O Víně

04.02.2019 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.02.2019 07:00

Kerner 2016 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím polosladký Kerner ročníku 2016 a přívlastku výběr z hroznů, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosladkého Kerneru 2016 výběr z hroznů z řady Terroir Club jsem koupil v březnu 2018 za 160,- Kč (prodejna Znovínu v Louckém klášteře). Hrozny pochází z viniční tratě Weinperky, ve vinařské obci Miroslav, podoblast Znojemská.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství, je pro tento přívlastek šlápnutí vedle. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má nízkou intenzitu a velmi vysokou viskozitu, která odpovídá jak přívlastku, tak zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je jemná a nepůsobí nijak extraktivně ani po delším rozdýchání. V nástupu najdete jemné ovocité tóny připomínající banány, které přechází do slabé vanilky, jak přesně popisuje zadní etiketa.

Chuť je středně dlouhá a má podle předpokladů zbytkový cukr (40,0 g/l), který prodlužuje závěr. Kyselinka, byť má papírových slušných 7,0 g/l, pokulhává. Lahev doporučuji otevřít již teď, nejpozději v roce 2023. Znovín sice na zadní etiketě uvádí archivační potenciál do období let 2024 až 2026, ale obávám se, že to příliš pozitivního nepřinese. Vinařství doporučuje víno podávat ke kuřecímu masu nebo kvalitním sýrům. Milovníci bílých vín se zbytkovým cukrem budou určitě jásat nad tímto Kernerem, ale já bych uvítal zatřídění do polosuchého vína.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Řada: Terroir Club
Odrůda: Kerner
Ročník: 2016
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Miroslav
Viniční trať: Weinperky
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 6339
Evidenční číslo jakosti: 27D1-17
Číslo vzorku: 22
Obsah zbytkového cukru: 40,3 g/l
Obsah kyselin: 7,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,5 g/l
Doporučená archivace: 2019 - 2026
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 160,- Kč (prodejna Znovínu v březnu 2018)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 8 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 649x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.01.2019 09:48:53