Karmazín three vintages 2014/2015/2016 zemské - Petr Koráb Boleradice
Jak hodnotím moravské zemské víno Karmazín, které pochází ze tří ročníků sklizně (2014/2015/2016), se dozvíte v následující recenzi.
Lahev Karmazín three vintages mi v březnu 2018 daroval Tomáš, který se zrovna vracel z degustace v tomto vinařství a zastavil se při návratu domů. Jedná se o odrůdu Frankovka, která byla vyrobena rovným dílem z ročníků 2014 (zrání tři roky v sudu), 2015 (dva roky v sudu) a 2016 (rok v sudu). I když je víno zatříděno jako moravské zemské, cukernatost hroznů v době sklizně činila 22,0 až 23,5 °NM. Hrozny mají původ na viniční trati Dukejský ve vinařské obci Boleradice. Stáří vinohradu 35 let a víno zrálo v dubovém sudu.
Lahev tvaru alsaská flétna objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena skleněnou zátkou. Adjustáž je velmi vkusná a moderní zároveň. Najdete na ní také analytické hodnoty a cukernatost hroznů v době sklizně.
Barva je višňově červená, má velmi vysokou viskozitu a intenzitu. Vůně nabídne v nástupu ovocité tóny v podobě peckového ovoce, sušených višní a jemných kořenitých odstínů. Během popíjení a postupnému rozdýchání se buket nádherně měnil neustále nabízel nové dimenze.
Chuť je šťavnatá a má středně dlouhý dozvuk, ve kterém vystoupí jemná kyselinka a ovocitost v závěru. Třísla mají jemnou strukturu a velmi dobře byla zakomponována do výsledného celku. Dotyk s dubem se náramně povedl, protože zůstala zachována ovocitost odrůdy. Dám také prostor přímo Petrovi Korábovi, který tento "trojročník" popsal následovně: První kupáž tří ročníků Frankovky, ve které bychom chtěli pokračovat podle kvality a množství úrody hroznů každé dva roky. Všechny ročníky po celou dobu zrály v dubových sudech na jemných vinných kvasnicích, bez přídavku SO2. Před lahvováním jsem jednotlivá vína spojil dohromady v určitém poměru tak, aby výsledkem bylo vyvážené víno, ve kterém se bude odrážet něco z každého ročníku. Kyselinka a živost čtrnáctky, živočišnost patnáctky a plnost i viskozita šestnáctky. Hrozny na všechny tři ročníky jsou z jedné vinice, kde je výrazně křemičité, štěrkové podloží.
Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2020. K této Frankovce můžete podávat pokrmy z hovězího masa nebo sýry s bílou plísní. Nebudete ale vůbec litovat, když si ji vychutnáte a důkladně prozkoumáte pomalu, jen tak sólo. Je to nádherná kupáž Frankovky za tří ročníků sklizně, která má ohromnou osobitost a originálnost.
Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Karmazín three vintagesOdrůda: FrankovkaRočník: 2014/2015/2016Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: BoleradiceViniční trať: DukejskýVýrobce: Petr Koráb BoleradiceAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 1816Obsah zbytkového cukru: 0,1 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lBezcukerný extrakt: neuvedenoCukernatost hroznů v době sklizně: 22,0 - 23,5 °NMStáří révy vinné: 35 letTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: 2018 - 2020Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (přímo ve vinařství v březnu 2018)