůdové nabídky, neboť Cabernet Cortis dává atraktivní červená vína, někdy velmi plná, jižního typu. Navíc je nenáročná na pěstování a dobře si poradí s houbovými chorobami a na modrou odrůdu dozrává poměrně brzy.
Cabernet Cortis je nová odrůda získaná v roce 1982 ve Státním vinařském institutu ve Freiburgu im Breisgau Norbertem Beckerem. Je to kříženec Cabernetu Sauvignon x Solaris a je sesterskou odrůdou Cabernetu Carol. Jde tedy o vícenásobný hybrid, odrůdu PIWI (z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten"). V katalogu VIVC je však uvedena jako odrůda Vitis vinifera. Genetický profil: 81,25 % Vitis vinifera, 12,5 % Vitis amurensis, 4,62 % Vitis rupestris, 1,36 % Vitis lincecumii. Odrůda má vysoký obsah tříslovin a polyfenolů.
Prezentované víno je elegantní a atraktivní ve všech ohledech - krásné na pohled svou hlubokou mahagonovou barvou, téměř inkoustovou, krásné i smyslově. Ve víně najdeme hodně ovoce, dominují vůně ostružin a třešní a ve vůni cítíme příjemnou pikantnost a kořenitost. Často se setkávám s Cabernetem Cortis s velmi intenzivními tříslovinami, které mohou působit rušivě, zde jsou třísloviny jemné, zráním obroušené, dá se říci až mírné. Plné, dlouhé, s příjemným ovocným závěrem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet Cortis Ročník: 2018 Jakost: pozdní sběr Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: HovoranyTrať: Podvinohradí Výrobce: Vinařství Fasora & synové, Hovorany Alkohol: 13,5 % obj. Obsah zbytkového cukru: 0,4 g/l Obsah kyselin: 4,2 g/lTyp půdy: vápenitá spraš, půda hlinito-písčitáDoporučená archivace: 2030Teplota podávání: 8-10 °CTeplota skladování: 6-12 °CCena: cca 300,- Kč